- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Watches & Wonders VI.: Na vrcholu 2
TémaVýstavy

Watches & Wonders VI.: Na vrcholu 2

Po tři dny byla výstava přístupná zákazníkům
Po tři dny byla výstava přístupná zákazníkům

Jako dítě jsem potkal knihy Julese Verna, jako dospělý jsem potkal potomka slavného snílka a jako fanda časomír jsem majitelem hodinek inspirovaných románem Let na Měsíc, abych nyní vzdal hold kolekci vyprávějící Cestu kolem světa za 8 dnů. I to je dnešek časomír. Umějí uhranout technikou, stejně jako příběhy…

Louis Moinet Around The World in Eight Days je vskutku originální projekt a jeden z dokladů, že neopouštět svá témata, a nově se k nim vracet, se značkám vyplácí. Jean-Marie Schaller, zakladatel firmy a její kreativní ředitel, spojil královskou komplikaci tourbillon s kreativním zobrazením osmi metropolí, přes něž by cesta kolem světa dnes měla vést. Co na osmi číselnících uvidíte? Miniaturní malbu, rytí, mozaiku, intarzii, stejně jako originální materiály od drahých kovů po horský křišťál, avanturin, high-tech materiály, stejně jako reálné úlomky historie. Vše realizovala firma GVA Cardans. To dělá z této cesty kolem světa cestu k současnému hodinářskému umění, hodinkám s příběhem. Tak si vezměme model Paříž. Části Eiffelovy věže jsou z trámu, který bylo nutné na stavbě vyměnit 100 let po jejím postavení roku 1889. Koho tohle neosloví? Pouzdra všech osmi unikátních kusů jsou ze zlata a titanu o průměru 40,7 mm, strojek je s ručním nátahem a má rezervu chodu 96 h.

Novodobé příběhy tourbillonu

Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon 150 Anniversaire, to je rovněž silný příběh 150 let výroby časomír a 67 roků „honby“ za nejtenčími hodinkami světa. Vše začal kalibr 9P a v současnosti v roce 2018 Altiplano Ultimate Concept. Tehdejší hranice 2 mm byla po pravdě pokořena hned dvojicí značek Richard Mille a Bulgari, nicméně světové prvenství při tomto výročí si nenechal Piaget ujít. Jedná se nejtenčí hodinky světa s létajícím tourbillonem. Jsou v pouzdře z kobaltové slitiny s modrým PVD povlakem o průměru 41,5 mm a celkové výšce jen ony 2 mm. Strojek má létající tourbillon odvozený od kalibru 670P (4,6 mm), kde má klec výšku 1,49 mm, což ovšem bylo v tomto případě moc. Následovalo hledání. Celkem technici z manufaktury z La Côte-aux-Fées otestovali 70 verzí klece tourbillonu (spotřebuje 25 % energie pérovníku), 15 variant kotvového kroku, 30 provedení pouzdra. Konečné provedení vyžaduje přesnost obrábění dílů na 2 tisíciny milimetru, a třeba safírové sklíčko má sílu 0,2 mm a v zadní základně jen 0,16 mm. Příběh souboje Piaget o korunu ultra-thin, jako jednoho z vrcholů hodinářství, tak pokračuje.

Stejně jako hledání ve světě královské komplikace zvané tourbillon. Jeho cesta přes víceosé klece, od dvou až po čtyři tourbillony v jediném strojku, nakloněné klece a další technická řešení dnes přivedla tvůrce i k centrálnímu uložení. To prezentoval Roger Dubuis (založen 1995) novinkou Orbis in Machina. Tématem královské komplikace se manufaktura zabývá 20 let a tohle je první její centrální tourbillon. Jde o Calibre RD115 s ručním nátahem, který má 283 komponentů a například klec základnu z titanu, asi 2 x lehčího než ocel a antimagnetického. Naopak zrcadlově leštěné horní díly klece jsou z rovněž nemagnetického kobalt chromu a celkově je tak celý díl o 16 % lehčí než obvykle. I díky tomu je rezerva chodu strojku 72 hodin. Pouzdro ze zlata má průměr 45 mm a Orbis in Machina bude nabídnuta celkem 88 zákazníkům.

Rovněž Hermés do centra veškerého dění postavil centrální tourbillon Arceau Duc Attele, ke všemu tříosý (s otáčkami jednou za 300 s, 60 s a 25 s). A aby ani toho nebylo dost, mluvíme o kombinaci této komplikace s další královskou – minutovou repeticí. Tohle asi mnozí nečekali, zvláště, když se řada Arceau zrodila v roce 1978 a spíše byla vnímána jako designový kus od Henri d´Origny. Přitažlivé jsou i detaily připomínající historii značky, jako jsou hlavy koní jako kladívek bití, klece tourbillonu jako propletené dvojice písmen H. Vrací se tak do roku 1900 a spojení Emile Hermes s Julié Holande. Použitý strojek H1926 (563 komponentů) navíc pracuje na vysoké frekvenci 5 Hz. Pouzdro z titanu má průměr 43 mm.

Druhým nesporně unikátním kusem je Arceau Chorus Stellarum. Automaton ve dvou verzích s designem od Daiske Nomura. Téma, kostlivce cválajícího na koni je odvozeno od šátku s tímto tématem od Hermes. Do cvalu, tedy pohybu koně i jezdce, uvede strojek H1837, respektive posunovač na pozici 9. Pánská verze zobrazuje kostlivce-muže, dámská, rovněž s pouzdrem z bílého zlata o průměru 41 mm, má v centru dámu-kostlivce a na okruží 70 diamantů. Každá verze má jen 6 kusů.     

Panerai Submersible Tourbillon GMT Luna Rossa Expirience Edition PAM01405 je zřejmě nejdražším modelem nabízeným touto původem italskou značkou s bohatou vojenskou historií. Ostatně nikoliv náhodou mají budoucí majitelé, těch bude jen 20, možnost prožít den výcviku u italského vojenského námořnictva nebo sledovat jachtařské finále America´s Cup v Barceloně a fandit posádce lodi Luna Rossa Prada Pirelli. Ono stojí za to sledovat jen samotný strojek zapouzdřený do materiálu kombinujícího Carbotech a titan o průměru 45 mm. Kalibr P.2015/T s 256 díly má totiž řešení 30sekundového tourbillonu, které má podle značky jediné smysl v náramkových hodinkách. Klec se totiž neotáčí vodorovně (původně určena pro kapesní hodinky uložené v kapsičce svisle) s ostatními díly soukolí, ale jako tužku v prstech. Náramkové hodinky, přinejmenším odložené, totiž leží vodorovně a tourbillon, eliminující rovněž zemský magnetismus, tak vlásek v kleci otáčí proti středu země. Technika, která chce dosáhnout vrcholu.

Ona už sama cesta k tourbillonu je výstupem k hodinářským vrcholů, do kterého se pustil vlastními silami i francouzský Pequignet. Royale Tourbillon je první vlastní, navíc létající minutový tourbillon, vyrobený v manufaktuře v Morteau z dodávek od subdodavatelů z maximální vzdálenosti do 80 km. Kalibr EPM04 je postaven na základě vlastního strojku s názvem Calibre Royal, klec je z titanu a má 157 dílů. Rezerva chodu činí 88 hodin. Je zasazen do zlatého pouzdra o průměru 44 mm. První edice má 24 kusů v připomínku letošního roku uvedení.

Jinou cestou

Rudis Sylva poprvé představil svoje řešení v roce 2009 a dnešní kus RS 23 Harmonious Oscillator téma dál rozvíjí. Při uvedení novináři a odborníci uváděli: Vynález tak důležitý jako Breguetův tourbillon. Jiní šli ještě dál a prohlašovali: Lepší než tourbillon.

O čem mluvíme? O technickém řešení (patent no. 700747), kdy na jedné ose přenášející impulzy ke kotvičce jsou dva oscilátory. Vychylují se proti sobě, a ještě otáčející na společné základně kolem své osy. Takže když jednomu při vychylování slábne energie vlásku, druhý je naopak v tom okamžiku ve svém nejoptimálnějším bodě. Totéž platí pro vliv zemského magnetismus. Zprůměrovaný chod se pak přes diferenciál přenáší dál bez jakýchkoliv slabších míst a chod strojku je optimální, přesný. Naproti tomu tourbillonu potřebuje 60 s, aby například vliv magnetismu v daném místě kompenzoval. Možná složitě znějící schéma je v zásadě relativně prosté. Jde o nápad, ideu. K tomu značka přidává pro R 23 speciální gilošování flinqué základny strojku v podobě miniaturních pyramid. Ručně jsou zkoseny hrany, můstek … Pouzdro o průměru 44 mm je buď ze zlata nebo černěného titanu. Strojek s ručním nátahem má rezervu chodu 72 h.

Ulysse Nardin v roce 2001 překvapil modelem Freak (20 patentů), a to samotným řešením, kdy je krokové ústrojí uloženo na jediném velkém rameni, které se jednou za 60 minut otočí kolem své osy a ukazuje hodiny. To jeden krok k přesnosti. Dalším bylo tehdy novátorské použití křemíku pro krokové ústrojí, bez nutného mazání. Řada se vyvíjela dále až po novinku Freak S Nomad (v pořadí osmý model) s kalibrem UN-251 (vychází z Freak S, 2022), kdy rameno plovoucího kolotoče, jak lze přeložit flying carousel, nese hned dvojici oscilátorů s rameny z křemíku a krokovým ústrojím s pokrytím DiamonSil. Navíc ještě nakloněných do optimální polohy pod úhlem 20 stupňů. Vše pro maximální přesnost chodu. Přes vertikálně uložený diferenciál se pak impulzy od oscilátorů předávají na krok. K tomu přidejte mimořádně inovativní mechanismus automatického nátahu Grinder, který je 2 x efektivnější než běžný, a to jsme řekli jen o některých technických vrcholech, kterých Freak S Nomad dosahuje. Během 3 hodin se na číselníku odehraje 240 různých pohybů. Pouzdro z titanu a karbonu má průměr 45 mm, strojek rezervu chodu 72 h. Edice 99 ks.

Originalitu zobrazení času rozhodně najdete i u značky Trilobe, přičemž model Les Matinaux kolekce Heure Exquisite nyní přidává k zobrazení hodin na škále nejblíže k lunetě, minut na excentricky uloženém okruží a uprostřed ještě měsíční fázi. Vše díky novému kalibru X-Centric. Jak říkají Francouzi, stojící za touto značkou, Être dans la lune, člověk může být na Měsíci. Neboli, snít za dne. To nabízí verze Secret Edition se zobrazením souhvězdí na číselníku, včetně možnosti nechat si zobrazit na číselníku konkrétně nebe doma nad vaší hlavou. Strojek s automatickým nátahem má rezervu chodu 48 h a je uložen do pouzdra z titanu nebo zlata o průměru 38,5 mm nebo 40,5 mm. Každá ze tří verzí má 100 ks.

Takže – sněte s otevřenými očima o některých hodinkách, které jsme vám z výstavy W & W 2024 zatím představili. Já už jsem se zasnil …   

Foto: Hermes, Louis Moinet, Panerai, Pequignet, Piaget, Roger Dubuis, Rudis Sylva, Trilobe, Ulysse Nardin, WWGF/KEYSTONE/Pierre Albouy)

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Desátý ročník SEW jistě zaujme
NovinkyVýstavy

SEW chystá letos jubilejní 10. ročník

Veletrh výjimečných hodinek SEW (Salon Exceptional Watches) proběhne letos v listopadu, a to...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...