- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Nivada Grenchen: Spojení tří ikon
Novinky

Nivada Grenchen: Spojení tří ikon

Nivada Grenchen Chronoking „Paul Newman“ Orange
Nivada Grenchen Chronoking „Paul Newman“ Orange

Po úspěchu chronografu Mecaquartz od Nivady Grenchen se přirozeně vynořila myšlenka: A co dovést chronograf odkazující grafikou na časomíru Paul Newman do těch nejmenších, řekněme retro podrobností? Co tím míníme? Jedno je vzhled, druhé je technika. Model Chronoking „Paul Newman“ Orange nevynechal nic.

Nevím, zda oranžová, která je nyní cool, zastíní v současnosti ostatní barevné odstíny, kterých je současné hodinářství plné, nicméně, Nivada na tuto barvu vsadila pro svoji novinku. Samozřejmě, že jde o odkaz na 70. léta, stejně jako celkový styl číselníku. Minutová stupnice v oranžové barvě výrazně kontrastuje s černým číselníkem a světlejší hnědou dvojicí zapuštěných sčítačů na pozici 3 a 9. Vizuální hloubka, plastičnost číselníku v Art Deco stylu jsou nabíledni. K tomu přidejte jehlovou centrální sekundovou ručku rovněž v oranžové. Nechybí tachymetrická stupnice a na jednosměrně otočné hliníkové lunetě pak číslovky minut, tak i hodin. Čas je tedy naprosto perfektně odečitatelný.

Pochvala číselníku je zcela na místě. Ostatně je dílem jednoho z nejvíce uznávaných výrobců těchto „obličejů“ hodinek ve Švýcarsku. Řeč je o Jean Singer & Cie Dial Manufacture. Společnost založená v roce 1919 v La Chaux-de-Fonds poměrně rychle získala věhlas, takže mezi její zákazníky patří: TAG Heuer, Omega, Universal Geneve, Tudor a samozřejmě i Rolex (Submariner, Datejust a Daytona). Přičemž na dýnku daných originál kusů je vyraženo logo společnosti Singer. Nyní je i tvůrcem pro Chronoking.

Pokud jste počítali, kolik legendárních jmen se už objevilo v našem článku, pak to byl Paul Newman (styl jeho časomíry) a Jean Singer (tvůrce číselníku). Nyní přidáme třetí ikonu, která je skryta pod číselníkem. Strojek Valjoux 23 VZ. Kalibr chronografu, který se vyráběl bezmála 60 let, konkrétně od roku 1916 do roku 1974, a který uvidíte pod sklíčkem v dýnku. Samozřejmě repasovaný, upravený, testovaný. Je považován za jeden z nejkrásnějších chronografu s palcovým rozdělovačem, který zahrnuje i design dvou tlačítek zavedených Willy Breitlingem.

Původ Valjoux (zkratka pro údolí Vallé de Joux) sahá do roku 1901 kdy John a Charles Reymondovi v Les Bioux založili společnost pod svým příjmením. Přejmenována byla na Valjoux až v roce 1929, takže nejdříve Calibre 22 (1914) a následně Calibre 23 (1916) vznikly ještě pod původním názvem. Zvláště „třiadvacítka“ doslova nadchla hodináře, takže ji do svých modelů dávali: Patek Philippe, Audemars Piguet, Rolex i Vacheron Constantin. Předpokládá se, že celkem bylo vyrobeno 125 000 Calibre 23. Dodnes jsou žádaným zbožím a pro retro časomíry doslova požehnáním.

Tak jako v případě Chronoking „Paul Newman“ Orange. Pravda jejich získání je detektivní prací a nepřekvapí, že model je nabízen jen v edici 15 kusů. Že by nová ikona? Pak by byla už v pořadí čtvrtou, na niž je na místě v tomto článku odkázat.

Foto: Nivada Grenchen

Nivada Grenchen

Chronoking „Paul Newman“ Orange      

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 38 mm, výška 12,95 mm, ocel  

Kalibr: Valjoux 23 VZ, průměr 29,5 mm, výška 5,85 mm

Frekvence: 18 000 polokmitů/h

Rezerva chodu 48 h

Kamenů: 17

Voděodolnost: 100 m

Edice: 15 ks

Cena: 4900 USD

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...