- Blog-magazín o hodinkách -

Editorial

Věřte číslům

Výstava hodinek SEW 2022 na Žofíně v Praze

Pokud potkáte Švýcara z hodinářské firmy, a nebude se usmívat, vězte, že svoji dobrou náladu jen vědomě potlačuje. Jistě, jistě, jde o novinářské nadnesené konstatování, nicméně máme obecně, pokud mluvíme za celý švýcarský hodinářský průmysl a rok 2022 i výhled na ten letošní, pravdu. Takže…

Rok 2022 představoval export švýcarského hodinářského zboží hodnotu 24,8 miliardy CHF, tedy meziroční nárůst o 11,4 %. Srovnání s rokem 2020 je ještě příznivější – nárůst činí bezmála 10 miliard CHF. Je tedy slyšet všude v zemi helvétského kříže potlesk? Zdaleka ne. Proč?

Pokud jde o zemi, která vše „zachraňuje“, jde o USA, která téměř zdvojnásobila za tři roky dovoz tohoto zboží. Pak už následuje závislost spokojenosti výrobců dominantně na Asii. Mezi asijské země, které dovezly hodinky v hodnotě zhruba od 1,5 miliardy CHF výše, řadíme: Čínu, Hongkong, Japonsko a Singapur. Na 5. pozici se mezi ně vklínila jen Velká Británie. Asijské trhy (představují polovinu všeho exportu) rozhodují o tom, co by měly hodináři vyrábět, ale ouha, Čína a Hongkong vloni zaznamenaly bezmála 20% propad. Trochu překvapivě se naopak nijak zásadně neprojevilo zastavení prodejů v Rusku. V celkovém měřítku se hovoří jen o 1% snížení.       

Z 95 % se na výsledku podílejí náramkové hodinky. Těch ale Švýcarsko vyrábí stále méně a méně, ovšem za vyšší a vyšší ceny. To nejlépe dokládá příklad mechanických hodinek – vyrobilo se jich o 335 000 méně (- 5,3 %), ovšem prodaly se dráž o 11,5 % než předloni. V cenové kategorii levných hodinek (myšleno za 200 až 500 CHF), se vyrobilo dokonce o pětinu méně, přesněji o 625 000 kusů.

My dodáváme, že tento trend není neočekávaný, ale už dlouhodobější a jasně ukazuje, že modely v této cenové třídě jsou „nejohroženější“. Nemají úspěch, tedy o ně ani výrobci nebudou přehnaně pečovat. Pro kupce jasná zpráva. Když k tomu přidáte fakt, že časomíry v ceně od 500 do 3000 CHF, a především nad touto hranicí naopak rostly meziročně dohromady více než 20% tempem, víte, kam se švýcarská produkce ubírá. Směrem ke stále dražším kusům.

Čísla napovídají ještě jedno: přestože jsou velkým trendem současnosti celokovové, přesněji ocelové hodinky s ocelovými tahy, jejich podíl na exportu opět klesl, a to o 7,8 %. Jinými slovy – pro kupce je to zřetelný impuls, že ocel jde dlouhodobě dolů. Není o ni až takový zájem, jak se nám snaží výrobci tvrdit. Ještě hůř jsou na tom ostatní kovy. To ostatní materiály, asi bychom řekli „cizokrajnější“ jako karbon, plasty, hybridní materiály, safír… našly až o třetinu více zájemců. Opět jasná informace.

Na závěr se vraťme k usmívajícímu se Švýcarovi z úvodu našeho komentáře. Oni jsou dobří počtáři a vědí, že pozvolný růst od značného propadu v roce 2020 je z pohledu uplynulých 7 let jen pouhou náplastí na dávné báječné roky. Za 7 let Swiss vyrobilo asi o 1 milion méně mechanických hodinek, o bezmála 9 milionů méně quartzových, o 1 milion méně prodalo quartzových strojků a o polovinu méně exportovalo mechanických strojků. Ovšem prodalo je dráž o asi 10 miliard CHF. To je tedy informace na závěr loňské statistiky: nové švýcarské hodinky jsou a budou stále dražší, a tak kdo uvažuje o nákupu, měl by to vzít v potaz. Třeba se mu něco zalíbí, o čem píšeme v ostatních rubrikách. Čtěte a nechejte se inspirovat.          

                                                                                                                        

Výstava hodinek SEW Praha na Žofíně v roce 2022.

Foto: SEW

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jak si na tom stojí švýcarský hodinářský průmysl
EditorialVýstavy

Falešný optimismus?

Zpráva FH, tedy Federation de ľ Industrie horlogere Suisse, říká čísly své...

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona
EditorialZaujalo nás

Rolex: 1,24 milionu hdinek je málo?

Z celkem 50 hodinářských švýcarských firem, které tak zvaně stojí za to sledovat...

Vlastimil Harapes odešel do uměleckého nebe. Měl rád i hodinky.
EditorialHomeNovinkyTop osobnosti

Vlastimil Harapes byl i milovníkem hodinek

Pro přátele Vlastík. Měla jsem tu čest, že jsem patřila mezi ně....

Výstava Watches and Wonders 2024 se koná 9. až 15. dubna
Editorial

…a potom už samá pozitiva?

Určitě si pamatujete grafikon rodinného štěstí, které sestavil nápadník „Píšťalky“ v jednom...