- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Franck Muller: Mistr skokan
Novinky

Franck Muller: Mistr skokan

Přiznáme se hned v prvním řádku – tak vkusné, elegantní hodinky se systémem zobrazení času nazývaného „digital jump hour“ jsme už dlouho neviděli. Franck Muller s jeho Master Jumper je příkladem vkusu a zároveň technické dokonalosti, jde totiž o světové prvenství.

Hned zastavíme vaše protesty – samozřejmě, že všechno začalo roku 1800, kdy hodinář Josef Pallweber před 223 lety nahradil hodinové ručky otočnými disky. Patent poté zakoupila značka IWC, ale to vše je už historie. Pokud budeme hovořit o dnešku, je seznam těch, kdo danou techniku použil doslova nekonečný: Gerald Genta, Bovet, Audemars Piguet, FP Journe, Armand Nicolet, Raymond Weil, Reservoir… Snad ty „nej“ hodinky v tomto směru stvořil A. Lange & Söhne se svým modelem Zeitwerk (2009). Takže jaké pak světové prvenství?

Je to sice „těsné“ vítězství, a to v souboji s De Bethune Digital, který má skákající hodiny, datum, měsíc a den, ale nechává plynout pomocí disku minuty. Takže vítězství to je.

O co jde? Franck Muller u Master Jumper má výhradně a jen skokové zobrazení všech tří údajů na číselníku. Shora: hodin ve 12hodinovém cyklu, minut ve středu číselníku, který může být v 6 odstínech, a na pozici 6 složeného velkého data. Takže, ano, je to světové prvenství.

Model vznikl jako produkt dávné spolupráce pařížského prodejce hodinek Dubail a Franck Mullera. Koncept vznikal celkem 4 roky, než dostal tuto podobu a provedení 6 barevných verzí po 31 kusech každého.

Pouzdro i velikosti 40 mm má tvar označovaný jako Curvex CX. Uvedeno bylo poprvé u příležitosti 30. výročí existence značky (založena 1992). Pokud jde o strojek, vznikal od nuly, má ruční nátah a skokovou změnu všech ukazatelů za pomoci pětice disků a mechanismu známého jako maltézský kříž. Pravda v případě hodin jde spáše o kolo s 12 trojúhelníkovými rameny a vehnutou vrchní stranou, aby došlo ke skokové změně. Je to o to náročnější, že změny všech čísel musí být naprosto přesně synchronizovány, Jinak řečeno, změna hodin, minut a data se musí odehrát ve stejném okamžiku.

Hodiny se obejdou s jedním diskem, minuty a datum s dvojicí, aby vytvořily složená a velká čísla. Vše dílo mistrů GFM Watchland SA z Genthodu u Ženevy. My měli možnost navštívit tuto manufakturu, která si vyrábí i vlastní pouzdra z drahých kovů. I Master Jumper používá vedle oceli, také zlato a platinu. Takže neudiví, že základní cena začíná na částce 30 000 euro.

Master of Complications dokázal v případě tohoto modelu vytvořit kus s historickým zobrazením času, zato v moderním balení, a ještě ke všemu se světovou novinkou. Tomuhle skokanovi tleskáme.    

Foto: Franck Muller

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...