- Blog-magazín o hodinkách -

Home Testovali jsme Prim: Elegance Retro
Testovali jsme

Prim: Elegance Retro

Prim Elegance Retro od MPM Quality
Prim Elegance Retro od MPM Quality

Ono slovo v názvu modelu, italsky eleganza, pochází z latiny a nám se zamlouvá jeho vysvětlení, které hovoří o půvabu či přitažlivém jednoduchém vzhledu postrádajícím nadbytečné. V tomto směru se Prim Elegance Retro od MPM Quality drží definice.

První, co snad vybočuje, je fakt, že z kolekce celkem 6 barevných verzí se vydělují dvě, které potvrzují, že elegance nutně nemusí vyžadovat v případě časomír jen bílý číselník. Především vínová, či chcete-li cihlová, to podle toho, zda na číselník dopadá jasné světlo či nikoliv, si označení elegána může dovolit. Zároveň poskytuje šanci vybočit z řady.

Větší, než jsou

Na číselníku Prim Elegance Retro dominují římské číslovky XII, VI i aplikované indexy. Jinak je číselník možná až moc plochý. Co třeba stříbrný rámeček kolem datumového okénka na pozici 3? Hodinová a minutová ručka jsou listové, sekundová jemná a dlouhá. Ocelové pouzdro (výrobce udává 42 mm, my naměřili 41,08 mm) má téměř ploché safírové sklíčko o nemalém průměru téměř 37 mm. To, společně s tenkou zhruba milimetrovou zaoblenou lunetou dělá pouzdro vizuálně větší. Třídílnému pouzdru jsme naměřili výšku 13,65 mm. Vzhledem k tomu, že použitý strojek má na výšku 5,67 mm, byla celková výška pouzdra zvolena záměrně vyšší, zjevně aby navozovala pocit jisté masivnosti hodinek.  Hodinky tedy působí ve všech ohledech větší, než ve skutečnosti jsou. Tato velikost kontrastuje s plochými, zahnutými nožkami, které mají čelní hranu jen o šíři 1,85 mm. Zároveň jsme zjistili, že hmotnost časomíry je zásadně nižší (74,7 g), než je zřejmě chybně výrobcem na webových stránkách udávaných 97 g.

Co nás snad nejvíce zaujalo na zrcadlově leštěném pouzdře, je korunka o větším průměru 6,46 mm s jemným mincovním vroubkováním po obvodu. K barvě číselníku se hodí červené prošití černého koženého řemínku. K čemu se ale přiznáme je, že nemáme v lásce unifikované tvary trnové spony, byť s rytým nápisem.

Ocelově chladné dýnko

Když už byla řeč o řemínku, je na místě se na něj podívat zespod. Oceňujeme použití stěžejek dovolujících velmi snadnou výměnu řemínku za jiný, a těch společnost MPM Quality nabízí vskutku dost. Dýnko, s lehce klenutým skleněným průzorem (jen o průměru 24,4 mm a kovovým okružím okolo o šířce 7,1 mm), otevírá ocelově chladný vzhled. Jednak je to šroubované dýnko s nápisy jako: edice 01, výrobní číslo 220, voděodolnost 5 ATM. Dále pak samotný strojek, kterým je Miyota 8315. Což jasně vypovídá jak tvar rotoru s velkým typickým prolamováním (zátěžová hmota je upevněna trojicí nýtů na nosnou část), tak nápisy na ní.  

U rotoru bychom se na chvíli zastavili. Cena kusu 14 900 Kč mnohé vysvětluje. Podle jednoho průzkumu je běžný český kupec hodinek, nikoliv znalý fanda, ochoten dát v průměru za hodinky do 15 000 Kč. To zcela jednoznačně nutí výrobce řídit se při stavbě cenově dostupných modelů ekonomikou. Proto se skrze dýnko díváte nikoliv na výrobce vyrobený „firemní“ rotor, ale na ten od Miyoty. Pohled na strojek je proto velmi „kovový“, technicistní.

Lepší než slibované

Jistě znáte rčení – sliby, chyby. Japonci asi mají nějaké podobné a Miyota se jím řídí. Proč by měla slibovat příliš vysokou firemní přesnost chodu svého kalibru 8315, který vychází z řady 8200? A tak uvádí rozpětí přesnosti -20/+40 s za 24 h. V praxi pak jsme svědky lepších výsledků, zhruba -10/+10 s za den. Při našich měřeních konkrétního kusu byly nejhorší výsledky následující: -7/+13 s za 24 h.

Při plném nátahu hodinky nabídly průměrné odchylky +6 s, i když je pravdou, že v jedné ze šesti pozic, konkrétně korunkou dolů, se výrazný rozptyl výkyvu oscilátoru 221 až 241 stupňů, postaral o značné kolísání přesnosti. Od mínusu až 7 s, do plusu přes 10 s.

Po 24 hodinách chodu se chod o něco zlepšil, pokud jde o průměrnou odchylku, činila 5,6 s, přičemž maximální odchylky byly téměř totožné jako průměrné: -6/+13 s za 24 h. I tak je to matematicky o polovinu lepší než udávaná firemní hodnota.

Druhým, pro zákazníky podstatným parametrem, vedle přesnosti, je délka chodu tohoto strojku. Prodloužit ho na maximum pomáhá samozřejmě nižší frekvence 21 600 polokmitů/h. Výsledkem pak je dodávaných 60 hodin energie. Je to velmi dobře zvolená hodnota. Protože: 2 x 24 = 48 hodin (sobota a neděle). Plus 12 hodin = 60 hodin (víkend včetně pátku). Což znamená, že ať už jste nenatáhli hnací péro korunkou (nutných 51 otočení), nebo jste den proseděli za stolem v kanceláři a automatický nátah strojku také nedodal dost energie, můžete si být jisti, že do pondělního rána hodinky půjdou. Naměřený výsledek maximální rezervy chodu xx hodin nám to potvrdil.

Jak se tedy rozloučíme s elegánem z Frýdku Místku? Asi konstatováním, že je solidním kompromisem za dostupnou cenu, v cihlové barvě navíc se schopností přilákat pozornost. Což není málo.

Foto: autor

MPM Quality

Prim Elegance Retro

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 42 m, výška 14 mm, ocel

Kalibr: Miyota 8315, průměr 26 m, výška 5,67 mm

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 60 h

Kamenů: 21

Voděodolnost: 50 m

Cena: 14 900 Kč        

MPM Quality Prim Elegance Retro

Měření přesnosti: plný nátah/po 24 h

Poloha

Číselníkem nahoru +9/+13

Číselníkem dolů +10/+7

Korunka vpravo +7/-6

Korunka dolů +7/0

Korunka vlevo +6/+4

Korunka vzhůru +4/-4

Nejvyšší odchylka +10/+13

Nejnižší odchylka +4/0

Nejvyšší amplituda 262/236

Nejnižší amplituda 211/192

Naměřené velikosti

Rozměry pouzdra: průměr 41,08 mm, s korunkou 44,9 mm, s nožkami 48,58 mm, výška 13,65 mm

Hmotnost: 74,7 g

MPM Quality Prim Elegance Retro

Výrobce: MPM Quality, ČR

Kalibr: Miyota 8315, průměr 26 mm, výška 5,67 mm

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 14 mm, ocel, voděodolnost 50 m

Funkce: hodiny, minuty, sekundy, datum

Cena: 14 900 Kč

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

REC Watches 901 Automatic
Testovali jsme

REC: Porsche na zápěstí

Víte, jak umírají legendy? Jsme si vědom toho, že to zní krutě...

Yema Writmaster Traveller 1948 Limited Edition
Testovali jsme

Yema: První vlastní mikro-rotor

Příběh francouzské značky Yema z největšího hodinářského centra země galského kohouta, z Morteau, by...

Seiko Presage SPB059J1
Testovali jsme

Seiko: Věštba Presage se vyplnila

Je to právě 111 let. co Seiko začalo vyrábět mechanické náramkové hodinky,...

Jacquet Biancchi JB200 Poulpro
Testovali jsme

Chobotnice od Bianchi

Pokud vám přijde, že obdivovat hlavonožce Octopoda Leach, nejchytřejšího z bezobratlovců, je trochu...