- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Hodní a zlí draci
Téma

Hodní a zlí draci

Rok 2024 je rokem Draka
Rok 2024 je rokem Draka

Právě draci jsou dokladem toho, jak rozdílně se díváme na svět, jaké mýtické bytosti máme rádi, a naopak se jich bojíme. V Evropské kultuře draci dští oheň a přinášejí zkázu, v asijské, včetně čínské, jsou to vlídná a dobromyslná stvoření představující štěstí a sílu. Odhánějí zlé duchy, patří mezi čtyři božská zvířata: fénix, jednorožec, želva a drak.

Navíc to byla rozverná stvoření, to kvůli tomu, že se v noci klouzali po střechách, stavěli je Číňané se zahnutými konci, aby toho nechali a lidé mohli spát. Takže neudiví, že letošní rok Draka, po předchozích letech Zajíce, Tygra, Buvola…(celkem je 12 znamení) vnímají Číňané jako šťastný rok 2024, který začal 10. února. Rozhodně si ho přejí také výrobci hodinek a na jejichž číselnících se proto objevují právě draci „long“ 龙 s energií ohně a touhou po změně. Které ze zpodobnění tohoto mýtického zvířete se vám nejvíce zamlouvá? Vybírejte.

Arnold & Son

Perpetual Moon 41.5 Red Gold Year of the Dragon a Luna Magna Red Gold Year of the Dragon

V případě prvního modelu je zlatý drak a třírozměrný Měsíc mnohem symboličtější, než by se mohlo zdát. Onou zlatou kuličkou je symbolický Hromový míč či Perla moudrosti, kterou se snaží získat. V pouzdře ze zlata o průměru 44 mm je vlastní strojek A&S1021 s ručním nátahem pracující na frekvenci 21 600 polokmitů/h. Třírozměrná Luna má v průměru 12 mm. Jedná se o limitovanou edici 8 kusů.

V druhém případě jde o měsíční fázi s přesností na 122 let (přesná délka měsíční fáze činí 29 hodin, 44 minut a 2,8 sekundy), a to díky manufakturnímu strojku A&S1512 s rezervou chodu 90 hodin.  

Corum

Bubble Dragon

Legenda praví, že když draci slyší hrom, vstávají, aby zformovali mraky na obloze a mohli si s nimi hrát jako s kuličkami. Proto tuto kuličku se ujalo označení hromový míč. Právě takový jeden zlatý drak honí na černém číselníku evokujícím noční oblohu. Měsíc, jako ona kulička z perleti, mu zatím uniká. Model v pouzdře o průměru 47 mm z nerezové oceli a s černým PVD povlakem ukrývá strojek CO 082 s rezervou chodu 42 hodin. Jedná se o limitovanou edici se šťastnými číslovkami 88.   

Jacob & Co

The Mystery Tourbillon Twin Dragons

Centrem tohoto výjimečného kusu je centrální létající trojosý tourbillon (otočky za 60 s, 120 s a 120 s) kolem kterého se otáčí dvojice draků z růžového draka, kteří se honí za Perlou moudrosti mezi stylizovanými mraky. Dvojice perel jsou ve skutečnosti bílé diamanty s celkem 288 broušenými fazetami. Jeden z drahých kamenů nahrazuje hodinovou a druhý minutovou ručku. Dodejme, že pouzdro ze zlata o průměru 50 mm nese dalších 192 diamantů o celkové hmotnosti 12 ct. Vlastní strojek JCAM32 s ručním nátahem má značný průměr 42,8 mm a 430 dílů. Reserva chodu přes náročný pohyb draků nabízí 60 hodin. Jde o unique piece.

Jaquet Droz

Imperial Dragon Automaton Red Gold-Cuprite

Číselník tohoto kusu je vyrobený z kupritu, kamene symbolizujícího sílu, energii i vitalitu a je pro něj charakteristický červený odstín, což odráží charakteristický oheň draka. Dalším kamenem je jaspis, který drží drak v drápech. Kámen symbolizuje úspěch a hojnost. A teď to hlavní – co je vepsáno do názvu modelu, tedy do označení Automaton. Jedná se o kus s automatickými pohyblivými díly. Celkem jich má 19. Jde o zvlněný trup draka, otevírání a zavírání čelistí a oka, pohyblivý jazyk, v drápech rotující jaspis … Právě pohyblivé díly jsou odkazem na historii značky, která se proslavila právě automaty, ať šlo třeba o pohyblivou postavu písaře nebo hodiny s pohyblivými postavami pro španělského krále.

Jaeger LeCoultre

Reverso Tribute Enamel Dragon

Tyto hodinky zcela přirozeně nabízejí jiný druh pohybu. Jak jinak – jde o otočné pouzdro řady Reverso (zrozena v roce 1931). Jakmile vnitřní díl pouzdra (uvnitř se strojkem Calibre 822) o rozměrech 45,5 x 27,4 mm otočíte, objeví se majestátní drak obklopený zlatými mraky. Mytické zvíře je vyryto do pouzdra z růžového zlata a pokrytého černým smaltem Grand Feu. Pro rytí použil mistr rytec celkem 10 rozdílných dlát a jeho práce si vyžádala 80 hodin soustředění. Jediný špatný tah by vše zničil. 

Speake Marin

Dragon

Pochází z kolekce Art Series Collection a ve svých třech provedeních se zeleným, zlatým a červeným číselníkem je dokladem mimořádného zručnosti mistrů rytců. Nám se velmi zamlouvá fakt, že symbolickou sekundovou ručku-kolo na pozici 1,30 hodin lze považovat stejně tak za Hromový míč jako za Perlu moudrosti, které se snaží drak chytit do svých drápů. Drak je doma v pouzdře o výšce 10,5 mm z titanu. Použitý strojek SMA03 má automatický nátah za pomoci mikro rotoru. Má celkem 147 dílů, z toho 31 kamenových uložení a nabízí při frekvenci 28 800 polokmitů/h rezervu chodu 52 hodin.

Bell&Ross

BR 05 Artline Dragon

Francouzsko-švýcarská značka zvolila naprosto odlišný a originální způsob, jak dát na vědomí, že vítá rok draka. Jeho 99 kusů limitované edice, a exkluzivně prodávaných jen ve vlastních prodejnách značky, totiž zvolilo cestu laserového rytí do ocelového pouzdra o rozměrech 40 x 40 mm. Ba co víc, stejný motiv celého dračího těla najdete i na kovovém tahu. Celek je vskutku designově svérázný. Pokud jde o techniku, je použit strojek BR-Cal. 321 s automatickým nátahem a rezervou chodu 54 hodin.

Lucky Harvey

Dragon

Bylo by nesolidní a poněkud povýšenecké, kdybychom neuvedli alespoň jednoho čínského výrobce hodinek, který nabízí zajímavé zobrazení draka v letošním dračím roce. Navíc osmička je šťastné čínské číslo. Takže osmým představeným je svébytný producent, který přichází hned s šesticí verzí. Jedna z nich je v červené (100 ks) anebo zelené barvě (200 ks) a má emailovaný číselník, respektive šupiny těla draka, který chňape o zlaté kuličce. Oboje se hýbe mechanicky – drak otevírá v celou hodinu tlamu, kulička-perla moudrosti se objevuje a zase mizí. Hodiny a minuty se zobrazují na prolamovaných discích na pozicích 10 a 2. Strojek je s automatickým nátahem a rezerva chodu 40 h. Pouzdro má průměr 43 mm a výšku 16,5 mm. Dodejme, že model se ucházel i o cenu GPHG, tedy hodinářského Oskara.         

 Foto: Arnold & Son, Bell&Ross, Corum, Jacob & Co, Jaeger LeCoultre, Jaquet Droz, Lucky Harvey, Speake Marin

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...