- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Noční obloha a oceán
Novinky

Noční obloha a oceán

Zenith Defy Skyline Skeleton Night Surfer El Primero
Zenith Defy Skyline Skeleton Night Surfer El Primero

Kdo z nás suchozemců se nevypravil na své dovolené u moře pozdě večer na pláž, aby se nechal unést oním pohledem – černá noc, stříbřistě černá hladina, modré nebe… Prostě neopakovatelný zážitek. Dost možná, že obdobný zažijete, jakmile vezmete do ruky nebo se zadíváte na fotografie novinky Zenith Defy Skyline Skeleton Night Surfer El Primero, kterou vám právě představujeme.

Nikoliv náhodou tato limitovaná edice (200 ks) vznikla ve spolupráci s on-line portálem Time + Tide. Toto partnerství už totiž má za sebou zatěžkávací zkoušku v podobě Defy Classic Skeleton Night Surfer z roku 2021, který se rozprodal hned, jakmile bylo 100 kusů nabídnuto k prodeji. Současný noční surfař je svým designem skeletonu přímočařejší, snad by se dalo i říct, mladistvější se symbolickou čtyřcípou hvězdou. Ostatně symbol značky, hvězdu najdete také na korunce, stejně jako rotoru s oboustranným nátahem. Je odkazem na vznik názvu švýcarské manufaktury, když její zakladatel (založena 1865) Georges Favre-Jacot prý po perném dni vzhlédl k nebi. Zadíval se na nejvyšší bod na obloze a uvědomil si, že chce přesně toho dosáhnout – nejvyššího zenitu, vrcholu.   

Novinka se nespokojila se symbolikou. Díky zabarvení některých můstků modří je také čitelnější a svojí mimostřednou sekundovou ručkou na pozici 6 jasně říká, že je legendární strojek El Primero (calibre 3620 SK) připraven zobrazit 1/10 sekundy, byť se samozřejmě nejedná o chronograf. Ten se poprvé představil a uvedl řadu El Primero v roce 1969, a jednalo se o první chronograf s vysokou frekvencí. 

Modř noční oblohy, to doslova čtete z těchto hodinek. Pouzdro o průměru 41 mm se 12úhelnou lunetou a integrovaným tahem je kompletně z titanu s jemným povrchem, který na dotek působí jako písek na oné pláži, na níž obdivujete oceán a oblohu. Díky šroubované korunce je voděodolnost tohoto kusu 100 m.

Přitažlivý pohled nabízí také safírové sklíčko v dýnku hodinek. Nejde jen o modř dílů, ale samotný strojek El Primero řady 3620, který vychází z řady 3600. Díky frekvence 36 000 polokmitů/h, tedy 10 krokům sekundového kola, je možné na jeho hřídel umístit převod, který by sekundovou ručkou oněch 10 kroků za sekundu zobrazoval. Jinak řečeno, ručka oběhne plný kruh za sekundu. Uvádí se, že je lidské oko schopno vnímat maximálně 50 Hz (Zenith Defy), ale právě frekvence 5 Hz, je nejvhodnější pro chod strojku i lidské oko.

Nový noční surfař od Zenithu navíc kromě jiného zvolil variantu, kdy mimostředná sekundová ručka není na pozici 9, jak jsme na to u strojku 3620 zvyklí, ale na pozici 6. To sebou nese i další změny, které zvyšují počet kamenových uložení z původních 26 na 30 (3620 SK). Co se přirozeně nemění, je jak vysoká frekvence, tak rezerva chodu 60 hodin.

Nemusíte být surfař, a přesto vás Zenith Defy Skyline Skeleton Night Surfer El Primero osloví. Svým designem, materiály, barvami, strojkem… Dost dobrých důvodů.      

Foto: Zenith

Zenith

Defy Skyline Skeleton Night Surfer El Primero

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 41 mm, titan

Kalibr: 3620 SK, průměr 30 mm

Frekvence: 36 000 polokmitů/h

Rezerva chodu: 60 h

Kamenů: 30

Voděodolnost: 100 m

Edice: 200 ks

Cena: 11 900 CHF    

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...