- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Pod vodu III. díl
Téma

Pod vodu III. díl

Bulova Mil-Ships Limited Edition
Bulova Mil-Ships Limited Edition

Potápěčské hodinky pro nás nejsou jen ty, které splní normu ISO 6425 – se vším co obsahuje, ale i ty, které nabízejí pěkný příběh.

Takový si přečtete v dalších dílech o bezmála neznámé řecké značce Ianos a jejím modelu Mihanikos a lovcích mořských hub. Stejně jako tleskáme potápěčským hodinkám nabízejícím zajímavý strojek. To platí třeba o Longines Ultra-Chron Diver, který, jak se dočtete, použil strojek L836.6, v jehož číselném označení se skrývá ono „tajemství“. A do třetice chceme ocenit kusy, které nejen v barevnosti svého číselníku či na lunetě skrývají cosi navíc. Vloni to byl například Christopher Ward C65 Divetimer Special Edition, Mido Ocean Star Decompression Timer 1961 a také Delma Shell Star Decompression Timer. A nyní… To už se dočtete. 

Watch Angels, Bühlmann Decompression 01 BH-01 Automatic Small Seconds

Byl to sen každého z nás amatérských potápěčů – našetřit a koupit si potápěčský počítač Aladin. Přitom jen málo kdo z nás tušil, že základem pro výpočet doby dekompresních zastávek byl využit Bühlmannův dekompresní algoritmus, který bral v potaz nadmořskou výšku daného místa, použití dýchacích plynů místo vzduchu, ale i profil ponoru nebo to, zda jde o jediný ponor či opakovaný. Jinými slovy, tohle a následně i mnohé další včlenil švýcarský vědec profesor Alebert Alois Bühlmann (1923-1994) do svého algoritmu podle něhož se vytvořila komplexní dekompresní tabulka (podrobnosti najdete v chystaném článku o daném modelu i využití lunet hodinek pro různé výpočty). Tu najdete v podobě otočné lunety na těchto naprosto výjimečných hodinkách, které staví Watch Angels. Pouzdro z oceli má průměr 46 mm, voděodolnost je 575 m, použitý strojek SW261-1 s frekvencí 28 800 polokmitů/h a rezervou chodu 38 h. Předobjednávková cena byla 1 095 CHF, ale kus je beznadějně vyprodán.   

Longines, Ultra-Chron Diver

Působí to na první pohled, že je řeč jen a jen o jednom z mnoha retro potápěčských modelů. Ostatně ten se stejným názvem je znám z roku 1968 (calibre 431 postavili roku 1966). A jsme u toho, už v onom roce výrobce hovořil o přesnosti chodu 2 s/24 h. A to díky danému strojku pracujícímu na frekvenci 36 600 polokmitů/h. Ostatně Longines první vlastní vysokofrekvenční kalibr postavil už v roce 1914 a poté 1916 pro stopky a následně roku 1959 pro hodinky. Do této řady patří i loňská reedice s kalibrem L836.6 (to je ono „tajemné“ číslo X36.6, rovná se 36 600 polokmitů/h). Samozřejmě jej vyrábí ETA, ovšem výhradně pro Longines. Samotný výrobce nekomentuje přesnost chodu strojku, nicméně označuje ho po 15denní kontrole ve zkušebně TimeLab jako ultra-chronometr, a nezávislá měření hovoří o průměrné odchylce dokonce pod ony 2 s/24 h. V každém případě je tohle za 3000 CHF výjimečný kus s pouzdrem z oceli o průměru 43 mm, výšce 13,6 mm a s voděodolností 300 m.

Bulova, Mil-Ships Limited Edition

V únoru 1958 převzal poručík amerického námořnictva v budově 214 na Navy Yard ve Washingtonu trojici předprodukčních potápěčských hodinek pro testy. Nesly označení projektu – NS186-200. Šlo o v pořadí už o druhé testování, při němž v laboratoři postoupily tlak odpovídající 392 stopám (119,5 m) a poté následovaly reálné vojenské ponory. Výsledek? Vlastně dobrý i špatný zároveň. Dvoje ze tří hodinek neměly žádný problém, jenže… Jakýsi lakmusový proužek na číselníku hodinek, který měl varovat před vniknutím vlhkosti do pouzdra, se ve všech případech zabarvil. I přesto, že hodinky zůstaly voděodolné. Výrobce raději nechal celý projekt v tichosti usnout.

Až do teď, kdy se ze zaprášeného archivu vynořily na světlo světa a zrodil se zajímavý retro model. Ten dodržuje stejný průměr 41 mm jako měly prototypy z roku 1957. Výška pískovaných ocelových pouzder je odlišná 14,5 mm/16 mm podle toho, zda je uvnitř Miyota nebo Sellita. Přičemž zákazník si může být jist, že na číselníku umístěný indikátor vlhkosti se tentokrát nezabarví. Pouzdro má voděodolnost 200 m a v boxu v podobě potápěčské přilby je to pěkné retro se zajímavým příběhem a cenou 1 990 USD.   

ZRC, Grand Fonds 3000

Jsem rád, že nám do našeho seriálu velmi dobře zapadá také další francouzská značka, s modelem vyvinutým v roce 1958 a francouzským námořnictvem zvolená v roce 1964 pro jeho speciální jednotky. V roce 2015 se zrodila myšlenka reedice modelu Grand Fonds, ovšem tentokrát nešlo o původní voděodolnost 300, ale 3000 metrů. Navíc je model doplněn o Protection System zamykání korunky, která je neobvykle, zato prakticky, umístěna na pozici 6. Vše je prosté, jakmile správně nezamknete korunku, nevrátí se kovový výsuvný díl kaučukového tahu na místo a hodinky nelze nasadit na zápěstí. A je tu ještě Easy Clean System, který kontroluje voděodolnost titanového pouzdra (průměr 42 m, výška 19,5 mm se safírovým sklíčkem o síle 5 mm). Na pozici 12 je v ampulce umístěna tekutina, která zamezí tomu, aby se mezi otočnou lunetu a pouzdro dostala a zkrystalovala tam sůl, která by nedovolila otočit lunetou. Tento požadavek vznesli vojenští potápěči určení k odminování pod vodou. Použita je Sellita SW 200-1. Cena 3 990 CHF.  

Foto: Angels Watch, Bulova, Longines, ZRC

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...