- Blog-magazín o hodinkách -

Home Nezařazené Bianchet: Fibonacciho spirála v čase
Nezařazené

Bianchet: Fibonacciho spirála v čase

Bianchet Flying Tourbillon Grande Date B1.618
Bianchet Flying Tourbillon Grande Date B1.618

Středověký italský matematik Leonardo Pisánský zvaný Fibonacci byl přesvědčen, že jeho posloupnost, čísla jsou srdcem konstrukce světa. Sečtete okvětní lístky květin a jejich počet odpovídá Fibonaccciho posloupnosti. Čtverce s Fibonaccciho rozměry spojené do rostoucího obdélníků vytvoří spirály s poměrem 1,618:1. Právě ten zvolila značka Bianchet, aby vytvořila Flying Tourbillon Grande Date B 1.618.

Už po staletí považovali různí umělci právě onen poměr 1,618:1 za zlatý řez, podle něhož tvořili svoje díla. Proč by to tedy nezkusili hodináři? Stalo se. Designéři při tvorbě těchto hodinek postupovali podle matematických principů zlatého řezu a Fibonacciho sekvence. Konkrétně. Například můstky na zadní straně strojku tvoří soustředné kruhy zlatého řezu, jejich průměry respektují poměr 1,618. Podobně klíčové prvky přední části strojku, včetně tourbillonu, hodinového kola a velkého data jsou opět umístěny podle geometrických pravidel zlatého řezu.

Pokud budeme jednoduše konstatovat, jaký tvar má pouzdro tohoto kusu z karbonu, řekneme, že jde o tonneau. Daný materiál zvolila značka, protože chtěla postavit sice komplikované, luxusní hodinky, ale zároveň sportovní. Proto pouzdro dokáže odolat tlaku 10 atm (100 m) a otřesům do hodnoty 5000 G. Konkrétně je pouzdro z materiálu označovaného jako titanium-dust-high-density-carbon. Tedy jde o kompozit kombinující uhlíková vlákna (500 vrstev o síle 0,03 mm) s titanovým práškem napuštěném mezi každé dvě vrstvy. Díky tomu činí celková hmotnost kusu bez kaučukového tahu 55 g. Kromě odolnosti to pouzdro dodává i jemný odlesk. Podle zakladatele značky Emmanuella Festa Biancheta musí „hodinky probouzet smysly a emoce“.

Pokud jde o samotný létající tourbillon, je jeho klec z titanu a zaručuje přesnost chodu strojku +/- 4 sekundy za 24 hodin. Jde o švýcarského výrobce a konečné sestavení a dekorování se odehrává v ateliéru Bianchet v La-Chaux-De-Fonds. Pokud jde o další technické parametry, jsou následující: minutový létající tourbillon, velké datum, rezerva chodu 90 h, frekvence 21 600 polokmitů/h. Celkem bude vyrobeno 200 kusů.    

Bianchet

Flying Tourbillon Grande Date B 1.618

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: 43 x 51 mm, výška 14,35 mm, karbon

Kalibr: B 1.618

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 90 h

Voděodolnost: 100 m

Edice: 200 ks   

Cena: 65 500 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Přátelé hodinek Robot se sešli na večeru plném legend
NezařazenéNovinky

Setkání s Emersonem Fittipaldi, představení nového modelu Ida

Robot: Večer s legendami. Česká nezávislá hodinářská značka Robot by Bohematic nabídla šanci...