- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás Ball: Dvě měsíční fáze
Zaujalo nás

Ball: Dvě měsíční fáze

Ball Roadmaster Marine GMT Moon Phase
Ball Roadmaster Marine GMT Moon Phase

Při vstupu na hodinářskou scénu šlo o světový primát, vzhledem k tomu, že švýcarský Ball s americkými kořeny v jeden kus včlenil nejen dvojitou měsíční fázi pro obě polokoule, ale i GMT se skokovým posunem ručky pomocí tlačítek, a nechybělo ani zobrazení dne a data … Ball Roadmaster Marine GMT Moon Phase toho nabízí ještě více. Co všechno?

 Součet všech komplikací, které tento kus z řady Roadmaster má je vskutku dlouhý, stejně jako je přitažlivý vzhled hodinek. Především je výrazná obousměrně otočná tak zvaná pepsi-cola keramická luneta s luminiscenční 24hodinovou škálou Super-LumiNova pro čas v druhé časové zóně. Další je na vnitřním pevném okruží a o třetím časovém pásmu vypovídá centrální ručka.

Nepřehlédnutelná je dvojice čísel (12, 9) a indexy sestavené z tritiových mikro trubiček. Celkem se jich na modrém číselníku (v nabídce jsou 3 barvy), včetně všech čtyř centrálních ruček, nachází 23. Kvitujeme, že jak centrální sekundová ručka s protizávažím v podobě písmen RR, tak červená ručka GMT s hrotem, nezastiňují číselník. Na něm má na pozici 6 významné místo dvojitá měsíční fáze, tedy pro severní i jižní polokouli.

Na číselníku červeně čteme: chronometer. Znamená to, že strojek RR1206-C nabízí přesnost chodu odpovídající normě COSC s odchylkou mínus 4 až plus 6 s/24 h. Je zjevné, že základ strojku je odvozen od ETA, ovšem je doplněn o vlastní modul GMT značky Ball z La Chaux-de-Fonds ve Švýcarsku. Jeho velkou předností je možnost nastavování GMT ručky o hodinu dopředu nebo zpět. V prvním případě je to pomocí tlačítka na pozici 10 a ručku zpět na hodinové škále posune stisk tlačítka na pozici 8.

Tento poměrně složitý mechanismus bychom spíše očekávali u společenského modelu, jenže Ball si může troufnout tohle nabídnout v ryze sportovním kusu. Vezměme třeba jen fakt, že to znamená zajistit nejen šroubovací korunku, ale i ona dvě tlačítka na levé straně pouzdra proti proniknutí vody. Voděodolnost titanového pouzdra o průměru 42 mm (hmotnost 180 g) je totiž solidních 300 m, tedy vhodná i pro potápění s tlakovou lahví. Společně s výraznou luminiscencí se pod vodu vskutku hodí. Dýnko se safírovým průhledem napovídá, že jde navíc o číslovanou edici 1000 kusů.

Foto: Ball

Ball

Roadmaster Marine GMT Moon Phase

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 14,55 mm, titan

Kalibr: RR1206-C

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 300 m

Edice: 1000 ks

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...