- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Davosa ve stylu Jean-Paul Belmonda
Novinky

Davosa ve stylu Jean-Paul Belmonda

Davosa Newton Pilot Rally Chronograph
Davosa Newton Pilot Rally Chronograph

Jak velkou by musela být pomyslná garáž slavného francouzského herce Jean-Paul Belmonda, aby se tam vešla všechna auta, do kterých usedal, která řídil a miloval. Určitě by musela být patrová. Co si ale dovolíme tvrdit, že by mu na zápěstí rozhodně slušela Davosa Newton Pilot Rally Chronograph. 

Legendární herec kdysi prohlásil, že závodní jezdec je vlastně pilot, jen létá nízko. Velmi trefně proto novinku Davosa jednoznačně nazvala Pilot Rally Chronograph z řady Newton. Jde o moderní interpretaci časomír průkopníků motoristického sportu. Jak to dokládá kožený perforovaný řemínek z teletiny (s ním je hmotnost kusu 108 g). Lze ho nahradit ocelovým integrovaným pěti článkovým tahem se skládací sponou (hmotnost časomíry stoupne na 180 g). Vše doplněno mechanismem PentaLink dovolujícím nastavit délku tahu přesně na každé zápěstí.

Na číselníku s gilošováním sunbrust jednoho ze tří odstínů – stříbrného, modrého nebo černého nepřehlédnete červený nápis tachymetr. Stupnice nabízí měření rychlosti jízdy vozu od 80 km/h až k hranici 400 km/h. Hodinky jsou tedy vskutku určeny pro piloty rallye sportu. Utvrdí vás v tom mnoho dalších detailů.

Například červené ručky, jak mimostředné sekundové ručky na pozici 9, tak minut ve sčítači na pozici 3. Odkazem na přístroj z palubní desky závodních vozů je červené pole, jako nebezpečné pásmo příliš vysokých otáček motoru. Také centrální sekundová ručka bi-compax chronografu má výrazný červený konec, aby mohl závodní jezdec přesně odměřit a přečíst, jak si vede on i jeho vůz.

Pilot Rally Chronograph je vskutku jako sportovní automobil, má i svoji „poznávací značku“. Tím máme na mysli štítek na pozici 9 na ocelovém pouzdře o průměru 42 mm a výšce 15,5 mm (voděodolnost 70 m). Jedná se o štítek s číslem kusu dané limitované edice (300 ks). Příjemně překvapí, že není jednoduše umístěn a uchycen šroubky přímo na pouzdro, ale do něj zapuštěn.

Stejně tak je přitažlivý pohled skrze safírové sklíčko v dýnku. Díváte se na rotor v podobě klasického sportovního tříramenného volantu s logem Davosy, tedy čtyřcípé hvězdy. A nejen to, rotor i jeho zátěžová hmota jsou z materiálu označovaného jako Beyond Steel, což je uhlíková vysoce odolná ocel. Bezmála tak tvrdá jako diamant (přesněji 9,5 tvrdosti Mohsovy stupnice). Je 4 x tvrdší než titan a 2 x než běžná ocel. Co je stejně podstatné, je i hmotnost tohoto kovu obdobná jako zlata (s hustotou 19,3 g/cm3). No, a opomenout nelze ani vysokou tepelnou odolnost této oceli (bod tání činí 2950 stupňů Celsia). Kov nepotrápí ani chemické látky, je bez niklu a nerezivějící.

Skrze tento originální „volant“ se díváme na mechanický strojek chronografu s vačkovým rozdělovačem. Calibre DAV 3052, tedy soudobou verzi Valjoux, kterou je Sellita SW510. Má klasické parametry: frekvenci 28 800 polokmitů/h, ovšem s prodlouženou rezervou chodu na 60 hodin, což je velmi praktické. Jde totiž přesně o 2,5dňovou rezervu chodu, kdy v pátek po práci hodinky odložíte, a v pondělí ráno jdou, aby je samonátah vzápětí opět „nabil energií“.

A tu budete potřebovat, pokud jako Jean-Paul Belmondo nebo jeho šedesátiletý syn Paul Belmondo (jezdec F1 v letech 1992 a 1994) chcete usednout za volant rychlého vozu. A zažít pocity závodního jezdce, tedy pilota, který létá nízko.

Foto: Davosa

Davosa

Newton Pilot Rally Chronograph

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 15,5 mm, ocel

Kalibr: DAV 3052, průměr 30 mm, výška 7,9 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 60 h

Kamenů: 27

Voděodolnost: 70 m

Edice: 300 ks

Autorizovaný dovozce v ČR: www.herisson-watches.com

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...