- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Ralf Tech: Chobotnice s harpunou
Novinky

Ralf Tech: Chobotnice s harpunou

Ralf Tech The Beast Manufacture First Edition
Ralf Tech The Beast Manufacture First Edition

Začnu tím, že jsem hrdý na to, že jsme se s Frankem Huyghe mohl bavit o jeho hodinkách Ralf Tech, které reprezentují naši společnou vášeň – potápění. Spěchám hned přiznat, že od se noří do hloubek až s třímístným číslem, já ve svých mladých letech do půl stovky metrů. Což vysvětluje, proč příběh značky je o posouvání hranic voděodolnosti jeho zatím posledních hodinek s hybridním strojkem Ralf Tech Amphibian a mechanikou The Beast Manufacture First Edition až na hranici 3000 metrů.    

Název, Amphi – řecky dvojitý a bios – život, jako by seděl na zakladatele francouzské hodinářské značky samotné (založena 1996). V roce 2005 postavil časomíru WR1, s níž na paži se jiný potápěč ze země galského kohouta ponořil do hloubky 330 metrů. Podle všeho tak dodnes drží světový rekord, kdy se tikající přístroj reálně dostal do takové hloubky na neoprenu, nikoliv na podvodním robotovi, ponorce, batyskafu… V roce 2011 byl model WRX certifikován pro hloubku 1000 m a stává se oficiální časomírou speciálního potápěčského komanda Hubert francouzského námořnictva. No a teď se na číselníku Ralf Tech Amphibian a The Beast dočteme číslo 3000. Proč právě tohle?

I tohle má svůj důvod. Norma ISO 6425 pro potápěčské přístroje stanoví pro hodinky osm základních zkoušek odolnosti, a kromě jiného musí být podrobeny tlaku o hodnotě 125 % udávané výrobcem o voděodolnosti. Což znamená, že při udávané voděodolnosti 3000 metrů znamená, že ve skutečnosti mohou až do hloubky 3750 metrů. A jsme u odpovědi na otázku – proč právě takový ponor? Asi 70,8 % zemského povrchu pokrývá pětice oceánů a několik desítek moří s průměrnou hloubkou 3682 metrů. Takže Amphibian je ve všech vodách Země doma.

Myšlenka těchto dvou modelů vznikla v roce 2019 a 1. července 2022 se na rameně ponorky Trition Submarines hodinky potopily do hloubky 4000 metrů. Od té doby prošel konečný produkt změnami. Více muskulaturní je nyní poduškový tvar ocelového pouzdra, které má zároveň stále přijatelnou výšku 18 mm, při průměru 47,7 mm. Tlak pod hladinou si vyžádal použití 6 mm tlustého safírového sklíčka. Jednosměrně otočná luneta udělá 120 kroků, je nově z keramiky Diamond Shape a zásadně se změnilo i její ozubení, které bylo zvoleno po ověření potápěči. Číselník má 95% černou barvu, s níž výrazně kontrastuje SuperLumi-Nova stylu Old Radium.

No a nakonec fakt, že pod číselníkem v řadě Amphibian najdete kalibr hybrid RTE001 s až 12letou rezervou chodu. Ovšem Ralf Tech se nyní vydal „hlouběji“ a uvedl zcela nově i kolekci The Beast Manufacture First Edition, kde musíme hledat ryze francouzský mechanický kalibr. Vyvinutý je společností Pequegnet. Má frekvenci 28 800 polokmitů/h a rezervu chodu 77 hodin. Podstatné je i to, že přesnost hodu je zaručena při teplotách od -10° do +55°.

Zaručenou voděodolnost obou strojků zajišťuje vlastní systém zapouzdření a konstrukce pouzdra bez héliového ventilu. Technici Ralf Tech jsou totiž přesvědčeni, že ventil jen oslabuje strukturu pouzdra, a tak ho odmítají. Ještě jednou předností se pouzdro může pochlubit – pro uzamčení dýnka jsou použity speciální nástroje, které zaručí naprosto perfektní voděodolnost. Takže i po otevření stačí jen dýnko opět utáhnout.

Můžeme dál vypočítávat, jak výborně jsou Ralf Tech Amphibian a The Beast Manufacture First Edition, tedy ti, kdo jsou určeni pro svět na suchu i pod hladinou, připraveni. Nás oba kusy přesvědčily.

Foto: Ralf Tech

Ralf Tech

The Beast Manufacture First Edition

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 47,7 mm, výška 18 mm, ocel

Kalibr: RTM001

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 77 h

Kamenů: 21

Voděodolnost: 3000 m

Edice: 77 ks

Cena: 6800 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...