- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Mauron Mussy: Modrý skeleton
Novinky

Mauron Mussy: Modrý skeleton

Mauron Mussy MU05-103 Skeleton
Mauron Mussy MU05-103 Skeleton

Možná pro někoho méně známá hodinářská značka se může pochlubit zřejmě světovým unikátem – její pouzdra zásadně nepoužívají žádné pryžové „O“ těsnící kroužky. Bez těch se vlastně neobejde žádný výrobce hodinek. Jsou nutné pro voděodolnost pod lunetou, pod dýnkem, chrání hřídel korunky proti proniknutí vody a tak podobně. Mauron Mussy MU05-103 Skeleton se bez „O“ kroužků obejde.

Právě na této ideje, která může vypadat jako návrat do historie hodinářství, kdy ještě „O“ kroužky nebyly známy, je postaveno kouzlo Mauron Mussy. Jeho pouzdro o průměru 44 mm a výšce 13 mm z titanu třídy 5 je mimořádně přesně vyrobené a už na první pohled komplikované. Je sestaveno z celkem 36 komponentů, které díky preciznosti vyrobených dílů zaručí voděodolnost za pomoci stahovacích šroubů. A to až do hloubky 300 m. Něco takového ve světě současných časomír jen tak nepotkáte.

I v tomto případě, naposledy představila značka skeleton v roce 2021, zvolila verzi s částečně otevřeným strojkem. Číselník, rovněž z titanu (třídy 6), je pokryt jakousi sítí gravírovaných linek a díky eloxování daného kovu je jemně modrý. Skeleton nabízí ještě jedno – celkem čtyři vrstvy nad sebou (6 dílů).      

Další je pro značku typické, záměrně se vyhýbá označení Swiss made, takže na štítku kolem hřídele dvojice centrálních ruček čtete: Swiss Crafted. Jaký je mezi dvojicí možných označení se slůvkem Swiss rozdíl? Zásadní. Swiss made zaručuje minimálně 60% podíl švýcarské výroby na celkové hodnotě daného výrobku. Swiss Crafted hovoří o tom, že 100 % dílů, práce a tak podobně má původ v dané alpské zemi.

To platí i o strojku s automatickým nátahem Calibre MM01-SK (167 dílů), který pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h a má rezervu chodu 55 hodin. Označení MM01 by sice mohlo napovídat, že jde o vlastní strojek, ale poctivější je říct, že pro Mauron Mussy ho postavil a vyrábí La Joux-Perret.

Aby se majitel hodinek, nabídnuto bylo jen 13 kusů, mohl maximálně kochat pohledem na kalibr skrze sklíčko v dýnku, byl zvolen prolamovaný rotor. Sice trochu připomíná jistého japonského producenta strojků, ale z druhé strany vskutku nabízí u kusu s centrálním rotorem maximální pohled na chod.

Součet – neobvyklý vzhled a technika pouzdra, přitažlivý skeleton, moderní strojek – činí z MU05-103 Skeleton zajímavou alternativu k zavedeným masovým švýcarským producentům. Pravda i Mauron Mussy si nechá za to všechno dobře zaplatit.

Foto: Mauron Mussy

Mauron Mussy

MU05-103 Skeleton

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 44 mm, výška 13 mm, titan

Kalibr: Calibre MM01-SK, 167 dílů

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 55 h

Voděodolnost: 300 m

Edice: 13 ks

Cena: 24 700 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...