- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Kollokium: Řízený chaos
Novinky

Kollokium: Řízený chaos

Otevřeně, něco takového jsem skutečně dlouho neviděl. Na první pohled se zdá vše na této novince prosté a vlastně jednoduché: kulaté pouzdro z oceli, členitý číselník, výrazná luminiscence. Jenže vše na K, P–n°01 mate. I samotný název, který se rozšifruje jako Kollokium Projekt 01.

Sami tvůrci, což je trojice jakéhosi volného uskupení založeného v roce 2020, a označovaného jako „friends & family“, hovoří o tom, že je to první projekt, ale třeba také poslední. Prý se uvidí.

Manuel Emch, Barth Nussbaumer a Amra Sindi měli touhu postavit něco od nuly natolik silnou, že ji nemohli ignorovat. A tak se pustili do něčeho, co nenabízejí jiné značky, co nezapadá do žádného uměleckého směru, nemá žádnou historii … Konec konců i start je neobvyklý, protože jde o 99kusoou uzavřenou sérii, která bude nabídnuta jen přátelům a rodině. První kusy dostanou v prvním čtvrtletí roku 2024. Nicméně už teď je jisté, že na řadu přijde následně i veřejně dostupná série Projektu 01.   

Ale pojďme od základu. Tím je pouzdro, sice z oceli, ale proti zvyklostem z tlakově lité oceli 316 L, která není následně obráběna CNC stroji. Má dvoudílnou konstrukci, takže čelní průměr pouzdra je 38,5 mm, ale průměr spodní části tvořícího dýnko i s nožkami dosahuje 40 mm. Netradiční je také korunka v podobě spíše ventilu než běžného dílu časomíry. Pouzdro o výšce 10,6 mm má navíc konstrukci bez lunety, tu nahrazuje safírový „poklop“.

Pod ním je číselník, který přinejmenším překvapuje. Jedná se o matně černé ručně aplikované a malované válce šesti rozdílných výšek. Šokuje i jejich počet – 468 pokrytých na vrcholu oranžově svítícím luminiscenčním povlakem Super-LumiNova. Výsledkem je skutečně nebývalá podívaná, prakticky ze všech úhlů, a to díky vysokému prosklení, stejně jako za všech světelných podmínek. Jak za plného světla, tak za tmy, kdy se celá scéna doslova rozsvítí a nejvyšší válce vytvoří na číselníku jakési indexy. Mají barvu plamene. Vážně nebývalé.

Pod tím je mechanický strojek G101 od La Joux-Perret, který se chlubí solidní rezervou chodu 68 hodin. Originální je dokonce i textilní řemínek se systémem zapínání pomocí háčků.

Jednoduše – neobvyklý kus, který na první pohled představuje chaos, ve skutečnosti ale nabízí výjimečnou texturu, hloubku, kontrast. A to skutečně není málo.

Foto: Kollokium

Kollokium

Projekt 01

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 38,5 mm, výška 10,6 mm, ocel

Kalibr: G101, průměr 25,6 mm, výška 4,45 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 68 h

Kamenů: 24

Voděodolnost: 30 m

Edice: 99 ks

Cena: 2666,66 CHF      

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...