- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Louis Erard: Jednoočko
Zaujalo nás

Louis Erard: Jednoočko

Koncept obou těchto značek je naprosto výjimečný – Louis Erard za přispění známé osobnosti hodinářského světa Manuela Emcha (kromě jiného dřívější ředitel Romain Jerome) přizývá k tvorbě limitovaných edicí slavné hodináře. Konstantin Chaykin díky unikátní řadě Joker stvořil celou kolekci postav-hodinek a na stroze limitovaných edicích Jokera spolupracoval s řadou mistrů. Proč tedy nespojit síly. Výsledkem této spolupráce je Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin.

Vážně geniální. Kdo z běžných fandů hodinek by dosáhl třeba na kus od Vianney Haltera?  Cenově nedostupné. Ovšem když běžný regulátor z produkce Louis Erard dostane tvarosloví ruček a dalších detailů jako od tohoto mistra, je to něco jiného. Na to mít můžete, stejně jako na kus vytvořený s Alainem Silbersteinem. Tomu říkáme nápad. Ten svedl dohromady tuto švýcarskou značku tentokrát s ruským mistrem Konstantinem Chaykinem, který vytvořil třeba kus se švýcarským mistrem Svenem Adnersenem nebo naposledy s nezávislou čínskou značkou Behrens.

V novince Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin se spojili: švýcarský producent a ruský hodinář. Na posledním bylo, jak „běžný“ regulátor od Louis Erard přetvořit tak, aby byl v jeho stylu. Bylo jasné, že dvě „oči“, tedy číselník hodin a minut vedle sebe být nemohou, protože za základ měl posloužit regulátor (Sellita SW266-1) s jedním sčítačem hodin na pozici 12 a sekund na pozici 6, a dále s centrální minutovou ručkou. Když ne dvě oči, tak jedno? Tak vznikl Čajkinův nápad s jakýmsi Kyklopem s jediným okem. A jelikož už se cestou za monstry jako byl třeba Minotaurus, ruský hodinář vydal, nebylo to až tak překvapivé řešení. Jen zdroj inspirace je tentokrát slovanský.

Konstantin Chaykin vysvětluje, jak vše vzniklo: „Každý Halloween jsem vytvořil nový typ monstra, tedy náramkové hodinky s halloweenským tématem, jako jsou například hodinky s dýňovou hlavou a hodinky Dracula. Při hledání nápadů pro tento příběh jsem se obrátil k jednooké postavě Likho z pohádek.“ 

Zlobr má tedy jedno oko-hodiny, tlamu v podobě krvavých zubů, konec konců i Saturn požíral své děti. Už scházely jen ruce, kterými by si tento „žrout času“, podával vše do tlamy. Ty dostaly podobu minutové dvouramenné ručky s prstem mířícím na minuty a druhým ramenem s dvojící trčících prstů. Co označují? Rohy nebo nějaké gesto, to už je na vás. Hodinář dodává: „Je na každém, jak si vyloží význam.“

V nabídce jsou dvě sady – jedna s průměrem pouzdra 39 mm a fialovým okružím číselníku, druhá s pouzdrem o průměru 42 mm se zeleným okružím, obě verze jsou v oceli. Každá tato limitovaná edice má 178 kusů. Samostatně je pak nabízeno 28 kusů (dvojice hodinek) ve speciálním boxu za bezmála dvojnásobek (7900 CHF) toho, co jednotlivé kusy za 4000 CHF. Jednooké „stvoření“ je na černém řemínku z kůže ropuchy.

Jistě, cena pro našince nijak nízká, nicméně, je to opět cesta, jak se dostat k originálu dalšího hodináře, po Vianney Halterovi nebo Alainu Silbersteinovi, tentokrát od Konstantina Chaykina za částku, která je asi čtyřnásobně nižší, než kolik by stály hodinky od tohoto mistra hodináře. Od Louis Erard jsou stále dostupné. A v tom je kouzlo speciálních edicí této značky. Tleskáme.

Foto: Louis Erard, Konstantin Chaykin

Louis Erard

Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 39/42 mm, výška 12,82/12,25 mm, ocel

Kalibr: Sellita SW226-1, průměr 25,6 mm, výška 5,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 38 h

Kamenů: 31

Voděodolnost: 50 m

Edice: 28/2 x 178 ks

Cena: 4000/7900 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...