- Blog-magazín o hodinkách -

Home Top osobnosti Claudio D´Amore: Úspěšný příběh
Top osobnosti

Claudio D´Amore: Úspěšný příběh

Code41 Moon Inception
Code41 Moon Inception

Jen si to představte, přijde někdo, kdo řeknete – cena našeho strojku činí tolik a tolik, a dodává nám ho konkrétní producent. Žádné mlžení o vlastním kalibru. Vybrat si přitom lze švýcarský nebo čínský. Podle vaší kapsy. Řemínek je z Itálie, z Číny box a balení… Celková výrobní cena je dána, a to včetně vývoje, marketingu, stejně jako je zveřejněn zisk firmy. Ale to se přece ve Švýcarsku nedělá, odkrývat takhle karty. Jenže projekt TTO (Total Transparency on Origin) designéra Claudia D´Amore vykřičel do světa doslova vše „zamlčované“ dosud běžně švýcarskými producenty hodinek. Nepředstavitelné! Proč to všechno? Byl to vzdor neuznaného v hodinářském světě člověka? Ale vůbec ne. Claudio se narodil ve Švýcarsku italským rodičům a vystudoval design v Lausanne, aby následně pracoval v Londýně se slavným designérem Rossem Lovegrove. Po pěti letech se vrátil do alpské země a založil vlastní studio, které 10 let vytvářelo design pro TAG Heuer, Oris, Parmigiani Fleurier nebo Montblanc.

V roce 2016 vznikl projekt otevřenosti TTO. A nejen to, následoval další nazvaný Code41. Jeho financování, směřování, výběr strojku, designu, vše bylo postaveno na komunitě fandů, kterých je v současnosti 500 000. Byla ve své době první a největší svého druhu na světě. D´Amore otevřeně říká, že chtěl „zatřást“ s konzervativním, tak často „mlžícím“ světem švýcarského hodinářství.

Dnes tvoří tým Code41 v Lausanne celkem 28 odborníků, kteří spolupracují s tak významnými producenty strojků jako Concepto, Cercle des Horlogers, Le Temps Manufacture, BCP Tourbillons, AJS Porrentruy, Sellita …

Do třetice, Code41 patří do naprosto mizivé skupiny firem, která svým příznivcům nabídla v roce 2023 cosi nevídané – zakoupit si podíl z tohoto veleúspěšného ateliéru. Během dvou týdnů (9. až 28. února 2023) asi 250 fanoušků zakoupilo podíl v hodnotě 800 000 CHF. Takže mohou očekávat jak zisky, tak možnost v závislosti na investované částce nakupovat nové modely s 20% slevou, získat prodlouženou záruku, podílet se na návrzích nových modelů … 

Od Anomaly po tourbillon

Prvními vlastními hodinkami, které financovali fandové, byl v roce 2016 model Anomaly a následovalo celkem 8 dalších modelových řad, aby v roce 2019 přišel zřejmě první komunitou navržený vlastní strojek X41, který byl dále rozvíjen a následně přišel s prodlouženou rezervou chodu ze 45 h na 65 h, velkým složeným datem a periferním rotorem.  

Rok 2022 přinesl na scénu převratný Mecascape. Kus jako z jiného světa. Přesněji světů – protože kombinuje jakýsi novodobý mechanický mobil, kapesní i stolní hodinky a tvarem kreditní kartu. Úspěch i mezi odborníky byl nevídaný. Tohle hodinářské UFO vzniklo za spolupráce s Cercle des Horlogers.

Code41 díky spolupráci s Concepto představil také kalibr NB24, tedy chronograf s periferním rotorem na čelní straně nad číselníkem. A známý francouzský mistr hodinář Olivier Mory a jeho BCP Tourbillons umožnil uvést na trh zřejmě nejlevnější 100% švýcarský tourbillon s kalibrem T360, a to za částku zhruba 7500 HF. Díky naprosté transparentnosti víme, že se na jeho výrobě podílely i společnosti Atokalpa, Clamax a další. Claudio D´Amore nic nezamlčuje. Právě naopak, je názoru, že díky oné otevřenosti získává další a další kupce, fandy.

Cesta k Měsíci

Zatím posledním modelem, který Code41 představil, je Moon Inception, první kus značky s měsíční fází. Symbolicky je číselník vytvořen ze dvou kruhů. Menšího s datem a většího s hvězdnou oblohou a Měsícem (výrobcem je AJS Porrentruy). Oba, tedy ležatá osmička, představují nekonečno hvězdného nebe. Za základ strojku C41-MP posloužila Sellita SW288 Elaboré. Tato měsíční fáze je nabízena ve dvou provedeních. Se základní přesností chodu +7/-7 s za 24 h nebo s certifikací COSC, tedy -4/+6 s za 24 h. Ostatní technické parametry jsou typické pro daný strojek: frekvence 28 800 polokmitů/h, rezerva chodu 41 h. Pouzdro je z oceli: průměr 41,5 mm, hmotnost 95 g, s koženým řemínkem 125 g.

Pro prvních 16 kupujících bylo připraveno navíc překvapení. Ve společnosti Initium měli možnost pod vedením odborníků si vlastní kus také sestavit. Rozhodně věříme, že to není poslední překvapení, které značka Code41 pro své příznivce připravila.

Foto: Code41

Code41

Moon Inception

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 41,5 mm, výška 11,2 mm, ocel

Kalibr: C41-MP

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 41 h

Kamenů: 26

Voděodolnost: 100 m

Cena: 3 275 euro

Původ dílů

Strojek: Švýcarsko

Pouzdro: Čína

Číselník: Čína

Měsíční disk: Švýcarsko

Kompletace: Švýcarsko

Box: Čína

Logistika: Švýcarsko/Francie

Design: R&D Švýcarsko

Interview

5 otázek pro Claudia D’Amore

Jste úspěšný designér, proč tedy vznikl projekt Code41?

Design mě zajímal odjakživa a udělal jsem si z něj řemeslo. Ale co mě zajímá především je vize, pro koho a pro jaké hodinky vytvářím onen design. Více než cokoli jsem podnikatel, vizionář. Baví mě vymýšlet a rozvíjet projekt jako celek, a to založený na jasných hodnotách transparentnosti. Code41 představuje moji vizi hodinářství, které je kreativní, transparentní a nezávislé. Stejně silná je má touha změnit svět posouváním limitů a navrhováním jiného způsobu konzumace.

Co znamená Code41?

Číslovka 41 je švýcarský volací kód, to je odkaz na naše kořeny. A co víc, v IT je Code41 systémovou chybou. Je to zábavná analogie. Vždyť přesně tak byl zpočátku náš projekt transparentnosti vnímán ve Švýcarsku. Jako anomálie v zavedeném hodinářství.

V numerologii je pak 41 mocným číslem, které evokuje nezávislost, originalitu a

hledání autenticity. Vždy nás posouvá k hledání hlubší pravdy a autentičnosti sebevyjádření.

Proč na své produkty neumisťujete označení „swiss made“. Vždyť podmínky splňujete?

Označení Swiss made je dobrá iniciativa, ale tak jak je, postrádá naprostou jasnost, pokud jde o původ komponentů hodinek, a to vede ke zmatkům. Což není v souladu s naším konceptem naprosté transparentnosti. Vytvoření hodinek může vyžadovat podíl talentovaných dodavatelů z různých míst z celého světa. Proč to nepřiznat? Jednodušší mi přijde jasně naznačit původ každé součásti a provedených operací. Máte pravdu, většina našich modelů splňuje kritéria Swiss made (60 % hodnoty hodinek má mít švýcarský původ) a některé se dokonce blíží 100 %, jako třeba model Mecascape.

Nyní představujete Moonphase s docela klasickým vzhledem. Jaká byla inspirace a

myšlenka tohoto produktu?

Poté, co jsme strávili téměř osm let tím, že jsme stavěli hodinky s otevřeným srdcem, jejichž vysoce kvalitní skeletování a 3D vyřezávané můstky se staly naším skutečným estetickým podpisem, chtěl jsem prozkoumat další aspekt hodinářství. Klasicismus a poezii. Komplikace měsíční fáze, kterou komunita dlouho požadovala, byla ideální model pro zahájení této nové odysey.

Co vás jako designéra inspiruje?

Miluji umění ve všech jeho podobách: industriální estetiku, mechanickou magii, dokonalost detailů, rovnováhu v asymetrii, čisté linie bez zdobení. Podle mne povedený design

musí lidi emocionálně oslovit; musí současně přitahovat, znepokojovat, zpochybňovat a svádět. Když právě vytvářím výjimečný design, cítím nepohodlí, ale zároveň jsem šťastný, že se vydávám na neprozkoumané území. Věřím, že tam vytrvám co nejdéle.

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vlastimil Harapes odešel do uměleckého nebe. Měl rád i hodinky.
EditorialHomeNovinkyTop osobnosti

Vlastimil Harapes byl i milovníkem hodinek

Pro přátele Vlastík. Měla jsem tu čest, že jsem patřila mezi ně....

Hodinářský mistr Konstantin Chaykin
Top osobnosti

Konstantin Chaykin: Přiběhla zebra

Výčet jeho hodinářských dovedností by byl velmi dlouhý: byl tvůrcem prvního ruského...

Andreas Löffler vypráví o svém podnikání poradce
Top osobnosti

Andreas Löffler: Jsou to děti, které milujete

V českém hodinářském světě je podobná profese – poradce, ještě zcela v plenkách. Přitom...

Skill Maelstrom Tourbillon
Top osobnosti

O. Mory: Stvoření bílého jednorožce

Ještě před pár lety bylo něco takového jako kompletně švýcarský tourbillon za...