- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Grand Seiko: Oslavenec
Novinky

Grand Seiko: Oslavenec

Připomínat si lze ve světě časomír celou řadu událostí: založení firmy, první kapesní hodinky, první náramkové, první strojek konkrétní řady, první… Firma Seiko si letos rovněž má na co vzpomenout. Třeba na první svoje náramkové hodinky Laurel.

Takže trocha historie. Kintaro Hattori si otevřel obchod a ateliér na opravu časomír v japonské Ginze roku 1881. Tohle výročí už tedy máme za sebou, a naopak před sebou jiného oslavence – první náramkové hodinky pod názvem Laurel. Ty se předvedly v roce 1913, tedy před 110 lety. Při této příležitosti japonské Seiko, které si často připomíná svoje důležité kroky, uvedlo kus s předlouhým názvem: Grand Seiko Seiko Watchmaking 110th Anniversary Re-creation first Grand Seiko: SBGW295. Kus je z kolekce Elegance Collection. Takže – oslavuje Laurel, ale designem se vrací k prvnímu kusu od Grand Seiko, tedy do roku 1960.

Je to přirozené, že oslavenec se spojuje jak s historií značky, proto onen vintage tvar pouzdra. Ještě dál jde v historii, podle tiskových materiálů až k období Jomon (13 100 – 400 př. n. l.), se pak vrací díky barvě číselníku. Ten je totiž pokryt uhlově černým lakem urushi, který je navíc překrytý maki-e (v překladu „sypaný obrázek“). Vytváří se vrstva po vrstvě aplikací laku a vše završuje 24 karátový zlatý prášek. Techniku vrátil k životu mistr urushi Isshu Tamura ve svém studiu v městě Kanazawa, což znamená „bažina zlata“, ležícím na západním pobřeží Japonska.

Ostatně i řemínek má co říct. Je vytvořen tradiční japonskou technikou yoroiori, která se kdysi používala k výrobě samurajských brnění. Tenké proužky telecí kůže a látka jsou propleteny zkušeným řemeslníkem, aby se zvýšila odolnost.

Vedle této historie jsou hodinky i symbolem moderní techniky. Tady jasným náznakem Seiko připomíná fakt, že v závěru 60. let značka vyhrávala ženevskou soutěž chronometrů díky své přesnosti chodu. Proto je v „oslavenci“ použit ručně natahovaný Calibre 9S64, který má tenký profil a zároveň přesnost chodu +5 až -3 sekundy za den. A dodejme ještě fakt, že pouzdro o průměru 38 mm je z Brilliant Hard Titanu. Vlastní titanové slitiny (dosahuje dvojnásobné tvrdosti oproti standardní nerezové oceli), která dovoluje při použití techniky leštění Zaratsu vytvořit ještě zářivější povrch.    

Máme tedy před sebou oslavence, který vskutku spojuje minulosti i současnost, a to do 500 kusů limitované edice.

Grand Seiko

Seiko Watchmaking 110th Anniversary

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: průměr 38 mm, výška 10,9 mm, titan

Kalibr: 9S64, průměr 28,4 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 72 h

Kamenů: 24

Voděodolnost: 30 m

Edice: 500 ks

Cena: 14 700 EUR

Foto: Seiko

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...