- Blog-magazín o hodinkách -

Home Technika Locman: První kalibr
Technika

Locman: První kalibr

Locman Montecristo OISA 1937
Locman Montecristo OISA 1937

Neměl jsme štěstí. Samozřejmě, že jsem na ostrově Elba nemohl minout místo Campo nell´Elba a nezastavit se na náměstí piazza G. Da Verrazzano. Proč? Protože tam stojí poměrně rozlehlá vila s ohromným, k moři mířícím nápisem Locman. Znalci hodinek ihned vědí, že nehovoříme o nějaké škole pro botsmany, tedy kormidelníky, ale o místě, kde se rodí hodinky Locman. Žel v době mé návštěvy ostrova zde měli celozávodní dovolenou. A tak se na místo vracím alespoň touto cestou.

Asi bychom spíše, vzhledem k názvu místa i značky, mohli používat spíše námořnickou terminologii. Tak tedy, k cíli, kterým je první soudobý masově vyráběný, zcela italský mechanický strojek, vypluli společně hodinářská společnost Locman z Elby a OISA z Milána.

Návrat po půl století

Přesnější je hovořit o O.I.S.A, (Orlogeria Italiana Societá Azionaria), kterou v roce 1937 založil Domenico Morezzi. Šlo o výrobce vlastních mechanických strojků, které prodával řadě producentů náramkových hodinek. Konkrétně asi 120 zaměstnanců zvládalo měsíčně vyrobit 10 000 mechanických strojků. Jednalo se o více než 10 rozdílných kalibrů. Jejich značení bylo zcela technické, využívalo jejich průměr v pařížských linkách od 10 do 13”‘ (ekvivalentem jedné čárky (‚), tedy linky, je 2,255 mm). Celkem byly kalibry zapouzdřeny do zhruba 4 milionů časomír různých značek. Tak tomu bylo až do okamžiku, kdy přišla zničující quartzová vlna, která v roce 1978 potopila OISA.

V roce 2020 nastal okamžik, kdy Carlo Boggio Ferraris, vnuk zakladatele, společně s prezidentem firmy Locman, panem Marcem Montovani, finančními a technickými partnery rozhodli znovu vyplout do nejistých vod vlastní produkce mechanického strojku. Povedlo se, ve staré centrále značky OISA v Corso Como 10 v Miláně (kam se po pobytu ve Viale Bligny firma stěhovala v roce 1955) byl představen kalibr 29-50 Cinque Ponti, a to v modelu Locman Montecristo OISA 1937. Z kapitánského můstku tedy znovu po bezmála půl století zaznělo: Hurá, Itálie vyrábí vlastní sériový mechanický strojek!

Pět můstků

OISA ani po zroskotání vinou quartzového tsunami neskončila s hodinařinou. Vyráběla komponenty pro švýcarské firmy. Carlo Boggio Ferraris k tomu říká: „Neboj se mít odvahu, to byl slogan mého dědečka, a na památku jeho mimořádného génia, jsem snil o obnovení výroby strojků.“ Ani spojení OISA a Locman není věcí posledních let, výrobce byl totiž producentem kalibrů, které odebírala hodinářská milánská značka Genesi, kterou následně získal právě Locman.

Ony návraty do „probádaných vod“ se velmi vyplatily. „Technickým vedením celého projektu byl pověřen Fausto Berizzi, který vyvinul hodinářské know-how hned v několika prestižních švýcarských hodinářských domech“, doplňuje Carlo Ferraris. A pokračuje: „Základní myšlenkou je nabídnout celému odvětví vysoce kvalitní, přesné a spolehlivé mechanické strojky Made in Italy. V našich dílnách v Pavii jsme v roce 2022 vyrobili 1000 kalibrů, vloni výrazně vyšší počet, letos …“

Inspirací pro calibre 29-50 Cinque Ponti, tedy strojek s pětici můstků, jak napovídá název, se stal ten ze 60. let, který OISA vyráběla. Navázali tedy v moderní podobě na historii. Strojek s ručním nátahem o průměru 29,50 mm a s výškou jen 3,50 mm má 19 kamenových uložení a používá hned několik materiálů: mosaz, titan, poniklované stříbro … Frekvence činí 25 200 polokmitů/h, je tedy jakousi vhodnou kombinací dostatečně vysoké frekvence (tu často používá například Omega), která zároveň dokáže šetřit energii, takže rezerva chodu dosahuje solidních 60 hodin. Z výroby je garantována přesnost +/- 10 sekund za 24 hodin. Navíc je hodinářským značkám, které strojek použijí, poskytnuta dobrá šance na další odladění přesnosti chodu. Ta se koriguje za pomoci excentrů (italská terminologie hovoří o typu Masselottes) na ramenou věnce oscilátoru jako u vysoce prestižních švýcarských značek.  

Prvním modelem, v němž se Calibre 29-50 Cinque Ponti ocitl, se stal Locman Montecristo OISA 1937 s pouzdrem z oceli o průměru 42 mm s titanovým dýnkem (voděodolnost 100 m). V nabídce nechyběla ani zlatá limitovaná edice, stejně jako u druhého modelu Aethalia. Na číselníku Montecristo v modré barvě moře nebo pískové jsou obě polokoule naší Země a historický trojstěžník objevující nové obzory. Nechybí ani logo OISA 1937, italské trikolora a hrdý nápis Made in Italy. A totéž se opakuje i na ručně opracovaných dílech (můstky nesou vzor Côtes de Genève a základna má perlage), které vidíte skrze safírové sklíčko v titanovém dýnku. Každý kus je číslovaný, protože se i u kusů v oceli jedná o limitovanou edici, a to v počtu 370 ks. Protože vítáme každého nového nezávislého výrobce strojků, dovolíme si popřát – šťastnou plavbu Locmane, OISA.

Foto: Locman

Locman

Montecristo OISA 1937

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 42 mm, ocel/zlato  

Kalibr: 29-50 Cinque Ponti, průměr 29,5 mm, výška 3,5 mm  

Frekvence: 25 200 polokmitů/h

Rezerva chodu: 60 h

Kamenů: 19

Voděodolnost: 100 m

Edice: 370 ks

Cena: 4 980 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Atelier Wen Perception V2
Technika

Wen: 22 změn za rok

Pokud tuto čínskou značku neznáte, tady je krátké přiblížení, o kom bude...

Singer Divetrack
Technika

Singer: Divetrack, opravdový potápěč

Zcela otevřeně – svět chce být klamán. To platí i pro tikající...

Kromě trnové nebo motýlkové spony existuje i další možnost
Technika

Stačí běžná spona?

Odpověď na položenou otázku je poměrně jednoduchá a zároveň nejednoznačná – ano,...

Znáte čínské názvy jednotlivých let?
Technika

H. Moser & Cie.: Dvojí tvář, dvojí čas

Je otázkou, co vás spíše osloví – název Endeavour Chinese Calendar Limited...