- Blog-magazín o hodinkách -

Home Testovali jsme Reservoir: Voda v nás
Testovali jsme

Reservoir: Voda v nás

Vidět přes metr velké zvědavé kanice, murény, jak s otevřenými tlamami vystrkují hlavy z útesů, které spadají až do hloubky 90 metrů. Fascinovaně hledět na chobotnice, kterak mění své barvy, anebo pozorovat miniaturní, téměř průsvitné mořské koníky, ostrokožce… zkrátka ten překrásný podmořský život ve vůbec prvním mořském národním parku v Evropě u ostrova Port-Cros ve Francii, a to ještě v doprovodu Grega Lecoeura …

Hned poctivě přiznáme, neměli jsme to štěstí, i když do naší sbírky patří i časomíra Reservoir Hydrosphere The Greg Lecoeur Edition. Spolu s koupí hodinek totiž nový majitel dostal ve své době šanci zúčastnit půldenního výletu s ponorem v místě mezi Toulonem a St. Tropez. Předně ale dostal onu možnost jít pod vodu s Gregem Lecoeurem, světově proslulým, francouzským fotografem podvodního světa. A tak my jsme se museli spokojit s běžným ponorem do Rudého moře, protože se hodinky Reservoir Hydrosphere The Greg Lecoeur Edition ocitli na našem zápěstí šťastným osudem z nevyprodaných zásob slovenského prodejce až po totálním výprodeji této edice všeho všudy 50 kusů pro celý svět. Naše mají číslo 26.

Řeknete si: takových potápěčských hodinek je, navíc s rozhodně větší voděodolností než v tomto případě 250 metrů. Buďme upřímní, vpravdě potápěčských hodinek je naprosté minimum. To, že mají voděodolnost 300 m a jednosměrně otočnou stupnici s barevným odlišením prvních 10 nebo až 20 minut z nich potápěčské hodinky ještě nedělá. Hydrosphere takovými jsou.

Co je hydrosféra?

Na začátku bylo fandovství. Překvapivě nikoliv bezvýhradně jen pro hodinky samotné, ale obecně pro měřící přístroje. Tomu propadl bankéř François Moreau, a po čtvrt století práce ve finančním oboru se v roce 2015 rozhodl svoji vášeň pro jednoručkové přístroje vtělit do hodinek. Značka Reservoir zvolila pro inspiraci tři typy přístrojů: otáčkoměry a rychloměry automobilů, výškoměry i další přístroje z kokpitu letadel, nakonec hloubkoměry ponorek a tlakoměry z výbavy potápěčů. Tak se zrodila trojice základních řad francouzské společnosti Reservoir, která nyní nabízí bezmála desítku kolekcí a více než tři desítky různých modelů. Čeští fandové hodinky mohli vidět na výstavě SEW Praha.

Vrcholem řady Hydrosphere (hydrosféra je označení pro všechnu vodu země od moří až po tu v nás) je právě tato padesátikusová edice. Není jediná v bronzu, takové jsou tři modely, další v řadě Tiefenmesser (téma ponorek) ze souhrnné kolekce Marine. Proč tedy náš zájem právě pro limitovanou edici?

První je vzhled. Bronz kombinovaný s modrou barvou moře (letošní ne limitovaná novinka je v zelené barvě) je o to přitažlivější, že bronz byl použit nejen na pouzdro, ale i oka textilního tahu, stejně jako sponu druhého, kaučukového. Pravdou zároveň je, že udávaný průměr 45 mm příliš neodpovídá: luneta má ve skutečnosti průměr 46,9 mm a když necháte hodinky na tomto tahu s bronzovými stěžejkami šroubovanými zespodu pouzdra dosáhnou hodinky dokonce 58,3 mm. Připočtěte výšku pouzdra 15,1 mm a nehovoříme o žádné „mřence“, ale pořádné rybě. Tomu odpovídá hmotnost 135,6 g s textilním řemínkem, kaučukový se sponou pak váží 25,3 g.

Co na číselníku nepřehlédnete je jediná ručka retrográdních minut (pohybuje se po škále v úhlu 240°). Další technické finesy tvořící všechny modely Reservoir jsou následující: skokové zobrazení hodin. Číslovky do 12 jsou pod zvětšovacím sklíčkem, takže mají dostatečnou velikost (zhruba 2,5 mm), totožnou s bílými čísly desítek minut. Potud dobré. Pokud jde ovšem o pohled na hodinovou číslovku pod úhlem, tedy ze strany, natož pod vodou, nepřečtete ji. Dodáváme – co je vám pod vodou po hodinách, tam amatérský potápěč jako mi žije minutami. Co také zaregistrujete jen po velkém soustředění, je otočný disk nasazený na hřídel uvnitř trubky minutové ručky, který má jasně říct – hodinky jdou. Jenže… Měl by být výraznější, lépe „čitelný“. Řeknete si – ale, ať, mám ještě navíc ukazatel rezervy chodu. Na pozici 6 je totiž škála retrográdního zobrazení rezervy chodu. A když je bílý „zavináč“ symbolizující ručku dostatečně vpravo, poběží hodinky ještě dost dlouho. No, dlouho… Testovaný model měl ještě technický základ ve strojku ETA 2824, tudíž s rezervou chodu jen 38 hodin (výrobce udává 37 h). To zelená letošní novinka Hydrosphere Cenote už používá Calibre RSV-240 postavený na strojku od La Joux-Perret G100 s rezervou chodu delší o jeden den. Strojek je přímou náhradou ETA s totožnými rozměry, nikoliv klonem ETA.

Ale zpět k edici Grega Lecoeura. Právě v jeho jméně a vazbě s ním, limitovaném počtu jen 50 kusů v modré barvě číselníku, je přitažlivost tohoto kusu. S podpisem ambasadora jak na číselníku, tak na ocelovém dýnku.     

Technika nadchne i …

Bezmála vás to hypnotizuje – s upřeným pohledem na minutovou ručku, která došla po lehce vystouplé škále pod úhlem 240° k číslovce 60, čekáte až skočí znovu na začátek své dráhy. Zároveň s tím se skokově změní i číslovka hodin. Je to přitažlivé. Modul s danou trojicí komplikací má 124 komponentů (proti letošní novince Hydrosphere Cenote o 11 více). Za technikou hledejte švýcarský ateliér TélÔs Watch. Založili ho v roce 2009 Franck Orny a Johnny Girardin. Právě v roce 2015, tedy v okamžiku založení francouzské značky Reservoir, se proslavila dvojice vynikajících hodinářů stavbou strojku pro Harry Winston Opus 14. Ale zpět k Reservoir, který vzniká v TélÔs Watch, tedy v Rue du Parc ve městě La Chaux-de-Fonds, byť centrálu má firmy v Paříži. Zhruba z poloviny je kalibr svébytný, zcela pak design časomíry. Pro nás je mimořádné, jak z jednoho technického základu lze vytvořit stávající více než třicítku různorodých modelů (průměr pouzder od 39 mm do 45 mm), do jejichž seznamu se nedávno zapsala i limitovaná edice 50 kusů Hydrosphere The Greg Lecoeur Edition. Zcela nedávno pak dokonce unikátní kus Tiefenmesser Tourbillon, opět vytvořený za spolupráce francouzské značky a švýcarského hodinářského studia TélÔs Watch pro charitativní akci Only Watch. Věřme, že tento jediný kus bude mít „následníky“.

Fakt, že minutová ručka Hydrosphere nechodí po kruhu má i svoje negativum, a to je jednak nezbytnost přivyknout si, kolik minut vlastně jediná ručka ukazuje, a za druhé uvědomit si, jak použít jednosměrně otočnou lunetu pro klasický „počítač“ potápěčů.    

Luneta z keramiky je s dvojicí škál 45 minut. Při nastavení nápisu Hydrosphere na pozici 6 – vlevo pro čas před ponorem (taková je obvyklá doba ponoru pod 20 metrů) a vpravo po ponoru (nezbytný čas pro eliminaci dusíku z tělních tekutin). Nebo, jak uvádí návod, pro sledování délky ponoru delšího než 45 minut, či nezbytné doby dekomprese 15 minut po ponoru v hloubce asi 25 m. Zkrátka je to taková „malá potápěčská škola“.

Co nás nadchlo, byla luminiscence: lunety se stupnicí a názvem, stupnice na číselníku a číslovek minut, stejně jako centrální ručky. Vše výborně čitelné i pod vodou.

Stabilní chod

Jak je dobře známo, za hodinky s přesností chronometru jsou považovány ty, které mají odchylku od -4 do +6 s za 24 hodin. Je tedy obvyklé, že se spíše předcházejí, než opožďují. Náš testovaný kus měl při plném nátahu, pro něj bylo potřeba 15 x otočit šroubovací korunkou s velmi příjemným kaučukovým vnějším věncem, v průměru odchylku 10,8 s. Nejde tedy o skutečný chronometr, nicméně vzhledem k zaměření tohoto kusu a těžký život pod vodou to od něj asi ani nikdo nečeká. Ke cti pak slouží odladění strojku, jelikož jeho odchylky, kromě jediné polohy korunkou dolů, se vždy pohybují téměř totožně u hranice 10 s. Jinými slovy, dodatečným odladěním by se dalo dosáhnout ještě lepšího výsledku, protože chod je vyrovnaný.

Po 24 hodinách ukázalo měření lehké zlepšení, když nejnižší odchylka byla + 6 s a nejvyšší 13 s za 24 hodin. Průměr pak činil 10,3 s/24 h. Znovu to dokládá vyrovnanost chodu bez výkyvů, což je pro potápěčské hodinky vskutku podstatné.

Pokud jde o rezervu chodu, potvrdilo se očekávání, že reálná bude delší než udávaná. Vskutku, činila 40,45 hodiny. Z druhé strany znovu a znovu se potvrzuje, že jakmile je ukazatel rezervy chodu v rudém poli a strojek pracuje se slábnoucím hnacím pérem, padá doslova střemhlav dolů přesnost. V naše případě pak až 8 x. Tak zkrátka mechanika funguje a spoléhat se na delší rezervy chodu není radno, je to na úkor přesnosti.

Testovaný kus znovu potvrzuje, co přinejmenším my od potápěčských hodinek očekáváme – kromě všeho toho obvyklého u daného typu hodinek, preferujeme i kontrolu chodu strojku, ať už pohybem sekundové ručky či disku, nebo pomocí ukazatele rezervy chodu.

Gesto se počítá 

Čeho bezmála jediného můžeme želet v případě těchto hodinek? Snad jen toho, že se nám nepoštěstilo se ponořit s hodinkami Reservoir Hydrosphere The Greg Lecoeur Edition do vod mořského národního parku v Evropě u ostrova Port-Cros ve Francii za doprovodu Grega Lecoeura. Pak by byl náš zážitek naprosto nebývalý a vztah k tomuto kusu ještě umocněný. I tak – nejde sice o slavnou značku, kterou oslníte, nicméně rozhodně i tak mnohé tímto kusem na zápěstí překvapíte. Vzhledem, použitým materiálem, technikou a konec konců i celým příběhem. A to je to, co podle nás stojí za ony nikoliv malé peníze, které musíte za bronzový kus vydat. Takže? S Gregem už pod vodu nepůjdeme, ale jeho fotografie nám napovídají, jaké by to bylo. A co říká sám fotograf a milovník potápění na to, že má „svoji“ sérii hodinek? „Jsem velmi šťastný a hrdý. Je to naprosto úžasná série, ale to, co z ní dělá výjimečný produkt, je závazek Reservoir k životnímu prostředí. Část výtěžku z prodeje jde totiž na obnovu korálových útesů. Gesto, které se počítá.“ Jsme rádi, že jsme přispěli i my.

Foto: Reservoir, Greg Lecouer, Igor Sirota  

Reservoir Hydrosphere The Greg Lecoeur Edition

Měření přesnosti: plný nátah/po 24 h

Poloha

Číselníkem nahoru +10/+12

Číselníkem dolů +12/+13

Korunka vpravo +10/12

Korunka dolů +14/+9

Korunka vlevo +10/+6

Korunka vzhůru +9/+10

Nejvyšší odchylka +14/+13

Nejnižší odchylka +9/+6

Nejvyšší amplituda 303/250

Nejnižší amplituda 260/213

Naměřené velikosti:

Rozměry pouzdra: průměr 46,9 mm, s korunkou 49,5 mm, s nožkami 58,3 mm, výška 15,1 mm, průměr sklíčka 36,3 mm.

Hmotnost: 135,6 g

Reservoir Hydrosphere The Greg Lecoeur Edition

Výrobce: Reservoir Watch SAS, Rue du Faubourg Saint-Honoré 138, Paříž, Francie

Prodejce: Boutiqueshop, Bratislava

Kalibr: ETA 2824 + modul 124 dílů, průměr 25,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h, automatický nátah, rezerva chodu 37 h

Pouzdro: průměr 45 mm, výška 15 mm, bronz/ocel, voděodolnost 250 m

Funkce: hodiny, minuty, běžící sekundy, ukazatel rezervy chodu

Cena: 4990 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

REC Watches 901 Automatic
Testovali jsme

REC: Porsche na zápěstí

Víte, jak umírají legendy? Jsme si vědom toho, že to zní krutě...

Yema Writmaster Traveller 1948 Limited Edition
Testovali jsme

Yema: První vlastní mikro-rotor

Příběh francouzské značky Yema z největšího hodinářského centra země galského kohouta, z Morteau, by...

Seiko Presage SPB059J1
Testovali jsme

Seiko: Věštba Presage se vyplnila

Je to právě 111 let. co Seiko začalo vyrábět mechanické náramkové hodinky,...

Prim Elegance Retro od MPM Quality
Testovali jsme

Prim: Elegance Retro

Ono slovo v názvu modelu, italsky eleganza, pochází z latiny a nám se zamlouvá...