- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Solar Aqua alias Rolex?
Novinky

Solar Aqua alias Rolex?

Rodokmen znovuobnovené značky Solar Aqua je spletitý, ovšem zajímavý. Stojí za ní podnikatel Timothy Eaton a jeho síť kanadských obchodních domů ze začátku 20. století, pro něž vytvořil hodinářskou značku Solar Aqua.

Název je odkazem na její zaměření: Solar, ke slunci mířící letci, Aqua, do vody se nořící potápěči. Slávu přinesl hodinkám fakt, že je používali letci Royal Canadian Air Force, stejně jako námořní pěchota Royal Canadian Navy i během druhé světové války. A jak se nám do titulku „připletl“ Rolex?

Solar Aqua získal dobré jméno i proto, že používal kvalitní strojky, pouzdra. K nim patřil i Rolex, který dodával zhruba od druhé poloviny 30. let 20. století (1935 až 1945¨pro kanadské hodinky především modely Oyster. Pravda se strojky FF30 (nebo-li Rolex cal. 59,) od výrobce Fontmelon ze švýcarského Fontainemelon. Šlo o vůbec prvního průmyslového výrobce strojků na světě a po spojení s Landeron a jinými se v roce 1985 přerodil v ETA. V každém případě po 10 let kanadské hodinky a Rolex měly hodně společného.

Do dnešních dnů přivedla časomíry k novému životu skupina U-Boat Group (U-Boat a L. Kendall). Nás zaujal model Deep Bay Bronze v pouzdře z bronzu (45 mm) s pěticí barevných odstínů číselníků a keramických lunet. Potud obvyklé, ovšem voděodolnost tohoto kusu dosahuje 2136 metrů, přesně tolik, jak je hluboká zátoka mezi Grónskem a Baffinovým ostrovem, kde hodinky dosáhly zkušebně dna. Rytinu zátoky najdete na ocelovém dýnku. Bronzový kus má jednosměrně otočnou lunetu a samozřejmě také héliový ventil. Použit je švýcarský strojek Peseux P224, což je svého rodu klon ETA 2824, tedy s moderními technickými parametry. Těmi, včetně náležité voděodolnosti Deep Bay Bronze dělá čest své historii.

Solar Aqua

Deep Bay Bronze

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 45 mm, bronz

Kalibr: Peseux P224

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 28

Voděodolnost: 2136 m

Cena: 2136 EUR

Foto: Solar Aqua

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...