- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Laine: Finský podnět
Zaujalo nás

Laine: Finský podnět

Absolvoval proslulou finskou hodinářskou školu, pracoval pro A. Lange & Söhne, s Urwerk, Habring2, Ressence … Co jméno, to pojem v hodinářském světě. Tím se pomalu stává i on sám. Hovoříme o finském hodináři jménem Torsti Laine a jeho sběratelské edici Silver Spur.

I když od okamžiku, kdy založil ve švýcarském Le Locle svůj vlastní ateliér v roce 2009, uběhlo jen 12 let, už se celkem podílel na 16 projektech. V současnosti pak nabízí 4 modely z řady Gelidus, což v latině znamená – mrazivý. Na druhé generaci, tedy Gelidus 2 je pak postaven kus Silver Spur s pouzdrem z oceli o průměru 40,5 nebo 42,5 mm. Co osloví na první pohled je povrch číselníku vytvořeného z tak zvaného německého stříbra, tedy alpaky z mědi, niklu a zinku i dalších kovů. Pro svůj vzhled podobný stříbru je to velmi přitažlivý materiál. Fin nabízí i verzi s neošetřeným povrchem, který s časem získá zajímavou patinu. Číslovky na číselníku jsou z bílého zlata, mečové ručky z modřené oceli se skrytou Super-LumiNovou.

Snad ještě větší potěšení obdivovatelům ruční práce udělá pohled skrze safírové sklo v dýnku, tedy pohled na strojek LA 18.1 jehož základ tvoří notoricky známý Unitas 6498. Jenže při prvním pohledu na zcela nový tříčtvrteční můstek s kontrastním modrým PVD povlakem si to ani neuvědomíte. K tomu ještě tak zvaný černý lesk můstku věnce oscilátoru, který obvykle uvidíte u kladívek repetice. Nechybí leštěné a zkosené hrany a další doklady precizní práce. Ostatně i po technické stránce je původní Unitas „novým“ strojkem, protože při frekvenci 18 000 polokmitů/h poskytuje rezervu chodu 50 hodin. Finský podnět, proč si pořídit takovýto zajímavý kus.

Foto: Laine

Laine

Silver Spur

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 40,5/42,5, výška 11,25 mm

Kalibr: LA 18.1

Frekvence: 18 000 polokmitů/h

Rezerva chodu: 50 h   

Voděodolnost: 30 m

Cena: 8 300/8 800 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...