- Blog-magazín o hodinkách -

Zaujalo nás

Rozesmátá tvář

Franck Muller Vanguard Color Dreams Loes Van Delft Limited Edition - Banner
Franck Muller Vanguard Color Dreams Loes Van Delft Limited Edition - Banner

Rolex, Audemars Piguet, Maurice Lacroix, Oris, Spinnaket, Franck Muller, Raymond Weil, D1 Milano, Biver, Ulysse Nardin, Ikepod, Luminox – to byste u nich nečekali?

O číselníku se běžně hovoří jako o tváři hodinek. A po pravdě řečeno, naprosto převažující výraz tohoto obličeje je seriózní, vážný, ale až příliš často v poněkud unylých odstínech. Časy se ale mění a stále častěji se na jinak zavedených „obličejích-číselnících“ objevují témata, která vyvolávají úsměv. A to je dobře, tedy podle nás.

Cukání koutky určitě vyvolala trojice kusů od Rolexu Oyster Perpetual Day-Date 36, o nichž jsme (o všech novinkách Rolexu roku 2023) už psali. Té verzi, která otevřela dveře vtipnému číselníku, se říká Puzzle. Celá jeho plocha je vlastně složená z barevnách dílků puzzlí, a navíc místo dosud použitých 26 jazyků názvů dnů v týdnu jsou použity výrazy jako: láska, štěstí a tak dále. Doprovázejí je symboly rudého srdce a další v okénku místo číslovek. Jednoduše milé.

A když si něco takového dovolí výrobce s korunkou, proč ne nejžádanější model na trhu Royal Oak od Audemars Piguet? Někomu kus Royal Oak Concept Tourbillon Spider-Man v edici 250 kusů možná přijde tak trochu „přes čáru“. Ale co, přece už firma uvedla Black Panther Concept Tourbillon, takže co? Pavoučí muž dostal Calibre 2974, což je nový strojek se 72 hodinami rezervy chodu.

Také nováček na scéně, značka Biver doplnila svoji repetici o verzi La Danse du Temps Piece Unique, tedy jediný kus s kostlivci na číselníku. Ale po pravdě, o kusech s rytinami nebo plastickými ztvárněními smrtky, masek, zvířat, krajin z mozaiky a podobně jsme vlastně mluvit nechtěli. Jen nám šlo o to naznačit, že i velice proslulí producenti se čas od času vydávají směrem k originálním číselníkům.

Celou plejádu jich najdete tak zvaně v „maskáčích“. Dokonce i technicky náročný kus, jakým je Ulysse Nardin Freak One OPS Watch si navlékl vojenský stejnokroj. Na nedávné výstavě Dubai Watch Week se představil v kombinaci černého DLC titanového pouzdra a karbonové lunety (44 mm) a khaki číselníku a pryžovém tahu. Kalibr UN-240 poskytuje rezervu chodu 90 h.

Civilním lovcem je Ball and Buck x Luminox Atacama Field Watch s pouzdrem z oceli o průměru 44 mm (voděodolnost 200 m), tedy s větším číselníkem, na který se vejde jak maskovací plocha, tak symbol střelce. Pod ním je Sellita SW220-1.

Nám přijde nápaditější Ikepod Seapod S003 Camo Pixel s průměrem pouzdra z oceli 43 mm s černým PVD povlakem a voděodolností 200 m. Strojek je Miyota 9039, tedy mechanika za velmi dostupnou cenu. Když k tomu přidáte limitovanou edici všeho 50 kusů, pro fandy plížení se v lese, je to asi to pravé ořechové, pardon maskované.

Ano, vaše výhrady jako bychom slyšeli – „maskovaných“ modelů je celá řada, třeba od Graham, G-Shock, Traser, Citizen, Versace atd. Navíc jsme přece slíbili, že bude řeč o rozverných číselnících a nikoliv, že budeme hledat na policích vojenských skladů. Tak tedy jdeme na to.

Úsměv nám vyloudil na tváři třeba D1 Milano Retro Green v pouzdře z oceli o průměru 41,5 mm sice se zeleným číselníkem, ale zato s počítačovým zobrazením výbuchu na pozici 3 u data. Designéři přitom cestovali zpět v čase, a tak zvaně hackli 8- a 16bitový svět počítačů a herních konzolí. Pryč z tohoto světa pak cestuje majitel hodinek do budoucna v raketě, která tvoří protizávaží sekundové ručky, a ta ukazuje směr kosmické výpravy. Jemné, vtipné.

Podobně hravě působí společný výtvor Raymond Weil a mladého umělce Jean-Michela Basquiata, tedy Basquiat Freelancer Special Edition. Na pouzdře z titanu o průměru 43,5 mm a keramické lunetě najdete prvky z díla umělce – korunku a další symboly, stejně jako základní barevné linky. Číselníku pak dominuje dinosaurus Pez Dispenser. Mimostřednou sekundovou ručku na pozici 9 nahrazuje červená tečka točící se v labyrintu barevných linek. Sčítač 30 minut na pozici 3 vypovídá o tématech tvorby umělce – o lásce, smrti a lidskosti. Použitý strojek je Sellita SW 510.

Postavička Pjipje, kterou vytvořila nizozemská umělkyně Loes Van Delf vytváří hravou scénu časomíry Franck Muller Color Dreams. Společně s barvami těchto číslic je na „plátně“, tedy číselníku, celkem 26 různých odstínů. Jen to zkuste spočítat. Hodinky v limitované edici 50 kusů doplňuje umělecký tisk o rozměrech 90 x 90 cm. Pouzdro je o průměru 43 mm z černěného titanu a strojek s automatickým nátahem má rezervu chodu 42 h.

Také vám, jako postavičce na číselníku kusu Maurice Lacroix Aikon #tide Benzilla, lezly oči z důlků, když jste viděli tento kus na výstavě SEW Praha? Právě o tuto humornou, nepřehlédnutelnou verzi byl největší zájem a rychle se vyprodala. Důvod není třeba vysvětlovat, a rozhodně nebyl v tom, že jde o quartzový model. Jednoduše něco takového přitahuje pozornost, o to více, že pouzdro o průměru 40 mm je z recyklovaných plastů vytažených z oceánů. Autorem je thajský pouliční umělec přezdívaný Benzilla.

Můžete se pousmát nad číselníkem Spinnaker Fleuss Automatic Seconde/Seconde Fifty Phantoms a říct si – jistě, halloween, to se hodí. Vše má ale samozřejmě hlubší smysl, ono je těch „fantomů“ přesně tolik, jak napovídá název Blancpain Fifty Phantoms, tedy 50. Vlastně oprava – je jich na časomíře 51, přičemž poslední má podobu rotoru. S nápadem přišel ateliér Seconde/Seconde, který začínal prostými dodávkami ruček pro ty, kdo je chtěli zaměnit ve svých hodinkách, protože se nelíbily. No, a teď patří k velmi žádaným dodavatelům návrhů a výroby originálních číselníků. Úsměvnou tvář má Spinnaker v limitované edici 670 kusů, která byla rychle vyprodána. Nedivíme se, když mají hodinky rozvernou tvář, přitahují kupce. Tak to prostě je.

V našem přehledu to potvrzuje i Oris Divers Sixty-Five Cotton Candy Boogeyman a Aeroman s ručně malovanými číselníky od švédské společnosti IFL Watches (25 kusů). Boogeyman ukazuje, jak bude slavit vánoční svátky medvěd Oris. Druhá verze Aeroman zase připomíná každoroční festival letů balónem v Turecku v oblasti Kappadokia. Můžeme osobně potvrdit, že je to úžasný zážitek, snad stejně krásný jako tyto hodinky včetně verze Candyman.

Foto: Rolex, Audemars Piguet, Maurice Lacroix, Oris, Spinnaket, Franck Muller, Raymond Weil, D1 Milano, Biver, Ulysse Nardin, Ikepod, Luminox

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...