- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Oligo: Udržitelnost a transparentnost
Novinky

Oligo: Udržitelnost a transparentnost

Vlastně je to naopak, první, co si uvědomíte při pohledu na novinku, švýcarskou značku Oligo, která je na scéně jen doslova rok, je transparentnost. Zakladatel a tvůrce Olivier Gaud ze Ženevy si to tak vysnil – transparentnost. Designová i obsahová. Co tím myslel?

To, že je Oligo na první pohled transparentní, je dáno využitím tak zvaného systému mysteriouse horlogerie. Tedy mysteriózních hodinek. Možná ho k tomu ponoukl fakt, že kromě předchozích zkušeností z práce pro aukční síň Christie´s a značku Vacheron Constantin, působil i ve firmě Cartier, která je považována za průkopníka mysteriouse horlogerie. Tedy hodin a hodinek, které zdánlivě nemají přímou vazbu mezi strojkem a zobrazením času ručkami. Jak jsme uvedli – historie hodinářství zná hned několik systémů mysteriózních hodinek. Tím nejznámějším je otáčení safírových disků s nanesenými ručkami, které se tak zdánlivě volně vznášejí nad číselníkem. V daném případě mají safírové disky sílu jen 0,2 mm na nichž je zobrazení ruček s pochromovanou vrstvou. Zatím se jedná jen o 100 kusů (40 s modrým číselníkem, 40 s černým a 20 s hnědým).

A ona transparentnost obsahová? Transparentnost si tvůrce představuje i tak, že zveřejnil kompletní seznam všech dodavatelů, aby si je každý mohl prověřit. 

Nyní jsme u druhého cíle – udržitelnosti. Kromě řemínku ColaReb, výrobce z Říma, je všechno made in Swiss. Například pouzdro o průměru 41 mm, které vyrábí SPC Sàrl. Choulex Geneva nedaleko od ateliéru Oligo, je vytvořeno z recyklované švýcarské oceli. Použita jsou dále 100% švýcarská safírová sklíčka, švýcarský automatický strojek Soprod M100 atd. Dokonce i papírové obaly jsou 100% recyklovatelné a vyrobené v Ženevě. To, aby uhlíková stopa při cestování materiálů, nejedno i přes celou planetu, jak se to často stává i při výrobě hodinek, byla minimální. Třeba k výrobci pouzder dojedou z ateliéru Oligo na kole. Výrobce safírových sklíček pak sídlí v témže objektu jako hodináři.

V součtu je pak Oligo více než jen výrobce dalších běžných hodinek.   

Oligo

Blue/Black/Brown

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 41 mm, recyklovaná ocel

Kalibr: Soprod M100, průměr 25,6 mm, výška 11,5 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 30 m

Edice: 100 ks

Cena: 2300 CHF

Foto: Oligo

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...