- Blog-magazín o hodinkách -

Home Technika Manufacture France Ebauches ožívá
Technika

Manufacture France Ebauches ožívá

B.R.M. Chronographes, Yema, Pequignet … to jsou jen některé francouzské značky, kde znovu ožívá francouzské hodinářství se vším všudy, tedy i s vlastními strojky. Myšleno manufakturními, nikoliv zakoupenými. Musíme se přiznat, že některé máme a rozhodně obnově francouzského hodinářství fandíme. Další krok v tomto směru přinese obnovení Manufacture France Ebauches.

Je zajímavé, že svého času slavného výrobce kalibrů z Franche-Comté, a uvedení prvních dvou mechanických strojků Made in France má na svědomí Festina Group v rukách Španěla.

Ale tak už je ten svět dnes „propletený“. Popravdě – vždyť je to jedno. Podstatné je, že po téměř 30leté nepřítomnosti Manufacture France Ebauches (FE) ožívá, přičemž po šesti letech od okamžiku, kdy FE zakoupila v roce 2017 Festina Group, vyrábí první dvojici vlastních mechanických kalibrů. Už teď o ně pro jevily zájem: Festina, Pierre Lannier, Apose, Akrone a Carzo & Lieutier spolu s dalšími francouzskými značkami. Cílem je dosáhnout, aby 70 % hodnoty vzniklo ve Francii (základny, můstky, věnce oscilátorů atd.) v závodě Maîche. Zbývajících 30 % – především vlásky, kroková kola a kotvičky – dodávaly sesterské společnosti skupiny Festina Group ze švýcarské oblasti Jura.  

První dva strojky jsou určeny pro tříručkové časomíry. Mají klasické parametry, aby je jako alternativu k ETA 2824 mohli volit výrobci, kteří švýcarský kalibr dosud používali. Takže: průměr je 25,6 mm, výška 4,6 mm, frekvence 28 800 polokmitů/h, kamenů 22/23, rezerva chodu totožných 44 hodin.

Postupně tak na scéně získávají svoje místo vedle ETA strojky Sellita, Soprod, STP, La Joux-Perret G100, Ronda Mecano Series 100, dřívější Concepto C2220, nemluvě o alternativách: Miyota, Seiko, Seagull a nově i od francouzského FE. A svět hodinek je hned barvitější.

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Atelier Wen Perception V2
Technika

Wen: 22 změn za rok

Pokud tuto čínskou značku neznáte, tady je krátké přiblížení, o kom bude...

Singer Divetrack
Technika

Singer: Divetrack, opravdový potápěč

Zcela otevřeně – svět chce být klamán. To platí i pro tikající...

Locman Montecristo OISA 1937
Technika

Locman: První kalibr

Neměl jsme štěstí. Samozřejmě, že jsem na ostrově Elba nemohl minout místo...

Kromě trnové nebo motýlkové spony existuje i další možnost
Technika

Stačí běžná spona?

Odpověď na položenou otázku je poměrně jednoduchá a zároveň nejednoznačná – ano,...