- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Iron Annie: Malé připomenutí
Zaujalo nás

Iron Annie: Malé připomenutí

Vskutku, tento článek je mnohem více připomenutím o stěžejní značce německé firmy Pointtec, než vyprávěním o novince Iron Annie F13 Tempelhof, i když i na tu dojde.

Takže malé ohlédnutí: mnichovská firma Pointtec (založena 1987) se snad nejvíce proslavila svými hodinkami značky Junkers (další je i Zeppelin). V roce 2019 evidentně skončil „pronájem“ slavného jména, a tak rodina, konkrétně pravnučka Huga Junkerse, Charlotte Junkers, převzala zpět značku. Pamatujeme si, jak jsme byli trochu vyvedeni z míry, když jsme se na výstavě Inhorgenta v německém Mnichově na jednom místě dávali na tradiční modely Pointtec a na jiném mimořádně podobné hodinky Junkers. Ale tak to chodí, a ve světě časomír není pronájem či dokonce prodej slavného jména ničím výjimečným. Připomeňme třeba Jorga Hyseka, Geralda Gentu…

Pointtec zvolil pro svoji řadu nahrazující Junkers vhodné jméno – Iron Annie, tedy železná Annie, jak se říkalo letounu Junkers JU 52.

Mnichovskému výrobci se v témže roce 2019 povedla jiná akvizice – zakoupil tradičního německého výrobce (1862) hodinářských součástek a hodin i hodinek (od 1892), německou Ruhlu. Přitom převzal nejen zaměstnance, výrobní zařízení, ale i památkově chráněnou budovu postavenou v roce 1929 architekty Jeny Schreiter & Schlag. Současně Pointtec dál provozuje Ruhla Watch Museum v tomto objektu. Výrobce Iron Annie se tak cítí být ještě více oprávněn uvádět na pozici 6 svých časomír – Made in Germany. I když po pravdě jde spíše o sestavování hodinek než skutečnou výrobu. Co není ale může být, naznačuje majitel Willi Birk.

V každém případě letecký styl a dobré ceny jsou tu stále. Nedávným příkladem budiž novinka Iron Annie F13 Tempelhof. Má stále klasický pro značku pilotní design, používá strojek ETA, konkrétně Valjoux 7753, má průměr ocelového pouzdra 42 mm a na dýnku se safírovým sklíčkem je vyryto: Made in Germany, Uhrenwerke Ruhla. A cesta pokračuje…

Na titulním obrázku: Iron Annie, Zeppelin a objekt Ruhly

Foto: Pointtec

Iron Annie

F13 Tempelhof

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 15 mm, ocel

Kalibr: Valjoux 7753, průměr 30 mm, výška 7,9 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 48 h

Kamenů: 27

Voděodolnost: 100 m

Cena: 1749 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...