- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Alexander Shorokhoff: Co je Cadamomo
Novinky

Alexander Shorokhoff: Co je Cadamomo

Alexander Shorokhoff Cadamomo
Alexander Shorokhoff Cadamomo

Vybavuji si ten rozhovor, který jsme s majitelem značky sídlící v německém městě Alzenau vedli na poslední pražské výstavě hodinek SEW. Naprosto jsme se shodli na tom, že další, co jeho kolekce hodinek potřebuje, je zaplnit bílá místa. Firma nabízí tourbillon, stejně jako má originální tříručkové kusy nebo chronografy. A co mezi tím? Nyní přichází Alexander Shorokhoff v řadě Avantgarde s modelem Cadamomo.

Souhlasím, že rozklíčovat název není v první okamžik snadné, ale pak: Ca (calendar), da (day), mo (month), mo (moon). Součet jasně říká, že jde o plný kalendář. Tedy hodinky zobrazující od data, přes názvy dnů a měsíců, až po zobrazení měsíční fáze. Proto firma sáhla po strojku DD9000, což je modul kompletního kalendáře o výšce všeho 1,6 mm, postaveného švýcarskou společností buď na ETA 2824 nebo 2892. Ono by bylo ještě přesnější, kdybychom hovořili o DD90000B, protože to je jeden z mála 35 nabízených kalendářních modulů, který zobrazuje název dne a měsíce pomocí otočných disků, nikoliv ručkami.

Technika je tedy zjevná – strojek má frekvenci 28 800 polokmitů/h, rezervu chodu 42 h, což odpovídá tomu, že hovoříme o ETA 2824. Nebo spíše o jeho další verzi 2892, vzhledem k delší rezervě chodu než tradičních 38 h? Oba základní strojky mají průměr 25,6 mm, zato rozdílnou výšku i počet kamenových uložení. Poslední informace – 25 kamenů, nás přivede nakonec k ETA 2824.

Pro model Cadamomo je stejně důležitá technika jako design. Je přímo z pera Alexandera Shorokhoffa, a jelikož je z kolekce Avantgarde, doslova hýří barvami, tvary. Žluto-modrá datumová škála rozdělená na 15 respektive 16 dílů je zjevně jen designovou záležitostí. Na tuto barevnost navazuje čtvrtá centrální ručka s hrotem. Barevnost ještě zdůrazňuje trojice otočných disků. Dvojice v horní části číselníku určuje vlevo pomocí tečky den v týdnu, vpravo díky trojúhelníku název měsíce. Nejoriginálnější je zobrazení měsíční fáze dvojicí červených Měsíců, z nichž jeden se vždy skryje za nápisem Moon.

Cadamomo je díky kombinaci techniky a designu vtipným a výrazně odlišným kusem, který jen tak na hodinářské scéně neuvidíte. Přidejte fakt, že jde o limitovanou edici 50 ks k výročí německé šperkařské a hodinářské výstavy Inhorgenta, a budete akceptovat i cenu 3 599 euro.

Foto: Alexander Shorokhoff

Alexander Shorokhoff

Avantgarde Cadamomo

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 43,5 mm, výška 11,55 mm, ocel

Kalibr: DD9000, průměr 26,2 mm, výška 5,2 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 50 m

Edice: 50 ks

Cena: 3 599 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...