- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Venezianico: Dóžecí mince
Novinky

Venezianico: Dóžecí mince

Venezianico Redentore Historia Temporis
Venezianico Redentore Historia Temporis

Začnu poněkud osobně – koupil jsem si od této italské značky z Benátek už dvoje hodinky a udělal jsme chybu, že jsem si nepořídil i tyto třetí. Řeč je o Venezianico a jeho Redentore Historia Temporis. Proč?

Protože z nich doslova dýchá historie tohoto výjimečného města, centra patricijské republiky sv. Marka s volitelným dóžetem poprvé uváděným v roce 697. Podle italského názvu města je také nazvána hodinářská firma (2017) dvojice bratrů Alberto a Alessandro Morelli – Venezianico, neboli Benátčan. Právě kouzlo daného místa dokázali ideálně využít v tomto modelu limitované edice.  

Číselník je inspirován starobylou mincí, kterou si objednal dóže Marcantonio Giustianin, který vládl patricijské republice v letech 1684 až 1688. Jde o ruční ražbu podle původní mince, která je poté podrobena technickému způsobu „zrání“. Výsledek je vynikající. Mince původně ražená v 17. století po čtyři roky, dostala lidový název Osella. To odkazuje na kachnu, kterou každoročně hostil zvolený dóže. Daný Marcantonio Giustianin, který razil danou minci, byl v pořadí 107. dóžetem a proslul stejně tak bojem s morem a zavedením karanténních opatření, jako podporou umění.      

Minci-číselník, zobrazující náměstí svatého Marca s andělem držícím ochrannou ruku nad městem, doplňuje název Redentore Historia Temporis (Vykupitelovy dějiny času), kříž, dauphin ručky hodin, minut a jehlová centrální sekundové. Vkusně a decentně sladěno a zasazeno do pouzdra z leštěné oceli o průměru 40 mm, přičemž od konce jedné nožky ke druhé je to 46,7 mm. Dýnko s gravírováním vysvětluje, co je na minci ze 17. století. Vše završuje kožený černý olejovaný řemínek, pro nějž byla použita starožitná kůže s použitím přírodních přísad.

Vykupitel ať žehná tomuto kusu, který představuje skutečné dějiny času dlouhé 340 let, tedy spojující letopočet 1684 s letošním rokem 2024.

Foto: Venezianico

Venezianico

Redentore Historia Temporis

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 40 mm, ocel

Kalibr: Seiko NH35A, průměr 27,4 mm, výška 5,32 mm

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 41 h

Kamenů: 24

Voděodolnost: 50 m

Edice: limitovaná

Cena: 635 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...