- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Editorial Hodinky jako investice
Editorial

Hodinky jako investice

Začneme otázkou – znáte někoho, kdo investuje svoje volné peníze do hodinek? Předpokládám, že kladných odpovědí bude zjevně minimum. Rychle dodáme – v Čechách. Na rozdíl od zemí na západ od nás. Škoda, myšleno pro české investory samotné.

Podle dostupných informací hodlají Češi investovat v letošním roce ze 44 % do spořících účtů, ty hrají prim. Na celkově pátém místě je pak zlato a jiné drahé kovy (14 %). Tam bychom mohli možná najít pár investorů, kteří vložili peníze do zlatých šperků i hodinek. Pár. Skutečné investování do hodinek pak hledejme v 6% skupině nazvané – jiná investice. A i v té budou časomíry tvořit jen promile.

Co tím chceme říct? Že zkrátka hodinky chápeme v našich luzích a hájích jen jako „utrácení“ a vyhazování si z kopýtka. Přitom tak tomu zásadně není. Ročně se investice do hodinek obecně zhodnocují asi 5 až 8 %. To je tak na úrovni spořících účtů, řekne si někdo. Jenže druhé číslo přesvědčí i pochybovače – za 10 posledních let bylo zhodnocení investic do hodinek na úrovni 89 %. Což už je záruka toho, že v tomto segmentu ceny nepadají.

Nepadají? Samozřejmě že ano, jestliže investujete do nesprávných časomír. A které jsou ty správné? Chcete znát rekordmany? Jsou to modely značek jako Rolex, Audemars Piguet, Patek Philippe, ale i Heuer…Konkrétně modely z roku vzniku daného modelu, tedy první, které se dostaly na trh. Příklad – Rolex Daytona z roku 1953 za svých 60 let zaznamenal nárůst o nepředstavitelných 9 639 %.   

Pokud nebudeme hovořit o 60letém čekání na zhodnocení, ale o dosažitelném 20letém, pak například Patek Philippe Nautilus přinesl svému majiteli 900% zhodnocení. A tak můžeme pokračovat dál.

Kdo se chce dovědět více, a třeba se nechat inspirovat, má šanci na naší přednášce o cenách hodinek a investování na výstavě SEW (Salon Exceptional Watches Prague 2023), který se koná v Praze v pražském Paláci Žofín ve dnech 20. a 21. října a doprovází ho hned několik doplňkových akcí. Včetně přednášek odborníků. Jedna z nich bude právě ta o tom, jak investovat do hodinek, přednášet bude Mgr. Igor Sirota, šéfredaktor našeho blogu-magazínu www.timeforum.cz.

Samozřejmě, do října je ještě dlouhá doba. Existuje i „kratší cesta“ k informacím. Na toto téma hovořil šéfredaktor v podcastu https://www.finance.cz/alternativni-investice/. Více než hodinové povídání vás rovněž může navnadit (zařazeno 18. 8.). Je jen třeba hlídat, kdy bude daný rozhovor zařazen na uvedené stránky. Třeba pak najdete cestu, jak vydělat více než kolik nabízejí běžné bankovní produkty. To vám přejeme.

Foto: Rolex, SEW Praha

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vlastimil Harapes odešel do uměleckého nebe. Měl rád i hodinky.
EditorialHomeNovinkyTop osobnosti

Vlastimil Harapes byl i milovníkem hodinek

Pro přátele Vlastík. Měla jsem tu čest, že jsem patřila mezi ně....

Výstava Watches and Wonders 2024 se koná 9. až 15. dubna
Editorial

…a potom už samá pozitiva?

Určitě si pamatujete grafikon rodinného štěstí, které sestavil nápadník „Píšťalky“ v jednom...

Hodinky se strojkem Stéphana Von Guntena
Editorial

Jaké budou hodinky roku 2024?

Rozhodně budou báječné, protože každý rok přináší novinky, které stojí za to....