- Blog-magazín o hodinkách -

Home Technika Omega: odchylka 2 s. Impozantní!
Technika

Omega: odchylka 2 s. Impozantní!

Dosáhnout v průmyslovém měřítku výroby přesnosti chodu mechanických hodinek s odchylkou všeho 2 sekundy za 24 hodin, je prostě famózní. Nebo můžete dosadit místo tohoto slova jiný eufemismus – impozantní, geniální… Ale nechme už těch výkřiků obdivu k modelu Omega Speedmaster Super Racing.

Celé kouzlo je skryto v dokonalosti jemného ladění Calibre 9920 Co-Axial Master Chronometer s přesností na 0,1 sekundy, celkem pak s maximální odchylkou 2 s/24 h. Jen si to vezměte – obyčejné hodinky mohou mít odchylku +/- 10 s za 24 h. Ty splňující certifikát COSC – 4/+6 s. Patek Philippe má vnitropodnikový standard – 2/+3 s a nakonec Rolex -2/+2 s. To jsme u průmyslově vyráběných hodinek samotný vrchol, Matterhorn. Nebo ne? S nedávným příchodem kusu Omega Speedmaster Super Racing se hranice posunula na 0/+2 s. A to díky Spirate System. Název je složeninou slov Spi(rala) a rate. Nejde o nic víc a nic méně než zcela nové řešení jemného ladění křemíkového vlásku (Si14).

S tímto materiálem nepřišla Omega jako první, nicméně v roce 2013 využila tohoto a dalších antimagnetických materiálů k tomu, aby dosáhla naprosto nevídaného antimagnetismu (bez použití ochranného vnitřního pouzdra, tedy jakési Faradayovi „klece“) poprvé u Seamaster Aqua Terra. Kus byl odolný vůči magnetickým polím nejméně o síle 15 000 gaussů (1 000 000 A/m nebo 1,5 Tesly). Což samozřejmě v době, kdy jsme doslova v obklíčení magnety v mobilech a dalších přístrojích, představuje dost zásadní krok ke zvýšení přesnosti chodu. Ten další krok udělala Omega společně s organizací pro měření Metas a zahájila certifikaci Master Chronometer, tedy garantovala přesnost chodu 0/+5 s/den. Dnes za použití Spirate System je to 0/+2 s za 24 h.

Znovu musíme zopakovat, že je to díky jemnému ladění. Následuje malý exkurz do tohoto tématu… Přesnost chodu nebo-li isochronismus sebou představuje v tomtéž času se opakující vykyvování a vracení věnce oscilátoru. Pro dosažení cíle se používá dvojí řešení. Jednak lze udělat zásah do věnce oscilátoru. Vyvážit ho, jemně odladit, ať už za pomoci excentrů nebo vyvažovacích šroubků na obvodu věnce. Tak se dosáhne toho, že se věnec pohybuje pomaleji nebo rychleji. Další cestou je ovlivňovat rychlost vykyvování oscilátoru, tedy nastavovat činnou délku vlásku. Opět – jejím prodloužením nebo zkrácením zvolníte nebo urychlíte chod strojku. Samozřejmě v mnoha případech přijdou vhod obě metody jemného ladění v jednom strojku.

Omega v Calibre 9920 přidala třetí cestu, kterou bychom mohli označit jako zvýšení tlaku na křemíkový vlásek. Speciální segment s logem na poslední kolonce vlásku Omega nazývá čepelí. Vpravo má čepel rameno s dvojicí zářezů, které ústí pod můstek jemného ladění se šnekovou vačkou. Ladící kolečko, které se otáčí speciálním klíček jeho hřídele, má na sobě šipku F (rychle) a S (pomalu), stejně jako po obvodu stupnici. Přičemž jak nápis informuje, lze ladit chod po krocích 0,1 s/den. Celkem pak v rozsahu 5 sekund. Výrobce o Spirate System hovoří jako o 10 x přesnějším, než je běžné jemné ladění.

Otáčením kolečka, samozřejmě v servisu hodinářství, se o doslova desetinky milimetru posune samotná čepel, a tedy i poslední nadehnutá kolonka křemíkového vlásku a to vpravo nebo vlevo. V prvním případě se chod zpomalí, v druhém zrychlí, protože kolonky vlásku se více svinou nebo rozvolní. Vše zní až banálně jednoduše, jenže vytvoření daného křemíkového tvaru si podle některých informací vyžádalo 8 let hledání a testování, než se mohl Spirate System objevit v první časomíře Speedmaster Super Racing. Je vlastně oslavou 10. let od uvedení kusu Aqua Terra 15 000 Gauss a pokračováním „křemíkové cesty“ Omegy.

Model Speedmaster Super Racing má dominantní výrazný kontrast černé a žluté barvy, s dvojicí sčítačů a datumovým oknem na pozici 6 se zvýrazněnou (použit font kurzívy) číslovkou 10, jako připomenutí již zmíněného výročí. Pouzdro je z oceli o průměru 44,25 mm. Skrze sklíčko v dýnku lze sledovat chod co-axiálního kalibru 9920 s frekvencí 28 800 polokmitů/h a rezervou chodu 60 h. Jak ujišťuje výrobce, tím to nekončí. Postupně přibydou další modely, které dostanou Spirate System, a tedy nabídnou fandům hodinek onu unikátní přesnost chodu s odchylkou pouhých 2 sekund za den. Podobnou nabídku, společně s 5letou zárukou a cenou 10 400 CHF abyste ve světě mechanických časomír pohledali.

Omega 

Speedmaster Super Racing

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 44,25 mm, výška 14,9 mm, ocel  

Kalibr: 9920 Co-Axial Master Chronometer

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 60 h

Kamenů: 54

Voděodolnost: 50 m

Cena: 10 400 CHF

Foto: Omega

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Atelier Wen Perception V2
Technika

Wen: 22 změn za rok

Pokud tuto čínskou značku neznáte, tady je krátké přiblížení, o kom bude...

Singer Divetrack
Technika

Singer: Divetrack, opravdový potápěč

Zcela otevřeně – svět chce být klamán. To platí i pro tikající...

Locman Montecristo OISA 1937
Technika

Locman: První kalibr

Neměl jsme štěstí. Samozřejmě, že jsem na ostrově Elba nemohl minout místo...

Kromě trnové nebo motýlkové spony existuje i další možnost
Technika

Stačí běžná spona?

Odpověď na položenou otázku je poměrně jednoduchá a zároveň nejednoznačná – ano,...