- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma DELMA: Žralok míří hlouběji
Téma

DELMA: Žralok míří hlouběji

Delma Blue Shark je skutečný potápěčský přístroj
Delma Blue Shark je skutečný potápěčský přístroj

Okamžik, na který se nezapomíná – běžný ponor v Rudém moři nejdříve narušil štítovec lodivod, ryba, která se obvykle „přisaje“ ke žralokovi, aby hodovala na zbytcích jeho kořisti. Potom se v dáli objevilo hejno rejnoků Myliobatis aquila, tedy siba ploskozubá. Už to nás mělo upozornit, že to všechno je jen předvoj, za nímž přijde hlavní hráč, žralok. Proplul kolem nás lhostejně jako míjíte někoho, kdo tady nemá co dělat a vás vlastně vůbec nezajímá. Byla to spíše silueta, obrys, stín … Byl to ten, kdo je tady pánem.

Na palubě potápěčské lodi jsme hádali, kterého, že z celkem 489 druhů žraloků jsme to mohli potkat. Nevyprovokované útoky na lidi mají na svědomí předně 3 druhy, ostatní mají jiné starosti, než „lovit“ potápěče. My viděli protáhlého elegantního predátora, nikoliv ale mimořádných rozměrů.

Mně se zamlouvala myšlenka, že šlo o Prionace glauca neboli žraloka modrého, někdy také označovaného jako modravý. Je to až čtyřmetrový dravec, který se objeví i mělkých vodách, ale domov má poměrně hluboko – až 350 metrů pod hladinou. Pokud by se ale měl v této disciplíně pustit do křížku se svým jmenovcem Blue Shark, tedy hodinkami od švýcarské firmy Delma, musel by odplout poražen. Jak to?

Rodina „modravého“

Musíte potápění propadnout, a pak se noříte do vodních hlubin stále hlouběji. A třeba s hodinkami Delma na neoprenu. Rodinná švýcarská značka založená roku 1924 měla v novodobé historii vždy v nabídce řadu potápěčských hodinek. Začít lze rokem 1969 a modelem Periscope, od roku 1975 to byla dvojice Shell Star a Quattro a dnes je tohoto typu časomír v nabídce značky celkem 6 kolekcí.

Kdo ale nejvíce přitahuje pozornost? Samozřejmě že žralok. Model Shark se zrodil v roce 1981. A co náš „modravý“? Blue Shark I je z roku 2011 a jeho druhá generace o pět let mladší. Už tyto modely toho svedly více než dost. Dokázaly jít více než 10 x hlouběji než jejich jmenovec ze živočišné říše. Konkrétně měly voděodolnost 3000 m. Skutečně 3 kilometry?

Ne tak docela, protože když stavíte skutečně potápěčské hodinky, nespokojíte se s plněním normy ISO 22810 (poslední verze je z roku 2010), tedy s tím, že prostě vytvoříte hodinky s jistou voděodolností. Delma patří k těm výrobcům, kteří nabízejí Blue Shark jako potápěčský přístroj. Pro ně platí nepoměrně náročnější podmínky, které stanoví norma ISO 6425. Podstatné je, že jedině jednotlivě testované každé hodinky, které splní osm základních zkoušek odolnosti, mohou získat certifikát o splnění ISO 6425, a tedy být označeny za potápěčský přístroj.

Kromě teplotních šoků (třeba jdou ze 40stupňové vody do studené 5 stupňů Celsia). Zažijí „topení“ ve vodě, a to včetně slané (24 hodin), a jsou také podrobeny tlaku o hodnotě 125 % udávané výrobcem hodnoty voděodolnosti.

Co to znamená? Třeba Blue Shark I a II ve skutečnosti musí ustát tlak v hloubce nikoliv v uváděné na číselníku hloubce 3000, ale 3750 metrů. Dostatečná hloubka? Jenže Delma je skutečný fanda potápění a po pravdě snad každý, kdo se potápí, má v hlavě malého raráška, který ho přiměje jít při příštím ponoru zase o něco hlouběji. A tak v roce 2019 i Delma zamířila hlouběji. Do hlubin se zanořil Blue Shark III.

Potápěčské vybavení

Po pravdě, příprava na ponor je bezmála delší než on samotný. Jen navléci se za horka do neoprenu je jako obalit se igelitovým pytlem. Když už máte na sobě žaket s lahví vzduchu a vzájemně si jeden druhému zkontrolujete tlak v nich, tak už je hej. Pak ověřit a nastavit všechny elektronické přístroje, které máte na zápěstí nebo na liště. Do ruky ploutve, na hlavu masku… a jde se k vodě. Tak jako se chodí pod hladinu ve dvojicích, pro jištění jeden druhého, není od věci doplnit elektroniku mechanickými hodinkami. Takže na zápěstí přidáte časomíru jako je Blue Shark III.

Průměr jeho ocelového pouzdra činí značných 47 mm a výška 18,5 mm. Je to zcela na místě, má-li být tento žralok v dobré kondici i v hloubce 4000 metrů. Nechybí mu žádný z atributů profesionálních potápěčských hodinek – jednosměrně otočná luneta, navíc s výraznou a luminiscenční stupnicí na prvních 20 minut. Tedy pro identifikaci běžného ponoru bez dekompresní zastávky. Populární je varianta s lunetou s černým DLC pokrytím. Korunka je šroubovací a chráněna dvojicí výstupků. Žralok modrý, nebo také žraloun modravý třetí generace má samozřejmě héliový ventil, luminiscenční povlak na ručkách, indexech i číslovkách číselníku. Ty mohou být řady odstínů: oranžové, modré, černé, zelenkavé…

Základní tah je kovový se šroubovacími stěžejkami, ale lze ho nahradit pryžovým, který je dodáván v dřevěném boxu. Tahy jsou doplněny o mechanismus snadného jejich prodloužení pro upevnění na neoprenový potápěčský oblek. Na dýnku je pak kromě jiného vygravírována silueta žraloka modrého. Stejně jako číslo daného modelu, kterých bylo v každé verzi vyrobeno 500 kusů.

Půl cesty do Mariánského příkopu

Každý má svoji metu, jeden chce na Sinaji jít podél stěn Blue Hole, kde už našlo smrt asi přes 200 potápěčů. Jiný chce propátrat vnitřek nákladní britské lodi Thistlegorm s vojenským materiálem z druhé světové války. Tento nejslavnější vrak Rudého moře je zhruba v hloubce 30 metrů. Samozřejmě můžete mít i jiné sny – třeba setkání se žralokem.

A sny výrobců potápěčských hodinek jako je Delma? Co zamířit směrem k nejhlubšímu dnu oceánů naší planety, tedy zamýšlet se o Mariánském příkopu v dosud udávané hloubce 10 911 metrů? Dnes už je přesnost stanovena na 10 935 a dokonce maximálních 10 994 metrů.

Nebudeme technikům ve švýcarské společnosti Delma něco podsouvat, nicméně jejich další „ponor“, tedy letošní Blue Shark IV šel proti starším sourozencům ještě hlouběji. Jeho voděodolnost je 5000 metrů. Když připočteme 25 % navíc, zaručuje tato časomíra odolnost do hloubky 6250 metrů a je tedy vskutku na polovině cesty k nejhlubšímu místu na planetě.

Nejde o nic banálního, když budete hledat konkurenty ve světě mechanických časomír, rozhodně vám budou stačit palce jedné ruky.

V závodě o co nejhlubší ponor, začínající od hranice 4000 metrů se sériově vyráběnými mechanickými hodinkami jsou jen: německý UTS 4000M (4000 metrů voděodolnosti), Delma Blue Shark IV (5000 metrů), Charmex CX Swiss Military (5000 metrů), Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep 6000M (6000 metrů) a Rolex Deepsea Challenge Sea-Dweller (11 000 metrů).

Čtvrtý žralok

Zhruba dvousetkilogramový a více než třímetrový žraloun modravý je doma spíše v chladnějších a hlubších vodách. Není člověku v drtivé většině nebezpečný a spíše přitahuje pozornost svým hydrodynamickým tělem s výrazným protáhlým rypcem. Přesně toho najdete na dýnku ocelových hodinek o průměru 47 mm. Vygravírovaný nápis pod ním oznamuje: Blue Shark IV a vše doplňuje voděodolnost pouzdra, která činí 5000 metrů/16 400 ft. Přehlédnout nelze na dýnku ani označení Limited Edition a číslo daného kusu edice omezené na 999 kusů.

Novinka má stejný průměr 47 mm jako předchozí třetí generace modravého, zato vzhledem k většímu tlaku, který kus snese, bylo přece jen třeba leccos upravit jak na pouzdře z oceli, tak samozřejmě zesílit safírové sklíčko, takže se celková výška pouzdra zvedla o 1,5 mm na celkových 20 mm. Pouzdro je vybaveno na pozici 9 automatickým héliovým ventilem, má šroubovací chráněnou můstky korunku (ta musí podle ISO 6425 odolat síle jako je ráz půl kilogramovým gumovým kladivem). Nechybí jednosměrně otočná luneta, která může být v barvě oceli nebo potažená černým DLC povlakem. Číselník zvolíte jedné ze tří barev: modrá, černá a oranžová. Tah je ocelový nebo vyměnitelný pryžový, samozřejmě s pevnou šroubovanou stěžejkou. To opět souvisí s plněním normy pro potápěčské přístroje, kdy musí každá stěžejka vydržet tah o síle 20,5 kg. Úplnou samozřejmostí je pak spona, která dovolí okamžitě prodloužit tah při upnutí časomíry na neopren. A pak už vzhůru, pardon – dolů pod hladinu za žralokem modrým. V ČR si tyto hodinky můžete koupit na www.herisson-watchs.com

Foto: Delma

Delma

Blue Shark IV

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 47 mm, výška 20 mm, ocel

Kalibr: Sellita SW200-1

Frekvence: 28 800 polomkmitů/h

Rezerva chodu: 38 h

Kamenů: 26

Voděodolnost: 5000 m

Edice: 999 ks

Cena: 2390 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...