- Blog-magazín o hodinkách -

Home Téma Pod vodu II. díl
Téma

Pod vodu II. díl

Máme ho raději na hodinkách než naživo
Máme ho raději na hodinkách než naživo

Cestovatelé mají svoji mekku – vidět Řím a zemřít. Přirozeně, že místo daného města můžete dosadit jiné, to svoje, vytoužené. Obdobně potápěči mohou říct: vidět Carcharodona carchariase a zemřít.

Přiznáme se, že tohle spojení velkého bílého žraloka a smrti má k sobě rozhodně blíž než ono cestovatelské krédo. Věčné město jsem totiž nedávno navštívil a ještě žiju. Velkého bílého jsem ještě neviděl, menší „příbuzné“ ano, a snad proto jsem stále naživu. Přesto mě to setkání vábí, stejně jako nejednu hodinářskou značku produkující potápěčské modely přání „spojit“ se s velkým bílým žralokem. Koho?

Ulysse Nardin, Diver Chronograph Great White

Žraločí téma vidíme dnes prakticky na bezmála každé reklamě této značky z Le Locle. Není to žádný nenadálý zvrat, ale dlouhodobý trend tohoto výrobce. Ostatně posuďte sami: 2010 uveden model Diver Hammerhead Shark, 2018 Diver Great White, 2019 Diver Blue Shark, 2021 Diver Lemon Shark a nakonec současné obnovení řady Diver Chronograph Great White v edici 300 kusů.

Co napovídá o „partnerství“ s tímto mořským predátorem je samozřejmě bílá dominantní barva jak lunety, tlačítek chronografu, tak i pryžového tahu se siluetou žraloka. Ono je spíše na místě hovořit o partnerství s organizací SharkTrust, která se zasazuje za ochranu těchto predátorů. Obývají moře a oceány už 450 milionů let, ale nyní se kolem nich stahují sítě. Nejen obrazně. Ročně lidé vyhubí asi 100 milionů žraloků. Naproti tomu v průměru za rok napadne tato paryba dlouhá až 7 metrů 1,5 člověka. Což neznamená, že je to přítulná rybička. Hodináři Ulysse Nardin se rozhodli věnovat 1 % ze všech prodaných hodinek spojených se žraloky SharkTrustu.  

„Žraločí“ novinka má titanové pouzdro o průměru 44 mm s gravírováním velkého bílého na dýnku a bílou lunetou s kaučukovým povlakem. Uvnitř je mechanický chronograf s automatickým nátahem UN-150, což je původem Calibre 137 od Ebelu, který Ulysse Nardin v roce 2013 koupil a vybavil vlastním křemíkovým krokovým mechanismem. Má rezervu chodu 48 h, frekvenci 28 800 polokmitů/h a 318 komponentů. Cena – 12 600 CHF.

Zelos, Great White V2 300M

Singapurský microbrand si už našel množství fandů po celém světě, a to i mezi potápěči. Vždyť na seznamu nabízených modelů najdete i ty, které odkazují na žraloka kladivouna nebo žraloka mako. Přirozeně že tedy nechybí ani velký bílý. A to už ve druhé generaci s ocelovým pouzdrem o průměru 43 mm a snížené výšce ze 17 mm (první generace) na 12 mm u V2 a keramickou lunetou se 120 kroky pro přesné načasování ponoru. Voděodolnost dosahuje 300 m, šroubovací korunka je na pozici 4. Čtvrťové indexy na číselníku mají podobu žraločích zubů a celý je pokrytý luminiscenční látkou kombinující odstán C3 a BGW9, aby byl dostatečně výrazný i ve velké hloubce. Použit je moderní strojek Miyota 9015. Existuje 5 verzí a ceny začínají na hodnotě 529 USD.      

Seiko, Prospex Sea Automatic Diver´s Save the Ocean Great White Shark Special Edition 

Jde hned o trojici modelů (quartzový chronograf se solárním napájením a dvojici mechanik s automatickým nátahem), na jejichž modrých číselnících se stylizovanými vlnami najdete vždy na pozici 8 nenápadnou hřbetní ploutev velkého bílého, protínající vodní hladinu. Že to Seiko s ochranou těchto paryb myslí vážně dokládá i v tomto případě spolupráce s Fabienem Cousteauem, vnukem slavného francouzského oceánologa.

Mechanické kusy jsou z řad označovaných jako Želva a Monster. Zvláště u posledně jmenované ještě designéři přidali symbolický žraločí zub na pozici 12. Ocelové pouzdro je s voděodolností 200 m. Jelikož čteme na číselníku dodatek – Diver´s, znamená to, že hodinky splňují nejen japonskou normu pro potápěčské hodinky. Verze označovaná jako Turtle má i další atributy potápěčských hodinek včetně stupnice na jednosměrně otočné lunetě (pouzdro má z trojice největší průměr 45 mm) nebo šroubovací korunku na pozici 4. Použitý strojek 4R36 s frekvencí 21 600 polokmitů/h má rezervu chodu 41 h. Cena – asi 13 000 Kč. Pravda nehovoříme výjimečně o novinkách, modely jsou z roku 2019, jen jsme nechtěli velkého bílého ochudit o jednoho z jeho příznivců.

Nethuns, Aqua 300

V mořích a oceánech naší planety žije přes 500 druhů žraloků, přičemž 10 z nich přerůstá 4,5 metru. Těmi velkými zaplnila asijská značka doslova celý číselník, takže mezi nimi nechybí ani velký bílý. Pouzdro z oceli o průměru 44 mm a výšce 14 mm překrývá safírové sklíčko, pod nímž je vidět místo mimostředné sekundové ručky disk se symbolikou praporku na bójce potápěčů. A ten „plave“ dokola a kolem něj jsou samí žraloci. Použitý strojek je Miyota 8218.

Jsme si vědomi toho, že nejde o aktuální model z této řady, tím je nová verze původně prvního modelu značky z roku 2015 – Aqua 300 Bronze. Nicméně „žraločí verzi“ jsme prostě vynechat nemohli.

Foto: Ulysse Nardin, Zelos, Seiko, Nethuns

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Christopher Ward C65 Super Compressor Elite
Téma

Odkud se vzal Super Compressor?

Compressor, Compressor 2, Super Compressor … Že vám to zní jako: market,...

Veganský řemínek od Panatere
Téma

Eco řemínky: Masožrouti kontra vegani

Vždy vedle sebe žili a budou zjevně i nadále – tedy masožrouti...

Ženevská výstava Time to Watches
TémaVýstavy

Výstava Time to Watches: Ať žijí „piráti“

Nemohu jinak, než se opět vrátit k výroku šéfa Rolexu a výboru výstavní...