- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Delbana je vážně Recordmaster
Novinky

Delbana je vážně Recordmaster

Tedy, pokud přímo navážeme na titulek, alespoň pro nás. Jsou hodinky, které vás chytnou za srdce – svými komplikacemi, historií, použitými materiály… Tyhle považujeme za jedno z nejhezčích vintage, classic, nebo retro, nebo jak jim chcete říkat, posledního období. Prostě vkusný kus, který se ohlíží zpět. Řeč je o Delbana Recordmaster Mechanical.

Když jsme u toho ohlížení se přes rameno, pak jen pár slov o samotné značce Delbana, založené ve švýcarském Grenchenu v roce 1931 Goliardem Dellou Baldou (odtud název), rodákem ze San Marina. Italský jemný vkus pro design byl a naštěstí i dnes je na modelech znát. Stejně jako rodinná tradice, protože v roce 2001, po sloučení s Delma Watch, je stále s tímto dílem spojena rodina Giliardi. Přesněji ve společnosti sídlící nyní ve švýcarském Lengnau se nyní angažuje vnuk zakladatele Daniel Kessler.

Pokud jde o samotnou časomíru, která nás tak zaujala, jedná se o Recordmaster Mechanical, který je po desetiletích prvním kusem s ručním nátahem. Konkrétně je použit strojek Sellita SW210-1, což je samozřejmě odvozenina od ETA 2801, nicméně v modernějším provedení. Tedy například s 2 kamenovými uloženími navíc (celkem 19), stejně jako s rezervou chodu 45 hodin. Pro novinku velmi vhodný strojek, protože jeho výška je jen 3,35 mm, tudíž ocelové pouzdro (nebo se zlatým PVD) může mít jen 10,8 mm. Použít kalibr s ručním nátahem byl záměr, aby si majitel užil onen okamžik „oživení“ strojku. Což může pozorovat skrze sklíčko v dýnku třeba při otáčení západkového kola nebo rozběhu věnce oscilátoru.      

Na závěr jsme si nechali vzhled časomíry v pouzdře o průměru 40 mm (voděodolnost 50 m). Podle nás jde o nejsilnější zbraň Recordmasteru Mechanical a odkazuje na 50. a 60. léta. Celkem je v nabídce 6 variant, ale nás nejvíce přitahuje ta s číselníkem barvy šampaňského v kombinaci s černým drážkovaným okružím. Kombinace arabských čísel s indexy tvaru hrotu šípu, stejně jako luminiscenční zelené body, či jemná sekundová stupnice, po níž běží centrální sekundová ručka s červeným hrotem, to všechno jsou moc pěkné detaily. Pěkná je i cena 900/975 euro. Recordmaster.

Foto: Delbana

Delbana

Recordmaster Mechanical

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 40 mm, výška 10,8 mm, ocel/PVD

Kalibr: SW210-1, průměr 25,6 mm, výška 3,3 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 45 h

Kamenů: 19

Voděodolnost: 50 m

Cena: 900/975 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...