- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Epos: Z pláže do smokingu
Novinky

Epos: Z pláže do smokingu

Epos 3505 Collection Sport
Epos 3505 Collection Sport

Pokuste se najít v současnosti žádanější styl designu hodinek, než jsou ty sportovní, v oceli, s integrovaným kovovým tahem, s nízkou výškou pouzdra. Právě takové modely zákazníci dnes chtějí. Vstříc jim vychází i novinka švýcarské značky Epos s označením 3505 a vzhledem Beach to Tux.

Hodinářský výrobce Epos, který bude za rok slavit století na scéně, vždy rozuměl přáním fandů hodinek. Historicky to byl po zakladateli Jamesi Aubertovi jeho zeť Jean Fillon, který přicházel s technickými inovacemi, jako byly: zobrazení času pomocí skákajících hodin nebo modifikace regulátoru, který je považován za symbol přesnosti. Ve stejném duchu víry v mechaniku pokračoval Peter Hofer a od roku 2002 rodina s hlubokými kořeny ve švýcarském hodinářství Chonge-Forster. Díky tomu Epos nikdy vedle klasických časomír neopomíjel sportovní styl. Pro letošní rok ho reprezentuje také model 3505 z Collection Sport. Oprávněně lákal pozornost na největší výstavě oboru mimo Švýcarsko, na nedávné německé expozici Inhorgenta.

Pouzdro z oceli je v žádaném průměru 41 mm, což je pro sportovní hodinky zřejmě nejvhodnější současný rozměr, kombinující dobrou čitelnost času a zároveň příjemné nošení. Design označovaný jako Beach to Tux, což v angličtině znamená doslovně – od pláže po smoking, je výmluvný. Kombinace zkosených ploch vnější strany pouzdra a kulaté lunety, stejně jako integrovaný kovový tah s články obráceného U, který lze nahradit pryžovým tahem s motýlkovou sponou, činí model stejně tak sportovním jako elegantním. První, volnočasový styl, dokládají můstky chránící korunku, stejně jako voděodolnost 100 m. Naopak ke smokingu se hodí například varianta s antracitovým odstínem číselníku a s kovovým tahem, a vše umocňuje výška pouzdra jen 10,7 mm.

Pod safírovým sklíčkem může být jedna ze tří barevných kombinací číselníku: šedá/bílá, černá/žlutá anebo modrá/žlutá. Když k tomu připočtete možnost volby buď kovového nebo pryžového tahu, máte možnost rozhodnout se mezi šesticí verzí. V žádné z nich nepřehlédnete luminiscenční 3D indexy. Jde o patentovanou technologii 3D indexů od výrobce ze švýcarského Bielu. Jsou vytvořeny z luminiscenčního materiálu SuperLumi-Nova.

Výraznou luminiscenci 3D indexů doplňují svítící číslovky, stejně jako plošky na všech ručkách, včetně sekundové. Pod nimi hledejte spolehlivou Sellitu SW200, která vychází z ETA 2824. Na scéně je rovných 10 let a strojek je nabízen ve čtyřech kategoriích přesnosti chodu od Standard až po COSC. Základní technické parametry jsou: frekvence 28 800 polokmitů/h, rezerva chodu 38 h. Výška strojku 4,6 mm dovoluje vytvořit model, jako v případě Epos 3505, který nebude obtěžovat svojí výškou, a tedy ani zbytečně vysokou hmotností. Samotnou povrchovou úpravu strojku pak lze pozorovat přes minerální sklíčko v dýnku.

Novinka do puntíku splňuje, co stanoví styl Beach to Tux. Na vás je jen výběr místa: za sportem nebo do společnosti?   

Foto: Epos

Epos

3505

Collection Sport

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 41 m, výška 10,7 mm, ocel

Kalibr: Sellita SW200, průměr 25,6 mm, výška 4,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 38 h

Kamenů: 26

Voděodolnost: 100 m

V ČR je můžete je koupit na www.herisson-watches.com

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...