- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Výstavy WPHH 2023 ve Watchlandu
Výstavy

WPHH 2023 ve Watchlandu

Jakmile se řekne – výstava World Presentation of Haute Horlogerie, vybaví se nám Rolls-Royce, který nás přivezl od ženevského výstaviště Palexpo, kde se konala expozice Watch & Wonders, na okraj Ženevy do místa, kterému se také říká Watchland. Tedy části, kde sídlí značky Franck Muller Group. Letos opět vozy britské značky přivážely a odvážely návštěvníky, novináře, obchodníky.

Onen Rolls-Royce je zcela na místě zmínit. Je totiž symbolem toho, co sebou výstava WPHH představuje – přepych. Tak je tomu i v případě 33. ročníku v Domaine du Grand Malagny, kde se představily novinky Francka Mullera, Backese & Strausse a Cvstose.  Hlavních novinek samotné značky Franck Muller je celkem 7, jak to ostatně vidíte na hlavní fotografii, i když celkem je jich 13. Za hlavní hvězdy je zjevně považována dvojice – Curvex CX Giga Tourbillon a Curvex CX Grand Central Flash Tourbillon. Pořadí necháme na vás. Samozřejmě to není vše. Začneme prostým výčtem: Vanguard Damaskus Steel, Vanguard New Tone Skeleton nebo Vanguard Slim Skeleton. Pro dámské klienty jsou určeny modely: Curvex CX Lady, Curvex CX Piano a také úžasný Cintrée Curvex Retrográde Hour, který lze mít s tourbillonem nebo měsíční fází.

Foto: Franck Müller VPHH 2023, zleva doprava: Cintre Curvex Retrograde Hour Tourbillon, Vanguard Crazy Hours by Hom Nguyen, Curvex CX Piano, Curvex CX Flash Grand Central Tourbillon, Vanguard New Tone Skeleton, Vanguard Damaskus Steel, Curvex CX Giga Tourbillon, Skafender

Rok 2023 je pro Franck Muller zároveň oslavou 20. výročí kolekce Crazy Hours, tedy časomíry, kde čísla hodin nenásledují za sebou, ale ručka hodin skáče ob 6 čísel. Prostě bláznivé hodiny. To mistra Mullera napadlo na jeho dovolené v karibském ráji, kde mu přišlo, že hodiny nejdou za sebou, ale nezadržitelně skáčou. K výročí byla vytvořena velkolepá limitovaná kolekce Vanguard Crazy Hours od umělce jménem Hom Nguyen. Tyto kusy navržené ve tvaru pouzdra Vanguard kombinují symboly značky, komplikaci Crazy Hours a číslice ručně malované umělcem.

Ale pojďme zpět k hlavním hvězdám WPHH. Ikonický Giga Tourbillon, se poprvé představil v roce 2011 v pouzdře 43,7 x 59,2 mm, s rezervou chodu 10 dnů a klecí tourbillonu o průměru 20 mm (kalibr FM 2100 TS, 240 dílů). Tedy zhruba o polovinu větším, než je běžné. Pro dlouhý chod a velikost tourbillonu musel Pierre-Michel Golay, mistr hodinář u Francka Mullera, do hodinek vměstnat čtyři pérovníky o průměru 16 mm. Technický základ u novinky zůstal stejný, ale Giga byl nyní poprvé umístěn v pouzdře Curvex CX a zároveň byl přepracován.

Druhou hvězdou nové nabídky je nesporně Curvex CX Grand Central Flash Tourbillon s centrálně umístěným tourbillonem ve čtyřech barevných kombinacích černého kompozitového pouzdra a detailů jako jsou indexy, nebo pryžové tahy v modré, oranžové, červené a zelené. Protože tourbillon je v centru číselníku, ručky nahrazují dva hroty.

Řada Vanguard se pochlubila dvojicí novinek – pouzdrem z damascénské oceli a skeletonem ve škále odstínů vycházejících z teorie barev Isaaca Newtona (1672) o sedmi základních barvách a jejich vzájemném prolínání. My tam až tak Newtona nevidíme, ale třeba je to našima očima.

Nám se zato zamlouvaly všechny čtyři odstíny modelu Skafander s menším pouzdrem z odlehčených materiálů.

Z dámských modelů samozřejmě ženy dají přednost třeba modelu Cintre Curvex Retrograde Hour Tourbillon doslova obsypaného drahými kameny a s retrográdním zobrazením času na škále nikoliv 360, ale 220 stupňů. Nás nadchnul přímý opak – Curvex CX Piano v černé barvě koncertního křídla bez jakýchkoliv indexů nebo čísel, jen se zlatými ručkami. Mimořádně elegantní a vlastně i přepychové. Tak jak to od Francka Mullera čekáte. 33. ročník WPHH tedy nezklamal.  

Foto zleva: Central tourbillon na živo, drahé kameny kam se podíváte, Giga Tourbillon druhé generace

Foto zleva: Jedna z hvězd výstavy, Revolution, Řada Round

Foto zleva: Skafender do 100 m, Vangaurd Seven Days, vyberte si barvu

Zájem byl jako vždy velký

Foto: Franck Müller VPHH 2023

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Desátý ročník SEW jistě zaujme
NovinkyVýstavy

SEW chystá letos jubilejní 10. ročník

Veletrh výjimečných hodinek SEW (Salon Exceptional Watches) proběhne letos v listopadu, a to...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...