- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Arken Instrumentum: O třídu výš
Zaujalo nás

Arken Instrumentum: O třídu výš

Arken Instrumentum Alterum

Podíváte se na hodinky a někam je cenově zařadíte. Děje se tak zcela automaticky. Zkuste to třeba právě s časomírou, kterou vidíte na fotografii, tedy s Arken Instrumentum Alterum. Na kolik model „šacujete“? Jsem si jist, že rozhodně ne pod dvacet tisíc korun? Přitom právě do této kategorie patří.

Samozřejmě, že mnohé vysvětlí už fakt, že se jedná o micro brand, tedy dílo nezávislé londýnské značky, která po dvou letech od své premiéry přichází s touto novinkou. My ji považujeme za jednu z hvězd scény nezávislých značek loňského roku.

Moderní tvar designu z titanu s povlakem zpevňujícím jeho povrch má aktuální průměr 38 mm, výšku 13 mm. Zároveň vychází vstříc těm, kdo prahnou po časomíře s integrovaným kovovým tahem. Že to doprovázející snímky nenaznačují? Ano, základní je nylonový řemínek, ale kovový tah je rovněž dostupný. Šroubovací korunka a tlačítko napovídají o dostatečné voděodolnosti, ta činí 200 m.

Šedý anebo černý číselník má pískovaný povrch s luminiscenčními body. Čtvrťové mají tar kapky, stejně jako ručka data na pozici 6. Mečové ručky s luminiscenčním povlakem doplňuje hůlková sekundová a čtvrtá s „lízátkem“ na konci, která označuje čas doma. Naopak krátká centrální ukazuje čas v druhé časové zóně. Vše ještě velmi zajímavě doplňuje identifikace AM/PM, tedy čas od 6 hodin rána do 18 hodin vpodvečer, tedy den. Anebo od 18 hodin do 6 hodin ráno, tedy noc. Nám to přijde jako zřetelnější a snadnější pro orientaci než 24hodinový sčítač.

Naopak poněkud komplikovanější je nastavení ruček hodin pro zobrazení GMT. Děje se tak korunkou proti směru hodinových ruček. Naopak, kdo by tradičně v druhé pozici vytažení korunky očekával posun datumové ručky, bude třeba zaskočen. Tuto změnu uděláte tlačítkem na pozici 4.

Toto řešení, stejně jako tečky-průzory s nápovědou, zda je den nebo noc, jasně potvrzují, že konstatování – použit je strojek Miyota 9015, není tak docela vypovídající.  Micro brand musel udělat hpdinářské zásahy, nebo-li postavit svůj modul. Výsledek je použití prémiového japonského kalibru řady 9000 s frekvencí 28 800 polokmitů/h a rezervou chodu 42 h ve svébytné podobě.

Po výpočtu všeho, co Arken Instrumentum Alterum nabízí je čas zdůvodnit, proč titulek tohoto článku zní: O třídu výš. Na to nám postačí číslovka: 16 980 Kč.

Foto: Arken Instrumentum

Arken Instrumentum

Alterum

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 38 mm, výška 13 mm, titan

Kalibr: Miyota 9015, modul, průměr 26 mm, výška 3,9 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezervou chodu: 42 h  

Kamenů: 24

Voděodolnost: 200 m

Cena: 699 GBP/16 980 Kč    

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...