- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Ulysse Nardin: Zpátky na Měsíc
Téma

Ulysse Nardin: Zpátky na Měsíc

Ulysse Nardin Blast Moonstruck
Ulysse Nardin Blast Moonstruck

Je to hrozné, že 480 let poté, co vyšly první dva archy velkolepého díla Šest knih o obězích sfér nebeských od Mikuláše Koperníka (1473-1543), se my lidé dokážeme chovat, jako bychom byli centrem světa, jako by se vše točilo kolem nás. Někteří si snad dokonce myslí, že jsou společně s naší Zemí středobodem vesmíru. Jak pošetilé. Vyvézt z tohoto omylu je svedou hodinky Ulysse Nardin Blast Moonstruck. Skutečně …

Tvůrcem modelu, která navazuje na kus Moonstruck z roku 2009 a stejně tak na trojici astronomických časomír Trilogy of Time (Astrolabium Galileo Galilei1985, Planetarium Copernicus 1988, Tellurium Johannes Kepler 1992,), je Ludwig Oechslin. Myslí si totéž, co velký astronom Koperník, tvůrce héliocentrismu: „Jsem rád, že moje náramkové astronomické hodinky pomáhají lidem zamyslet se o svém postavení ve vesmíru, a možná, pochopit, že my nejsme jeho centrem.“ Co tím myslí?

Mikuláš Koperník v roce 1542 vydal první dvě z šesti knih nazvaných De Revolutionibus orbium coelestium libri VI, kde popsal pohyb tehdy známých planet kolem Slunce. K čemu ale jsou dnes hodinky zobrazující pohyb Země, Měsíce a Slunce? Pokud pomineme onu myšlenku o skutečném postavení člověka a naší Země ve vesmíru, pak jsou tu zcela praktické stránky věci: třeba proč a kdy přicházejí skočné, a naopak hluché přílivy, kde a na jakém místě zeměkoule je právě poledne, kolik je hodin v jiných časových pásmech, jaká nastupuje fáze Měsíce …

Synodický, střední sluneční čas …

Přesnější je přiznat, že Ulysse Nardin Blast Moonstruck musí pracovat hned s trojicí rozdílných časů. Centrem je, řekli bychom banální, střední sluneční čas zobrazený ručkami, tedy s měsíci o délce 28 až 31 dnů. Jedná se o zlaté ručky s luminiscenčními plochami, pohybující se pod pevným safírovým diskem se zobrazením pohledu ze severního pólu na severní polokouli.

Jenže hodinky v kulatém průzoru nabízejí nejen jednotlivé fáze měsíce, ale i otáčení Luny tohoto vesmírného souputníka kolem planety Země. Jednu otočku kolem safírového zobrazení Země učiní za 29 dnů, 12 hodin, 41 minut a 9,3 sekundy, tedy za synodický měsíc. Jde o dobu oběhu Měsíce vzhledem ke Slunci, při pozorování ze Země. Nebo také, jedná se o čas, za který se Luna dostane do stejné fáze. Astronomická délka synodického měsíce činí 29,53058912 dne. Jednoduše řečeno: reálně ztvárněný Měsíc v okénku ukáže jednotlivé své fáze (splete se po 40 letech, když Moonstruck z roku 2009 za 100 000 let). K tomu realistická Luna, snad jediné hodinky s osvětlenou částí „tváře“ vždy natočenou ke Slunci, oběhne číselník za synodický měsíc Zemi na safírovém centrálním disku. Za 24 hodin se naše sesterské kosmické těleso pohne o 1/29,53 synodického měsíce. Pozice symbolického Měsíce zároveň jasně číslovkou na okruží říká, ve kterém dni synodického měsíce právě jsme.

Teoreticky by výrobce k synodickému měsíci měl přidat pravý sluneční čas. Jenže …

Jeden sluneční den je čas, který uplyne za jedno otočení Země vůči Slunci, mezi dvěma průchody Slunce jedním poledníkem. Tedy, je vázán na konkrétní místo a podle něj na Zemi se délka dne mění. S každým stupněm zeměpisné délky bychom museli připočítat 4 minuty. Slunce se totiž pohybuje po ekliptice, nikoliv kruhu. Výsledek? Délka pravého slunečního dne kolísá v rozmezí – 16,4 až + 14,4 minut/24 h. Do hry tedy vstupuje střední sluneční čas, který se shoduje s pravým slunečním časem jen 4 x do roka. Nicméně jeho stanovená délka 24 hodin, 3 minuty a 56,555 sekundy nám dovoluje používat 24hodinový den. Ten tedy kalibr U-106 bere v potaz při zobrazení pohybu Slunce. Jejím minerál bronzit, pojmenovaný podle své charakteristické barvy, zasazený do zlatého okruží.

Vzájemně rozdílná rychlost okruží se symbolem Měsíce a Slunce zobrazuje na číselníku s dostupnou přesností fáze Měsíce, jeho postavení, stejně jako Země a Slunce na obloze. Je to mimořádně důležité nejen proto, že okamžitě víte, kde na světě je právě pravé poledne, stejně jako rozlišíte den a noc. Tím to ale nekončí.

Pozor příliv

Postavení trojice vesmírných těles jasně a čitelně zobrazených na číselníku hodinek s pouzdrem o průměru 45 mm z titanu černé keramiky napoví mnohem více. Symboly Měsíce i Slunce se pohybují po číselníku z avanturinu, který připomíná hvězdnou oblohu. Toto muránské sklo z Benátek vzniklo náhodou (aventurina), když do rozžhavené skelné hmoty upadlo skláři z XIII. století pár smítek mědi. Kouzlo bylo na světě. Blast Moonstruck k němu přidává technické „kouzlo“. Obě ztvárnění vesmírných těles jsou umístěna do ploch s konturami elipsového tvaru se zřetelnými výstupky. Jakmile jsou všechny tyto čtyři prvky v jedné přímce, a navíc Měsíc a Slunce u sebe, znamená to, že slapové síly, tedy příliv a odliv budou v danou hodinu a minuty, které ukazují ručky, naprosto mimořádné. Je to prosté, postavení těchto tří vesmírných těles určuje v jedné linii určuje, kde na Zemi a v který čas budou gravitační síly takové, že „pohnou“ plochami moří a oceánů v daném směru.

Tak tedy: novoluní, když je Měsíc mezi Zemí a Sluncem, odpovídá vysoké slapové síle (skočné dmutí). Když jsou Slunce a Měsíc na číselníku v kolmých polohách (Slunce na pozici 6 a Měsíc 3), je Měsíc ve fázi dorůstání a výsledkem je nízký příliv (hluché dmutí). Když jsou Slunce a Měsíc tváří v tvář, Měsíc je v úplňku, představují příliv a odliv skočné dmutí. A konečně, když je Slunce kolmo k Měsíci (Slunce na pozici 6 a Měsíc v levém sektoru číselníku), Měsíc ubývá a příliv má podobu hluchého dmutí.

Jestliže předchozí model Moonstruck k těmto komplikacím přidával už „jen“ datum, pak totéž udělala i novinka v podobě zlatého okruží safírového disku mapy Země. Na konkrétní číslovku míří decentní luminiscenční trojúhelník. „Uprázdněné“ místo lunety, která je nyní zcela skryta pod speciálně tvarovaným sklíčkem s výstupkem nad zeměkoulí, využili technici pro zobrazení názvů 24 měst, tedy GMT času. Dalšího, s nímž model pracuje. Přičemž patentovaný systém dovoluje okruží s 24hodinovým zobrazením posouvat vpřed i vzad o jednu hodinu. Poprvé GMT přidal kus Moonstruck Worldtimer z roku 2017. Teď to čitelněji a v novém designu udělal Blast Moonstruck.

Moderní technika a styl

Technicky unikátní vlastní kalibr UN-106 o průměru 37,3 mm, pracující na frekvenci 28 800 polokmitů/h, má celkem 335 dílů (z toho 42 kamenových uložení). Je v pouzdře moderních tvarů stylu Blast o průměru 45 mm, který odvodil svůj designový jazyk od lomených tvarů kabiny a křídel letadel Stealth.

Třetí pokračování modelu Moonstruck je jednoznačně nejlépe čitelné, v soudobém výrazném stylu, a přitom stále s onou základní myšlenkou – postavit astronomické hodinky s praktickými komplikacemi v duchu základní myšlenky svého tvůrce Ludwiga Oechslina, který na otázku o náročnosti stavby takové časomíry odpověděl: „Vše, co má pravidelné cykly, lze mechanicky reprodukovat, a také pak číst na číselníku. Zapouzdřit čas je hodinářské umění. 

Foto: Ulysse Nardin                                  

Ulysse Nardin

Blast Moonstruck

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 45 mm, výška 14,2 mm, titan, keramika

Kalibr: UN-106, průměr 37,3, výška 8,17 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 50 h

Kamenů: 42

Voděodolnost: 30 m

Edice: limitovaná

Cena: 75 000 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...