- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Atowak: Rozluštěte Caesarovu šifru
Novinky

Atowak: Rozluštěte Caesarovu šifru

Těžko si v prvním okamžiku uvědomíte, že název hongkongské značky Atowak je zašifrován za pomoci Caeserovy šifry. A neznamená nic jiného než slovo Unique. Snad aby to neznělo tak sebevědomě, kdo ví? Každopádně já si myslím, že je to zbytečná skromnost. Atowak od svého modelu Spaceship k novince Core udělal velký krok.

Začněme tedy rozluštěním onoho názvu Atowak. V kryptografii je Caeserova šifra, kterou skutečně tento římský císař psal svoji soukromou korespondenci, dobře známým řešením. Jde o systém, kdy napsané písmeno nečtete jak je napsáno, ale posunuté o 2, 3, 4,…10 písmen v abecedě. Konkrétně je Atowak zašifrovaným slovem Unique díky posunu o 6 písmen.

Slovo posun vůbec provází celou historii této mladé značky. Byla založena po deseti letech práce společnosti, která se věnovala pomoci mikro značkám od vývoje až po realizaci jejich snů. V roce 2017 se tvůrci a technici rozhodli, že jsou připraveni vyjít s vlastní značkou, vlastními plány a představami. Přiznejme, že od prvního kusu Ettore (samozřejmě podle Bugattiho) z roku 2020, až po Spaceship šlo o svého rodu sledování trendů významných nezávislých převážně švýcarských tvůrců jako je Urwerk a další. Zásadní rozdíl? Cena. Je pod hranicí 2000 USD.

Zobrazení času Spaceship je řešeno v současnosti mimořádně populárním mechanismem toulavých hodin. Ve výseči zhruba 1/3 kruhu číselníku se otáčí tříramenný díl s otočnými disky, na nichž jsou čtyři číslovky hodin s ryskou. Ta se pohybuje po škále 60 minut, aby se číslo na otočném disku po absolvování této dráhy ve skrytém místě díky palci pootočil o ¼ plné otáčky a zobrazil další číslo. A tak funguje prostá aritmetika: 3 ramena, 4 číslovky, rovný se 12 zobrazených hodin.

Tento mechanismus doplňuje sekundová ručka, alias disk na trojici ramen. Přičemž základem je strojek Miyota 9039 s vlastním modulem. Takže základní parametry jsou dány: frekvence strojku 28 800 polokmitů/h, kamenů 24, výška strojku 3,9 mm. Rezerva chodu, vzhledem k větší náročnosti zobrazení hodin, není původních 42 h ale 38 h. Pouzdro z oceli má rozměry 42,5 x 53 mm a výšku 16 mm. Hmotnost činí 99 g mez tahu, s ním pak 148 g. Jde o limitovanou edici 300 kusů pro každou barevnou variantu. A snad to nejdůležitější – cena 1899 USD.

Zatím poslední novinkou je model Core Central Tourbillon, opět v limitované edici 99 ks pro každou barvu. Při prvním pohledu je zřejmé, o čem je řeč. O modelu s centrálním tourbillonem ve středu číselníku, přičemž hodiny a minuty zobrazují krátké luminiscenční hroty.

Větší na vnějším okruží kolem tourbillonu míří k číslovkám hodin, menší blíže ke středu ukazuje na stupnici minut udávanou číslicemi po každých 5 minutách. Jde tedy o orientační zobrazení času, protože hlavní pozornost se má soustředit na centrální tourbillon. Ten má klec z titanu o hmotnosti 0,46 g. Je součástí strojku označovaného jako AK-T01 s celkem 196 komponenty (nejmenší má velikost 0,13 mm, použito je 33 kamenů). Má rezervu chodu velmi solidních 120 h, tedy 5 dnů, při frekvenci 21 600 polokmitů/h. Je to tentýž strojek, který používá i další značka Peacock (model Black Hole), jehož producentem je hodinářský výrobce z Dandong. Třetí značkou používající tentýž kalibr je Aragon Watch. S mimořádně originálním centrálním tourbillonem nedávno přišla čtvrtá čínská firma Ciga Design a její kus Central Tourbillon Mount Everest Homage Edition. Opět s totožným strojkem s ručním nátahem, byť označeným CD-05. Jeho parametry jsou stále tytéž, takže asi více zaujme design.

Model Atowak Core je ve dvou základních barvách (Icy Silver a Blazing Red), vždy po 99 kusech limitované edice. Nejvýraznější je rozhodně červená jako vyvřelá láva, a to v kombinaci s černěným ocelovým třídílným pouzdrem s přesností výroby jednotlivých dílů na 0,02 mm. Pouzdro má rozměry 42 x 49 mm a výšku 13,5 mm (voděodolnost 50 m), při hmotnosti 89 g bez a 135 g s pryžovým tahem (materiál NBR). Velmi výrazná je luminiscence (Super-LumiNova).

Na závěr vynecháme Caeserovu šifru a bez tajností uvedeme: cena tohoto centrálního tourbillonu v přepočtu činí 63 799 Kč. Co k tomu víc dodat?

Foto: Atowak

Atowak  

Core Central Tourbillon             

Strojek: mechanický s ručním nátahem

Pouzdro: 42 x 49 mm, výška 13,5 mm, ocel

Kalibr: AK-T01, 196 komponentů

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 120 h

Kamenů: 33

Voděodolnost: 50 m

Edice: 2 x 99 ks

Cena: 63 799 Kč

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...