- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Angles: Dvojí čas v jednom válci
Zaujalo nás

Angles: Dvojí čas v jednom válci

Takhle se zobrazuje čas

Rozhodně vám stačí palce na jedné ruce, abyste spočítali novodobé hodinky, které mají pouzdro tvaru safírového válce, a navíc zobrazují čas pomocí jak lineárně na svislých prstencích, tak klasicky na číselníku jednoho konce tubusu. Tohle je unikát a výrobce se jmenuje Angles Watches a kusu Cylindrex.

Angles Watches je vlastně jakýsi projekt, který se kus za kusem pouští do poměrně náročných řešení, přitom ale za bezmála režijní náklady. Tohle je ale i na Angles hodně – safírový tubus o délce 40 mm, v němž jsou dva mechanické strojky s automatickým nátahem Miyota 6T15 (s nimi a ocelovým pouzdrem je délka 48 mm a průměr 25 mm).

Celé je to výborný nápad. Začneme čtveřicí prstenců s luminiscenčními číslovkami (BGW9): zprava 0 až 3, 3-6, 6-9, 9-12. Trochu to nevychází že? 4 válce x 4 číslovky hodin = 16 hodin. Ovšem každou poslední číslovku hodin na prstenci: 3, 6, 9 považujte za zdvojenou. Je na jednom i druhém válci, aby čtení hodin bylo zřetelné. No a pak tu máme celkem čtyři barevné rysky, které otáčí jeden ze strojků Miyota 6T15, jehož rotor je vidět pod sklíčkem na pravé straně tubusu. Jelikož se barevné jehlice otáčejí podobně jako hodinové ručky, ovšem každá udělá otočku jen 1/3 z 360 stupňů, vlastně tedy klouže po číslicích 1-3. Druhý hrot ukazuje čas jen na druhém prstenci zprava a tak dále. Hodiny zřetelně odvodíte, minuty určují drobné rysky na válcích.

Chcete-li mít jistotu přesnějšího času, podíváte se na levou stranu tubusu, který zakončuje safírové sklíčko a pod ním klasický číselník s trojicí ruček (z hliníku). Samozřejmě je nutné akceptovat fakt, že safírové sklíčko má vyšší index lomu světla (1,8) ve srovnání s minerálním sklem (1,47). Proto jsou i ona malá sklíčka na bocích tubusu potažena antireflexní vrstvou, aby se snížily odrazy světla. 

Volba dvojice strojků Miyota 6T15 nebyla jen otázkou ceny, kterou se snaží Angles vždy udržet na velmi přijatelné úrovni. A bylo s čím se „popasovat“. Jen fakt, že místo minerálního skla pro tubus použil výrobce safír, představuje 10 x vyšší cenu za tento díl (z minerálního skla by cena činila jen 5 USD).

Japonský mechanický strojek s automatickým nátahem byl dobrou volbou i vzhledem k jeho průměru rovných jen 20 mm a výšce 5,98 mm s oboustranným nátahem pomocí rotoru. Při frekvenci 28 800 polokmitů/h má stále dostatečnou rezervu chodu 40 h. S danou hodnotou může počítat časomíra vlevo, ta na energii náročnější vpravo pak spíše 36 hodin.

Cylindrex je v nabídce se šesticí barevných variant (500 číslovaných kusů). Ocelové pouzdro může mít trojici odstínů, od lesklé stříbrné přes šedou až po černou.

Jasně! Angles Cylindrex není obvyklou časomírou a rozhodně nebude trhat prodejní rekordy, ani se nemusí řadě lidí líbit, ale to vůbec nehraje roli, protože jeho silnou stránkou je jeho originalita. Chválíme cestu hledání. Díky za ni, bez inovací, ale i slepých uliček by cesta vpřed neexistovala.

Foto: Angles Watches

Angles

Cylindrex         

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: 48,2 x 42 mm, průměr 25 mm, safír, ocel,

Kalibr: 2 x Miyota 6T15, průměr 20 mm, výška 5,98 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 36/40 h

Kamenů: 2 x 21

Voděodolnost: 30 m

Edice: 500 ks

Cena: 369 USD/Kickstarter

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...