- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Ianos: Od kamene ke skafandru
Zaujalo nás

Ianos: Od kamene ke skafandru

Je to krásný a zároveň smutný příběh o řeckých potápěčích, které z ostrova Kalymnos a obrábění půdy vyhnala bída na moře. Lovci podmořských hub nejdříve jen za pomoci kamene upoutaného na laně hledali na dně svůj úlovek. Pak přišel ke slovu roku 1860 skafandr, v nichž za dvacetiletou práci strávili potápěči přes 4 roky svého života chůzí po dně Středozemního moře. Vydat se na jeho dno dovolí i novinka řecké značky Ianos a modelu Mihanikos.

Za hodinářskou mikro značkou je Jacob Hatzidimitriou, který chtěl víc než jen stavět potápěčské hodinky. Měl cíl – spojit je s historií Řecka. To se mu povedlo nebývale. První model Avyssos odkazoval na nález nejkomplikovanějšího časového přístroje dávnověku u řeckého ostrova Antikythera. Novinka Mihanikos se vrací do druhé poloviny 19. století, kdy se řečtí muži z ostrova Kalymnos stali hledači podmořských hub populárních v koupelnách celého světa. Zprvu se vrhali do moře s kamenem uvázaným na laně ke dnu. Později chodili po dně v hloubkách až o polovinu větší než dovolovala tehdejší technika ručního vhánění vzduchu do přilby potápěče hadicí.  Mělo to děsivé následky. Na ostrově zahynulo v letech 1886 až 1910 asi 10 000 hledačů hub a dvojnásobek jich ochrnul. To připomínají hodinky Mihanikos originálně. Na vnitřním okruží číselníku čteme slova řecká písně: Buď budu mihanikos, nebo zůstanu v písku, a jestliže zemřu, neplač pro mě, zahrab mě do písku.

Rovněž pouzdro z oceli o průměru 43 mm a výšce 15,75 mm se záměrně širokou lunetou (odkaz na potápěčskou helmu) vypráví příběh hledačů podmořských hub. Jednosměrně otočná luneta má povrch písčitého dna s jediným luminiscenčním bodem. Verze s modrým číselníkem má barvu Středozemního moře, černá pak tmy v hloubce 53 metrů, kam se až potápěči vydávali. Indexy jsou tvaru oblého kamene s otvorem pro lano, který je táhl ke dnu. A proč datum na pozici 12? Protože lovci mořských hub se vydávali na 5 měsíců na moře a jediný čas, který je zajímal, byl den návratu domů. V pouzdře s voděodolností 300 metrů je strojek SW360-1 (ETA 2895) s mimostřednou sekundovou ručkou. Tu na pozici 6 nahrazuje kolo ručně otáčeného čerpadla vzduchu vháněného do skafandru, které obsluhoval „mihanikos“. Krásný příběh, zcela neortodoxní potápěčské hodinky.

Foto: Ianos

Ianos

Mihanikos  

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 43, výška 15,75 mm, ocel

Kalibr: SW360-1, průměr 25,6, výška 4,35 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 31

Voděodolnost: 300 m

Edice: 300 ks

Cena: 1480 euro            

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...