- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Tak se seznamte…
Téma

Tak se seznamte…

Tuto značku a model asi neznáte, seznámíme vás i s dalšími
Tuto značku a model asi neznáte, seznámíme vás i s dalšími

Jestliže vezmete v potaz jen to, že švýcarských značek, které mají oprávnění používat označení Swiss made je někde okolo 360, je zjevné, že je nespočet těch, které vůbec neznáme, nebo o nich příliš mnoho nevíme. A teď přičtěte ty, které z mnoha důvodů nemají dané označení. Takže více či méně neznámých značek je nekonečně jen ve Švýcarsku. Některé vám jen letmo, jako inspiraci představíme.   

Emera je i pro nás velkou neznámou. Její první kus Cyborg Exoskeleton Tourbillon Super Structurae má i věcnější označení – EP-01-07. Takže si zvolte. Tvář mimozemské příšery je z titanu 5. třídy a je dílem designéra Patricka Freiburghause. Technika pak, včetně vlastního strojku MRA 01, je dílem inženýra Cyrana Devanthey. Kalibr má 177 dílů a například klec tourbillonu je o hmotnosti 0,35 g a má 51 dílů. Frekvence činí 28 800 polokmitů/h a rezerva chodu 44 h. Jde o 9 kusů, čemuž odpovídá cena: 305 000 CHF.

Emil Chouriet je švýcarskou značkou, která o sobě znovu dává stále více slyšet. Pravda v českých luzích a hájích se může zdát, že je ticho. Model z řady Challenger Cliff má číselník z meteoritu zasazený do pouzdra o průměru 41 mm z oceli potažené černým PVD povlakem. Vzhledem k udávanému počtu kamenových uložení (26) je zjevné, že použita je Sellita, tedy s běžnými parametry současných swiss strojků. Kouzlo kusu je v oné „vesmírné“ atmosféře, tedy vzhledu a konec konců i ceně 1 600 CHF.

Horizon jsou podle nás přitažlivé potápěčské hodinky z edice Pilgrim mladý kapitán, což odkazuje na román Julese Verna Patnáctiletý kapitán. Za chutí vzdát hold knize z dětství hledejte Freda Bekhera spoluzakladatele a designéra Horizon Watches. Čerpat z krásných příběhů považují za své oba majitelé – designér Ukrajinec a singapurský podnikatel v oblasti hodinářství Sugiharto Kusumadi. Hodinky z oceli mají průměr 41 mm s voděodolností 200 m a uvnitř je Sellita SW200-1A, tedy s rezervou chodu 38 h. 

Le Rhöne, firma pojmenovaná podle řeky Rýna, je přinejmenším v domovině už známa, byť na scéně není dlouho. Zaujme už samotnými pouzdry s trojicí geometrických tvarů na sobě: osmihran se zaoblenými rohy, tonneau, tedy soudek, a kruh. Také uchycení řemínku je nepřehlédnutelné. V tomto případě je to dámský model a nese označení Moön Aventurin Titanium a švýcarská značka poprvé na pouzdro použila titan. Má průměr 37 mm a na lunetě je 64 kulatých diamantů. Velká měsíční fáze nepotřebuje korekci po dobu 5 let. Strojek se samonátahem pracuje na frekvenci 28 800 polokmitů/h a má rezervu 42 h. 

Nivada Grenchen je znovu oživenou značkou, za což nese zásluhu Guillaume Laidet, který se v tomto případě nechal inspirovat modelem ze 70. let. A proč byl zvolen tříručkový model s integrovaným kovovým tahem? Protože kdo takový dnes nemá, jako by neexistoval. Jejich seznam je prostě nekonečný. Model F77 se zjevně nechal inspirovat také osmihrannou lunetou od Geralda Genty s viditelnými hlavičkami šroubů na ní. A konec konců „pohled zpět“ dokládá i průměr ocelového pouzdra 37 mm (výška 12,6 mm). Tak zvaný sport chic prostě letí. Ještě jedno odpovídá dnešním požadavkům – výrazný vzor na číselníku, který může být černý nebo modrý. Strojek Soprod P024 je klonem ETA 2824 s jeho technickými parametry. Cena 1 089 eur.      

Pilo & Co Geneve vzniklo v roce 2001 a staví na tom, že je ze čtvrti Saint-Gervais v Ženevě, která byla proslulým centrem tak zvaných cabinotierů, tedy malých výrobců hodinek, kteří je tvořili ve svých mansardových kabinetech. Nicméně značka staví na cenové dostupnosti a vnější přitažlivosti, jak dokládají kusy z řady Foglia. Celkem firma nabízí asi 170 kusů z 16-ti kolekcí. Dámská dvojice má perleťové číselníky, diamanty na lunetě i číselníku a ocelové pouzdro.

Synchron se vynořil ze severských vod u pobřeží Švédska. Tedy opět vynořil, protože v 70. letech z hodinek této firmy měli radost švédští vojáci. Nyní se spojil Synchron se švédským výrobcem potápěčského vybavení Poseidon Dive Systems (založena 1958) a vznikl model Poseidon testovaný i pro potřeby armády. Retro design pouzdra o průměru 42 m a výšce 14,3 mm s voděodolností 300 mu sluší. A že je inspirován SUB od Doxy? To je vědomé, chtěné. Na rozdíl od původního modelu Synchron Military nepoužívá kalibr ETA, ale La Joux-Perret G100, který nabízí při stejné frekvenci rezervu chodu 68 hodin, což je pro armádu i potápěče podstatné. Tisícikusová série je vyprodána.

S.U.F. Nic? A co Stephan Sarpaneva? Už jste doma ve Finsku u proslulého nezávislého hodináře, který se rozhodl že vedle finančně náročnějších kusů nabídne prostřednictví Sarpaneva Uhren Fabrik i ty dostupnější, výrazně spojené s jeho rodným Finskem. A třeba se slavným „létajícím Finem“, tedy automobilovým závodníkem jménem Jarna Saarinen. Dalším jezdcem, kterého jméno hodinky slaví je jezdec F1 Valtteri Bottas. Kdo je fanda automobilového sportu, jistě takovou volbu ocení. My pak oceňujeme fakt, že kus má typické pro Sarpaneva pouzdro i korunku. Použitý a částečně otevřený strojek je Soprod A10, kterému je finský hodinář dlouhá léta věrný i pro svoje moduly slavných měsíčních fází.

Tavannes Manufacture Co. vám možná mnoho neříká, a přitom na začátku 20. století šlo o 4. největšího producenta hodinek na světě se 2000 zaměstnanci a produkcí 4000 hodinek denně. Má na svém kontě na 300 patentů a je považován za jednoho z prvních výrobců voděodolných hodinek s nimiž se ucházel i o dodávky pro vůbec první vojenské britské ponorky. V roce 2008 se Tavannes znovuzrodil a nyní sídlí v La Chaux-de-Fonds. Model Submarine má průměr ocelového pouzdra 41 mm, voděodolnost 100 m a používá kalibr ETA 2824. Je to překrásný retro kus jen za 1 250 USD.   

Foto: Emera, Emil Chouriet, Horizon, Le Rhöne, Nivada Grenchen, Pilo & CO Geneve, Synchron, S.U.F. , Tavannes Manufacture Co.

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...