- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Editorial Výstava SEW Praha – událost měsíce
Editorial

Výstava SEW Praha – událost měsíce

SEW Praha 2023 20. a 21. října

Pro české příznivce časomír je měsícem, který již každoročně spojují s výstavou SEW Praha (Salon Exeptional Watches), říjen. Přesným datem jsou dny: pátek a sobota 20. a 21. října, místem pak Palác Žofín Praha.

Hodinářský výstavní svět opět ožívá. Asi tou největší akcí byla v této době, pokud pomineme asijskou verzi výstavy Watches & Wonders v Shanghai, ženevská prezentace Geneva Watch Days (29. srpna až 2. září) s celkem 40ti vystavujícími značkami. Nyní se bude 20. a 21. října konat exhibice SEW a poté následovat Watchtime Düsseldorf (27. až 29. října). No, a to nezmiňujeme akce, které se konají v Anglii a další za „velkou louží“. Jinými slovy, pražské setkání s tikajícím světem má své místo na mapě expozic hodinek prakticky celého světa a je mimořádně unikátní akcí ve střední Evropě.

 Nevyzradíme žádné tajemství, když řekneme, že počet vystavovatelů se opět meziročně lehce zvýší, stejně jako se letos objeví noví. Například přijede značka z Bristolu ve Velké Británii Fears Watch Company, která už je na scéně 177 let a stojí za ní už šestá generace hodinářů daného jména. Naopak z druhé konce světa je Behrens. Jde sice o značku založenou v roce 2012 v čínském Shenzhenu, ale jméno si zapůjčila od německého průmyslového designéra Petra Behrense (1868-1940). Čím zaujala mezinárodní scénu? Za svoje téma si zvolila originální zobrazení času, a to od letošního roku i za pomoci vlastních strojků. Do třetice uvedeme dalšího „nováčka“, stoletou firmu Milus. Piloti amerického vojenského námořnictva operující v Pacifiku dostávali tak zaný „life barter kit“ se směnnými zlatými předměty a hodinkami Milus Snow Star. Umožnily jejich výměnou za informace zachránit sestřelenému pilotovi život, a to se také skutečně stalo. Věříme, že více o tomto příběhu, stejně jako o dalších nováčcích se dozvíte, když přijdete na výstavu SEW Praha 2023 (20. až 21. října).

Kromě expozic hodinek je totiž připravena i série přednášek v přednáškovém sále v přízemí Paláce Žofín, a to po oba dny. Témata jsou přitažlivá. Například znalec hodinek Ing. Libor Hovorka nechá nahlédnout do historie ladičkových hodinek, které byly součástí desítek misí amerických astronautů. Ing. Jaromír Ondráček, pedagog z jediné hodinářské školy v České republice přítomné fandy hodinek seznámí s tím, jak fungují bicí časomíry. Igor Sirota, šéfredaktor online magazínu www.timeforum.cz naváže na loňskou přednášku a zamyslí se nad tím, jak vznikající ceny časomír, kam směřují, a zda se ještě vyplatí do nich investovat, a do kterých. Prozradí i své tajné typy.

Pokud jde o vystavovatele, pak českou scénu zastoupí kromě jiného: Prim Manufacture 1949, nezávislý hodinář  Ondřej Berkus, dvojice Prokop & Brož a také firma Robot. Za tak „trochu“ českého můžeme považovat i švýcarského producenta Czapek Geneve.

Pokud jde o země původu vystavovatelů, vedle domácích, půjde o švýcarské, japonské, německé, francouzské, čínské, kubánské, britské … Skutečně je nač se těšit, a vy, účastníci výstavy, máte to privilegium, že smíte vybrat hlasováním ty hodinky, které obdrží cenu „nej“ časomíry výstavy SEW 2023. Osobně se těším. Snad i vy.

Foto: SEW Praha          

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vlastimil Harapes odešel do uměleckého nebe. Měl rád i hodinky.
EditorialHomeNovinkyTop osobnosti

Vlastimil Harapes byl i milovníkem hodinek

Pro přátele Vlastík. Měla jsem tu čest, že jsem patřila mezi ně....

Výstava Watches and Wonders 2024 se koná 9. až 15. dubna
Editorial

…a potom už samá pozitiva?

Určitě si pamatujete grafikon rodinného štěstí, které sestavil nápadník „Píšťalky“ v jednom...

Hodinky se strojkem Stéphana Von Guntena
Editorial

Jaké budou hodinky roku 2024?

Rozhodně budou báječné, protože každý rok přináší novinky, které stojí za to....