- Blog-magazín o hodinkách -

Home Testovali jsme Venezianico: Nejčernější černá
Testovali jsme

Venezianico: Nejčernější černá

Asi tak nějak si lze představit temnotu nekonečného vesmíru. To mohou posoudit jen astronauté, my bychom mohli nabídnout podobný pocit, když se noříte do postupně větší a větší temnoty hlubin vod při potápění. Postupně vás objímá černá a ještě černější. Nicméně zůstaneme u přirovnání, které použil italský výrobce Venezianico když popisoval číselník modelu Redentore Ultrablack: temnota vesmíru.

Právě proto je na plném dýnku tohoto modelu vyrytý výjev z kosmu, a kromě informací o použití oceli nebo safírového sklíčka najdete na vnějším obvodu i slovo Redentore, tedy v italštině vykupitel. Jednoznačnější je druhé slovo v názvu modelu – Ultrablack. O tom to všechno je, o černé na číselníku. Producent totiž použil asi nejčernější dostupnou barvu Musou Black vyráběnou japonskou společností Koyo Orient Japan Co. Ltd. (založená 2002), která pohlcuje až 99,4 % všech světelných paprsků. Jinými slovy, od černého číselníku se tak odráží jen 0,6 % světla. Proto je barva tak černá. Pravda při nanášení štětcem této akrylové barvy klesá účinnost, takže barva absorbuje 98,8 % světla. Dosud známé černé odstíny dokáží pohltit maximálně 95 % světla, Musou Black je tedy v každém případě dobrá, tedy černá volba. Dodejme, že jeden mililitr vyjde asi na 22 Kč.

Kde vzít černotu?

Čeština je z jazyků, které dokáží určit 11 barev jediným slovem, včetně černé. Co je vlastně barva? Jde o vlastnost světla, a ještě přesněji daného materiálu, látky, z níž světlo jako elektromagnetické záření vychází a dopadá na sítnici našeho oka. Přičemž barvu vnímáme v závislosti na frekvenci či vlnové délce daného světelného toku, stejně jako intenzitě vzhledem k pozadí. Jinými slovy, výsledná barva je vskutku alchymií.

Černá není základní, ale složenou barvou díky subtraktivnímu míchání, a to trojice základních odstínů: modré, žluté a červené. Výsledný efekt CMY ovšem přinese lehce nahnědlou černou. Přidáním specializovaného černého pigmentu vznikne výraznější CMYK barevný odstín.

Jenže ani taková černá na číselníku není ta nejčernější.

Existují onačejší černé, jako například britský materiál Vantablack, jenž je dílem vědy. Jedná se o „les“ kolmých uhlíkových trubiček výšky nanometru (miliardtina metru), který odráží jen 2 promile světla. Což znamená, že takováto „nejčernější“ černá pohlcuje 99,8 až 99,9 % světla. Proč se ale ohlížet po Velké Británii, když vědci pardubické univerzity, přesněji z Centra materiálů a nanotechnologií při Fakultě chemicko-technologické vytvořili na základě oxidu titaničitého barvu pohlcující 99 % světla. Vedoucí týmu Jan Macák vše vysvětluje takto: „Po celém povrchu materiálu je soustava miliard nanotrubic, jež jsou k povrchu ukotveny kolmo. Z pohledu optiky jsou pak takto poskládané trubice předurčeny k tomu, aby co nejvíce pohlcovaly světlo. Foton, který k nim doletí, se díky této morfologii neodrazí a tyto trubice tak pohltí 99 procent světla.“ Využít tento materiál se snažila česká hodinářská značka Chronotechna. Nakonec i ona však skončila u Musou Black, dostupného materiálu.

Eleganci sluší černá

Venezianico Redentore Ultrablack jsou elegantní hodinky kombinující lesk oceli pouzdra (průměr 40 mm, my naměřili 40,51 mm) se zaoblenou lunetou o šíři zhruba 2,2 mm, tedy poměrně širokou, takže průměr safírového sklíčka je pouze 34,09 mm. Zjevně šlo o záměr, aby se zdůraznil kontrast černého číselníku a zrcadlově vyleštěné lunety, výrazný i při čelním pohledu. Téma bylo zachováno i použitím mečových ruček stříbrné barvy hodin a minut a hůlkové sekund. Na číselníku nejsou žádné číslovky či indexy, jen znak Venezianica, kterým je kříž inspirovaný tím na slavných věžních hodinách na náměstí sv. Marka v Benátkách. Tento znak ještě najdete na sponě a korunce o průměru 6 mm (pouzdro s korunkou měří 43,86 mm). Korunka je dostatečně velká, přitom schovaná mezi dvěma můstky.

Jistě, fakt, že na číselníku kromě nejčernější černé nejsou žádné body, zavinil, že se dají jen orientačně odhadovat minuty. Po pravdě, elegantním společenským hodinkám to rozhodně promineme. Zato bychom přivítali trochu nižší výšku pouzdra (naměřeno bylo 12,17 mm). I na větším zápěstí působí model přiměřeně velký, protože i s nožkami má 47,92 mm (výrobce udává 48 mm).

O gravírování na dýnku uchyceném 6 šrouby už řeč byla. Voděodolnost činí 100 m, byť se to nikde na pouzdře nikde nedočtete, škoda.

Vzhled tedy chválíme pro jeho čistotu a střídmost. Naopak kritiku si zaslouží italský řemínek Anilveau z telecí kůže. Okamžitě na něm byl vidět zlom po pár upnutí hodinek na zápěstí. Navíc asi nebyla zvolena správná vzdálenost otvorů pro stěžejky, protože se konec kůže třel o pouzdro a vydával zvuk vrzajících dveří. A tak jsme zvolili nový řemínek, a to oranžovo černý z ještěrčí kůže, který snad vytvořil ještě výraznější kontrast s černým číselníkem. Ale to už je věc vkusu.

Japonská mechanika

Kouzlo modelu je jak v jeho eleganci, tak limitované edici. Květnová várka měla jen 200 kusů, ale ukázalo se, že zájem je velký, takže následovaly další edice: 200 a 300 ks. No a do třetice je velkým plusem daného kusu cena 500 euro. Sečteno – po Venezianico Redentore Ultrablack zbyla jen černá díra. Vyprodáno.

Vzhledem k použití mechanického strojku Seiko NH35A o větším průměru (27,4 mm) i výšce (5,32 mm), je pouzdro tak velké a vysoké, jaké je. Kalibr vycházející z 4R35 má frekvenci 21 600 polokmitů/h a rezervu chodu 41 h. My naměřili 47 hodin.

Ani výrobcem strojku udávané rozpětí přesnosti chodu -20/+40 s za 24 hodin náš testovaný kus nepřekročil. Naopak, průměrná hodnota na plný nátah činila 8,5 s a po 24 hodinách pak 11,3 s. Celkový průměr je tedy 9,9 s/24 h.

Zajímavé je, že italský výrobce nevyužil možnosti, kterou NH35A dává, tedy kromě trojice ruček umístit na číselník ještě datum. Evidentně tato komplikace musela ustoupit estetice nejčernějšího číselníku. Právě tohle – design, je hlavní zbraní modelu a byl i magnetem, který přinutil výrobce přidat edici navíc. Neudiví to. Za tuto cenu je to dobrá koupě.

Foto: Chorotechna a autor

Venezianico

Redentore Ultrablack

Měření přesnosti: plný nátah/po 24 h

Poloha

Číselníkem nahoru +13/+9

Číselníkem dolů +10/+4

Korunka vpravo -6/-12

Korunka dolů +1/-14

Korunka vlevo -7/-14

Korunka vzhůru -14/-15

Nejvyšší odchylka -14/-15

Nejnižší odchylka +1/+4

Nejvyšší amplituda 267/247

Nejnižší amplituda 227/205

Naměřené velikosti:

Rozměry pouzdra: průměr 40,51 mm, s korunkou 43,86 mm, s nožkami 47,92 mm, výška 12,17 mm, průměr sklíčka 34,09 mm.

Hmotnost: 83,7 g

Venezianico

Redentore Ultrablack

Výrobce: Venezianico Srl. Company, Via Eraclea 5, San Dona‘ Di Piave, Veneto 30027, Itálie

Prodejce: www.venezianico.com, 100 prodejců, včetně Polska   

Kalibr: Seiko NH35A, průměr 27,4 mm, výška 5,32 mm, 24 kamenů

Frekvence: 21 600 polokmitů/h, automatický nátah, rezerva chodu 41 h

Pouzdro: průměr 40 mm, výška 12 mm, ocel, voděodolnost 100 m

Funkce: hodiny, minuty, sekundy

Cena: 500 eur/12 250 Kč

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

REC Watches 901 Automatic
Testovali jsme

REC: Porsche na zápěstí

Víte, jak umírají legendy? Jsme si vědom toho, že to zní krutě...

Yema Writmaster Traveller 1948 Limited Edition
Testovali jsme

Yema: První vlastní mikro-rotor

Příběh francouzské značky Yema z největšího hodinářského centra země galského kohouta, z Morteau, by...

Seiko Presage SPB059J1
Testovali jsme

Seiko: Věštba Presage se vyplnila

Je to právě 111 let. co Seiko začalo vyrábět mechanické náramkové hodinky,...

Prim Elegance Retro od MPM Quality
Testovali jsme

Prim: Elegance Retro

Ono slovo v názvu modelu, italsky eleganza, pochází z latiny a nám se zamlouvá...