- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Bohen: Milé monstrum
Novinky

Bohen: Milé monstrum

Bohen StarDiver
Bohen StarDiver

Přesně takovéto hodinky vznikají, když o nich rozhoduje jejich tvůrce, nikoliv korporátní vedení nějakého uskupení. Bohen StarDiver je masivní, ostře řezaný kus s voděodolností 1000 metrů a s ne zcela symetrickým pouzdrem. Tohle všechno by šlo „pryč“, kdyby rozhodovala prodejnost. Jenže v tomto případě měla přednost vášeň pro originální design a precizní detaily potápěčského modelu.

Zrod značky Bohen se sídlem v Marseille ve Francii byl vlastně zcela přirozený, pochopitelný. Založil ji totiž významný designér Blaise-Dominique Giuliani, který měl už dost práce omezené firemními designovými postuláty svých zákazníků, potřebou ziskovosti každého modelu a podobně. Zkrátka rozhodl se představit hodinky podle svých představ. První pod názvem Mille-Mer bylo vskutku monstrum s výškou pouzdra 17 mm. To novinka StarDiver je „milé monstrum“. Drzé ve své estetice, ale nositelné (výška 14,8 mm). Průměr je těžko měřitelný, vzhledem k nesymetrickému tvaru levé strany. Nicméně jednosměrně otočná keramická luneta (120 kroků) má průměr 41 mm a celkově se na ruce kus podobá rozměru 45 mm. Dojem mohutnosti posilují stěžejky o šířce 24 mm, což vskutku najdete jen u masivních kusů.

V kontrastu k těmto rozměrům pak je samotný číselník má velmi široké okruží s indexy, které zase z druhé strany díky luminiscenčnímu povlaku Super-LumiNova X1 nabídne dostatek světla v hlubinách. Ostatně jako velmi masivní minutová ručka. Bohen ujišťuje, že pro jejich StarDiver byl X1 upraven, takže nabízí ještě o polovinu vyšší intenzitu svitu a delší svítivost než běžně nabízený povlak X1. Věřte, nevěřte.   

Co na číselníku ještě nepřehlédnete je 2 x umístěný na pozici 4 nápis Suisse, průběžné datum na pozici 3 a číslovky 6 a 9 ve výklencích. Přičemž číslovka 9 je vskutku dominantní. Trochu zvláštní je nápis SET se šipkou mířící ke šroubovací korunce na pozici 8. A jelikož hovoříme o voděodolnosti 1000 m, na pozici 10 je umístěn héliový ventil.

Na plném dýnku je kromě gravírovaného symbolu také číslování každého kusu, kterých se nabízelo jen 300.

Možná to bude znít podivně, ale snad stejně jako tvarosloví modelu překvapí kovový tah a jeho možnost hned několikrát ho prodloužit, než půjde na neoprenový potápěčský oblek, nebo naopak zkrátit, aby seděl dobře na holém zápěstí. Stačí k tomu jen posunout dílek na prostředním ze tří článků tahu. Výborné, byť poměrně náročné řešení, které také něco stojí budoucího majitele (+ 580 euro).

Kdo chce zachovat hmotnost už tak masivního kusu v rozumných mantinelech má dvě možnosti – zvolit titanovou verzi nebo sáhnout po pryžovém černém či oranžovém tahu. I v posledním případě vás nezklame tvarosloví trnové spony.

Podobně Bohen ujišťuje, že jen málo zklamání může přijít, pokud jde o přesnost chodu mechanického strojku s automatickým nátahem. Jde sice o Soprod M100, což znamená, že mluvíme o strojku založeném na A10 (Soprod) a potažmo odvozeného od 2892 (ETA). Ale… Technici francouzské značky každý kus seřizují v pěti polohách, takže k zákazníkovi odcházejí hodinky s přesností chodu + 4/-4 s za 24 h. Podobně jako je každý StarDiver ověřen na tlak 100 atm. Tím je tohle francouzské milé monstrum kompletní.

Foto: Bohen

Bohen

StarDiver

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 44 mm, výška 14,8 mm, ocel

Kalibr: Soprod M100, průměr 25,6 mm, výška 3,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 1000 m

Edice: 300 ks

Cena: 2 160 euro

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Vortichron Double Roller Automatic Watch
Novinky

Vortichron: Čas na válečcích

Vedle přehršle stále stejných časomír se čas od času objeví i něco...

Edouard Koehn World Heritage II Universal Time & Alarm
Novinky

Edouard Koehn: GMT plus alarm

 Asi se všichni shodneme na tom, že model World Heritage II Universal...

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...