- Blog-magazín o hodinkách -

Home Technika Stačí běžná spona?
Technika

Stačí běžná spona?

Kromě trnové nebo motýlkové spony existuje i další možnost
Kromě trnové nebo motýlkové spony existuje i další možnost

Odpověď na položenou otázku je poměrně jednoduchá a zároveň nejednoznačná – ano, trnová spona na řemínku či pryžové tahu plně postačí. Jenže…

A jsme u toho, tedy u oné nejednoznačnosti uvedené odpovědi. Kdo z nás nezažil, že ať jste udělali na řemínku dírku pro trn kdekoliv, stále to nebylo ono a buď vás řemínek „škrtil“ nebo se mohly hodinky otočit volně kolem zápěstí. Hodinky prostě neseděly dobře. To byl důvod, proč se nad tím zamyslela značka Roland Iten, takže od opasků s přezkou, která dostala mikro nastavení, se propracovala až k řemínkům hodinek. Dnes jejich mechanismus mikro nastavení používají pro některé modely například značky FP Journe nebo Greubel Forsey. Jenže co my, majitelé jiných časomír?

Roland Iten vycházel ze dvou základních faktů: běžné je, že jsou otvory na řemínku od sebe vzdáleny 8 mm. Trefit tu správnou vzdálenost není snadné, ať máme obvod zápěstí jen 16 cm nebo naopak mnohem větší.

Druhý fakt – obvod zápěstí se každému z nás vinou nejednoho důvodu časem mění. Jednak s věkem, za druhé vzhledem k okolní vnější dlouhodobější teplotě. Jinak řečeno, v létě nám ruka nateče, v zimě splaskne. Jak si můžete pomoci?

Za prvé, použít plnohodnotné potápěčské hodinky, samozřejmě s tahem, ať kovovým nebo pryžovým, který dovoluje měnit jejich délku. Omezení je zjevné – může jít výhradně o kovový nebo pryžový tah.

A co kožený řemínek? To je ona druhá varianta, kdy ke slovu přichází mikro nastavitelná spona od Roland Iten. Původní, první vytvořený mechanismus, dovoloval dotáhnout řemínek pomocí pohyblivého ramene se západkou v podobě kuličky zaskakující do otvorů, které při pohybu jedním směrem dovoloval ve zhruba tuctu kroků upnout řemínek přesně na zápěstí. Pravdou je, že pohyblivá kladka poněkud vyčnívá.

Druhý mechanismus označený RWC09 je mnohem komfortnější a praktičtější, kdy je kladka nahrazena otočným ozubeným kolečkem, které při svém pohybu vydává jemné cvakání, jak opět západka zapadne do otvoru a zafixuje dané mikro nastavení. Hovoříme o pohybu v rozmezí mezi jednotlivými otvory v řemínku, a to až do vzdálenosti 9 mm. Celý mechanismus o průměru 25 mm a s hmotností 15 gramů je sestaven z celkem 16 komponentů z oceli a titanu.

RWC09 je vhodný jak pro trnové, tak i motýlkové spony a řemínky dvojí šíře. A to 16-18 mm nebo 18-20 mm. Nakonec nemálo podstatný fakt – cena je od 1 890 CHF. Samozřejmě, nejde o nízkou částku, ale pro časomíru v hodnotě desítek nebo dokonce stovek tisíc franků je to adekvátní. Co je stejně podstatné je, že Roland Iten RWC09 je praktický a perfektně fungující mechanismus, a to předčí vše ostatní.  

Foto: WatchGecko, Roland Iten         

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Atelier Wen Perception V2
Technika

Wen: 22 změn za rok

Pokud tuto čínskou značku neznáte, tady je krátké přiblížení, o kom bude...

Singer Divetrack
Technika

Singer: Divetrack, opravdový potápěč

Zcela otevřeně – svět chce být klamán. To platí i pro tikající...

Locman Montecristo OISA 1937
Technika

Locman: První kalibr

Neměl jsme štěstí. Samozřejmě, že jsem na ostrově Elba nemohl minout místo...

Znáte čínské názvy jednotlivých let?
Technika

H. Moser & Cie.: Dvojí tvář, dvojí čas

Je otázkou, co vás spíše osloví – název Endeavour Chinese Calendar Limited...