- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Výstavy Náš komentář k SEW 2023
Výstavy

Náš komentář k SEW 2023

Poprvé vítězí české hodinky

Nebylo třeba „opisovat“ závěrečnou zprávu pořadatelské agentury, a tak jsme ji téměř doslovně přejali a vy se tam dočtete to základní o nedávno skončeném 9. ročníku výstavy hodinek SEW Praha 2023. Tady nabízíme náš komentář.

Co nám udělalo největší radost? Jednoznačně fakt, že poprvé díky hlasování návštěvníků výstavy, kteří z celkem 28 nominovaných samotnými vystavovateli modelů, zvolili za nejlepší Black Hole Tourbillon od nezávislého českého hodináře Ondřeje Berkuse. Potěšilo nás, že sofistikované pouzdro, číselník, techniku centrálního tourbillonu uměli Češi ocenit titulem „nej“ hodinky SEW 2023. Nám se moc zamlouvala i dvojí tvář časomíry – čelně seriózní technika, na dýnku rozverná rytina mayského bojovníka v odlétající kosmické lodi. Vtipné.

Ondřej Berkus o svém díle

Dosud výstavě „vládl“ Czapek Geneve, který má na kontě z předchozích ročníků jak několik vítězství, tak umístění v první trojici. Ostatně onu „stříbrnou“ laťku zdolal i letos. Potěšující je, že na třetí příčce skončil Prim Manufacture 1949 a jeho Arma. Dodejme, že v 9leté historii si vítězství odnesla i slovenská dvojice Molnár Fábry.

Téměř přesně polovina do soutěže nominovaných časomír byla sportovních. Naopak všeho tři klasické chronografy, jen tři časomíry měly jiný než kulatý tvar, dva kusy byly quartzové a jediné hodinky byly dámské. Osm kusů bychom mohli nazvat skeletony či alespoň hodinkami s částečně odkrytými průhledy do strojku. To je také zjevný současný trend.

Výstava je i místem setkávání

Co do barevnosti se na české scéně ještě stále tolik neujaly zářivé barvy, jako je tomu obecně ve světě, kde je dnešní „černou“ lososová. Na SEW se předvedly zelené a žluté číselníky a naprosto dominantní byla černá. Že bychom byly v Čechách až tak tradicionalističtí?

Jak si jen vybrat

Co nás trochu zamrzelo je fakt, že určitý počet modelů už jsme i na SEW, sice v jiných verzích, ale viděli. A co nelze přejít, je i neúčast některých, na českém trhu, zavedených značek. Škoda.

Zájem o přednášky byl velký

Druhé zásadní, co nás mile překvapilo, byl stánek budoucí výstavy Micro Praha (2. a 3. prosince, hotel Kings Court). Avizovaná účast 37 hodinářských značek a snad i možná spolupráce obou výstav SEW + Micro Praha dávají šanci na budoucí nebývalou prezentaci zavedených značek a micro brandů v centru Evropy.             

Takže? 9. ročník SEW Praha je za námi a před námi (v prosinci a dále snad 2024) další porce hodinářských chuťovek. Tleskáme a těšíme se.

Foto: SEW

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Desátý ročník SEW jistě zaujme
NovinkyVýstavy

SEW chystá letos jubilejní 10. ročník

Veletrh výjimečných hodinek SEW (Salon Exceptional Watches) proběhne letos v listopadu, a to...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...