- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Robot: Ida, první dámský kus
Novinky

Robot: Ida, první dámský kus

Novinka Robot IDA ve stříbrném odstínu
Novinka Robot IDA ve stříbrném odstínu

Další kapitolu slavných příběhů s kořeny v Československu představila česká nezávislá hodinářská značka Robot z Nového Města nad Metují, která je na scéně pět let. Dalo by se říct, že tedy nadešel čas pustit se do kategorie, která po pravdě patří u hodinářských firem k těm nejtěžším – vytvořit dámský kus s originálním tvaroslovím, který neopakuje už známé tvary, nevolí prosté zmenšení pánského kusu nebo jen doplnění pouzdra drahými kameny. Robot uvedl první dámský model Ida.

Na výstavě SEW Praha a následně na nedávném večeru pro příznivce značky a známé osobnosti byla představena novinka nazvaná Ida, a to v čest dcery slavného českého designéra skla Františka Víznera. Jde o mezinárodně uznávaného mistra práce se sklem, což potvrzuje fakt, že jeho dílo je vystaveno kromě jiného i v pařížském Louvre. Ikonickým kusem se stala například jeho miska se špičkou.   

I touto prací se inspirovala designérka Lucie Koldová, která vytvořila návrh hodinek Ida o průměru 39 mm a výšce 10,5 m z oceli s povlakem PVD/DLC ve třech odstínech (Silver, Nero a Rosa). Pouzdro kombinuje tvar čtverce se zapuštěnou korunkou a kruhu číselníku s trojicí hůlkových ruček a datumovým okénkem na pozici 6. Kožený řemínek šíře pouzdra dotváří podobu časomíry, která se více podobá náramku než klasickým hodinkám.

Je velmi zajímavé „porovnat“ skici designérky jak s konečnou podobou hodinek, tak s fotografiemi ze samotného výroby v ateliéru v Novém Městě nad Metují.

Kromě ručního sestavení dílů pouzdra je na nich vidět i zapouzdření použitého kalibru. Je jím švýcarský strojek s automatickým nátahem La Joux-Perret G100, který má náležitou rezervu chodu 68 hodin a je velmi kvalitní, moderní záměnou za ETA 2824, která poskytuje jen bezmála poloviční dobu chodu, což už zaostává za dnešním trendem. Pohled na kalibr nabízí safírové sklíčko v dýnku hodinek. Rotor nese jak název modelu, který na čelní straně číselníku nenajdete (jen logo značky Robot a okénko data na pozici 6), tak další informace. Například tu, že voděodolnost pouzdra činí 50 m, stejně jako uvidíte označení použité oceli 316L a počet kamenových uložení strojku – 24.

A výsledný efekt? Zakladatel značky Robot Josef Zajíček: „S hodinkami Ida jsme stvořili unikátní šperk, který v sobě nese dědictví českého umění a řemeslné dokonalosti. Tato kolekce představuje náš první krok do světa dámských hodinek a bezpochyby je unikátním klenotem.“

Česká legenda top modelingu Tereza Maxová, která je ambasadorkou firmy Robot a krásnou sudičkou modelu Ida se přidává: „Je mi ctí zastupovat českou značku.“ Uvedla, že díky možnosti individualizace zvažuje, že na své hodinky Ida se zlatým odstínem číselníku si nechá vyrýt symbol, který měl její dědeček na prstenu, a vše doplní slovy o tom, že je třeba život žít.

Foto: Robot

Robot

Ida

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 39 mm, výška 10,5 mm, ocel, PVD/DLC

Kalibr: La Joux-Perret G100, průměr 25,6 mm, výška 4,45 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 68 h

Kamenů 24

Voděodolnost: 50 m

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Jacques-Bianchi-JB200.004
NovinkyZaujalo nás

Jacques Bianchi: Stále legendou

Legendou se na jihu Francie, ve své dílně v Marseilles, stal hodinář Jacques...

Genus GNS1.2
NovinkyZaujalo nás

Genus: Had času

Jen málo kdo si vzpomene ze středoškolských let, že v biologii se koncový...

Robot Aerodnamic
NovinkySpolečnostZaujalo nás

Robot: Dáva o sobě vědět

Rozloučením s létem bychom mohli nazvat setkání fandů historických vozidel a hodinek v prodejně...

AVI-8 Hawker Harrier HUD Automatic
Novinky

AVI-8: Pilotní head-up displej

Vůbec první předchůdce současných head-up displejů byla technologie, která už v roce 1942...