- Blog-magazín o hodinkách -

Výstavy

Micro bylo maxi

Micro Praha měla stále plno
Micro Praha měla stále plno

Už samotná myšlenka, uspořádat v Praze výstavu micro značek, tedy malých nezávislých výrobců a hodinářů, si zaslouží pochvalu. Ale povedla se i realizace v hotelu King Court v Praze ve dnech 2. a 3. prosince. Celkem se představila čtyřicítka značek ze 14 zemí.

Začněme zavedenými jmény, na výstavě je reprezentovali: Laco, Epos, Hanhart, Davosa anebo Delma či Formex a Squale. Paní Margita Ježková, která již dlouhá léta zastupuje hned trojici švýcarských producentů, nabídla letošní novinku Delma Blue Shark IV s voděodolností 5000 metrů, čímž se model zařadil mezi jen pětici mechanických hodinek na světě schopných ponořit se hlouběji než pod 4000 metrů. Pozornost na stánku přitahovala i novinka chronografu z řady Continental, tedy bi compax od Delmy.

Proslulá jména představovali i tvůrci řady značek, jako například designér Maël Oberkampf, který založil švýcarskou značku Timeless, s jejímž modelem HMS 003 se dostal mezi nominované hodinky na cenu GPHG, které můžeme nazvat hodinářskými Oscary. Nápaditý design s gilošovaným středem číselníku a oknem na převody hodinové a minutové ručky přitahoval pozornost. Nabídku doplnil i kus s originálním řemínkem. Museli jsme si pomoci překladačem v mobilu, abychom se od majitele značky dozvěděli, že kus má bílý řemínek ze sobí kůže.

Nápadité a vtipné detaily přitahují pozornost, jako třeba německá znovu oživená (tak zvaná zombie značka) Sherpa. Generální ředitel Martin Klocke nám ochotně ukázal pod zvětšovacím sklíčkem díly, jedním je rotor a dalšími sekundové a krokové kolo, na nichž jsou laserem vypálena také slova s tibetskou buddhistickou frází „Om Mani Peme Hung“. Což znamená, že ctí mantru „vysílající vibrace lásky, moudrosti a soucitu“. S úsměvem tak šéf Sherpy mluvil o strojku modelů Sherpa OPS a Ultradive jako o Matramaticu MM01. Ve skutečnosti jde o Sellitu SW200-1. No a co, příběh je to hezký.

Do třetice se zmíníme ještě o jednom řešení, které nás zaujalo, a to odnímatelné prohnuté nožky značky Wolkov (vznikla v roce 2014 na jihu Francie) modelu W22 (vystaveny byly verze Neige a Onyx). Vysunou se z drážky na boku pouzdra. Německá značka Kieser Design zase nabídla pouzdro modelu Tragwerk.T. z celé řady dílů, stejně jako číselník s 287 vyfrézovanými výstupky. Originalita ve všech ohledech.

Asi nejčastějším tématem značek na výstavě Micro Praha bylo retro. Ony návraty k modelům ze 60. a 70. let jsou velmi populární v Německu, takže značky z této země, jako Circula, Laco, nebo Bavarian Watch nabízely kusy právě takovéhoto designu.

Časomíry Heinrich

Většinová kolekce (například řada Taucher) Heinrich Watch ze Stuttgartu rovněž staví na vzhledu kusů ze 70. let. Něco jiného je novinka Helicoprion (odkaz na před 20 miliony lety žijícího žraloka se spirálovitými zuby spodní čelisti). Jak nám přiblížila slovenská manželka Wolfganga Heinricha, jde o novinku kombinující eleganci a sportovního ducha s 200metrovou voděodolností. Číselníky (pod nimi je Miyota 9015 nebo Sellita SW200-1) mohou mít barevné stupnice minut v dekorativní podobě oněch spirálovitých zubů pravěkého žraloka.

Ještě časově větší je návrat Yuriy Shapiro s německou Dekla Watch s velkou řadou nabízených individualizací. Takže dodá i ručně malované číselníky nebo ty s emailem. Jak tvůrce značky přiznává: „Mysleli jsme, že email zvládneme, měli jsme mistra, co se touto prací zabýval. Nakonec to trvalo tři roky, než byl výsledek bezvadný.“ Totéž, ale asi v delším horizontu, ho čeká s obnovenou švýcarskou značkou Buser Freres, která by měla získat vlastní strojek. Majitel nám ukázal první prototyp. 

Odkaz na měřící přístroje klasických motorových člunů zase prezentovala finská značka Jurmo Watches svým modelem RO Copper se skeletovaným strojkem Valjoux 7750 doplněným o flyback modul. Další řadou je kolekce Karu. Čtyři oblasti: jachting, potápění, řízení a letectví jsou doménou belgické značky Gavox Watches.

Sphaera Desk Diver

Nás zaujalo setkání s rakouskou dvojicí v čele s Danielem Deakem a jejich značkou Sphaera ze Salzburku. Model nese označení Desk Diver a v jeho pouzdře z oceli o průměru 40,5 mm je strojek Landeron 24W (odvozen od ETA 2824), přitom vyladěný na úroveň normy COSC. Praktické, sportovní

Český tvůrce z Nuslí

Na závěr našeho putování po výstavě Micro Praha jsme si nechali vlastně jediného českého tvůrce, tak trochu se skrývající pod označením XIIVI (chápej jako označení římských číslovek 12 a 6). Hodinky od Beemana z Nuslí v Praze jsou na scéně od roku 2019 a svojí nezaměnitelností vlastní výroby pouzder (44 a 40 mm, do budoucna 42 mm), lunet, dýnek a spon i řemínků rozhodně přitahuje pozornost. A přilákal i tu naši.

Pouzdra z Prahy

Stejně jako přilákala výstava Micro Praha fandy nezávislých hodinářských značek. Micro bylo Maxi.

Foto: Autor, Delma, XIIVI, Sphaera, Gavox, Jurmo, Heinrich, Sherpa, Timeless       

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Desátý ročník SEW jistě zaujme
NovinkyVýstavy

SEW chystá letos jubilejní 10. ročník

Veletrh výjimečných hodinek SEW (Salon Exceptional Watches) proběhne letos v listopadu, a to...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...

Mnoho důvodů k obdivu
TémaVýstavy

Watch & Wonders VII.: Lék na ženské vrtovchy

My muži je dobře známe, ty ženské vrtochy, a tak se snažíme...