- Blog-magazín o hodinkách -

Home Top osobnosti Jacques Bianchi: Velký návrat
Top osobnosti

Jacques Bianchi: Velký návrat

Ateliér hodináře Jacquese Bianchi byl a je stále na stejné místě v Marseille. Je nestorem francouzských potápěčských hodinek, a tak právě do jeho dílny zavítali členové speciálního týmu Comex, jehož potápěči mají na svém kontě světové rekordy v hloubkovém potápění v roce 1988 nepředstavitelných 534 metrům, a roku 1992 dokonce 701 metrů. Se svými hodinkami, včetně těch s korunkou, právě za Bianchi chodili: slavný Jacques Cousteau a jeho zástupce Albert Falco, řečený Bébert. Profesionální potápěči Comexu, sídlícího od roku 1962 v Marseille sázeli na Bianchiho. Se svými hodinkami Submariner a Sea-Dweller klepali na jeho dveře. 

Seřizoval, kontroloval i opravoval časomíry nejen potápěčů. Protože se stal proslulým svojí precizností dostal servis pro velkou francouzskou značku své doby Lip, což obnášelo i 600 oprav za měsíc. Následně se stal zodpovědným za generální opravy v regionu modelů: Jaeger-LeCoultre, Breitling, Longines, Eterna, Certina, Citizen, Seiko, Rolex. Poslední měli na zápěstích i potápěči Comexu.

To vše mu vnuklo myšlenku na vytvoření vlastního potápěčského modelu. V roce 1982 vznikl quartzový kus (dodavatel strojku France-Ebauches) s korunkou na levé straně pouzdra a typickým zobrazením žabího muže na číselníku. Méně známé je, že zhruba nějakých 1000 speciálních automatických hodinek si objednala francouzská armáda. Konkrétně jednotky SAF a TSIO. V druhém případě šlo o bojové potápěče.

Vlastní cestou

Vše začalo v roce 1992, kdy vedení Cepat (Centre Ecole de Plogée de l´Armée de Terre), tedy hlavní armádní školy potápění sestavilo specifikace nebo chcete-li standardy pro armádní potápěčské hodinky, aby mohla být vypsána soutěž na dodavatele. Hodinář Bianchi poslal tři prototypy, z nichž dva, aby se zjistila krajní mez výdrže, byly armádou zcela zničeny. A ani armádě to nešlo snadno.

Tvůrce se soustředil na to, aby jeho zcela nová časomíra odolala otřesům, měla nadměrně (na svoji dobu) velkou lunetu, která se dá uchopit i v neoprenových rukavicích. Proto měla speciální „zuby“, stejně jako se zpočátku používalo pro čtení času za každé situaci tritium a později luminiscenční povlak na ručkách, bodech na číselníku. Nechyběly dvě časové stupnice, včetně 24hodinové. Původně bylo safírové sklíčko vypouklé, což armáda požadovala změnit na ploché. Strojek byl automatický ETA 2824, voděodolnost ocelového pouzdra (42 mm) 300 metrů. V roce 1993 byl dodavatel schválen – Jacques Bianchi. Zprvu šlo o dodávku 300 kusů, o rok později 700, tedy celkem 1000, které byly přiděleny vojákům v celkem 16 potápěčských jednotkách. Vlastně nebyly nikdy staženy „z boje“.

Na model z roku 1982, tedy s žabím mužem na číselníku, v roce 2021 navázala řada JB 200 Grand Diver v edici 1393 kusů. Šlo o civilní model. Další speciální limitovanou edici Meduse pak hodinář vytvořil ve spolupráci s hodinářským časopisem Revolution. Průměr ocelového pouzdra obou verzí (316 L) byl 42 mm, výška 13,3 mm. Kus má jednosměrně otočnou lunetu, šroubovací korunku na levé straně pouzdra, voděodolnost 200 m. Pod pevným šroubovacím dýnkem je pak strojek Seiko NH35. Původní cena kusu byla v přepočtu asi tak 15 000 Kč, ale během měsíce na druhotném trhu vystřelila v průměru na více než trojnásobnou částku a není výjimkou, že za kus chtějí někteří i 100 tisíc korun.  

Následuje Octopus

Za bezprostřední výrobou hodinek od Bianchi hledejme spolupráci s další francouzskou značkou M.A.T., s jehož zakladatelem Frabrice Pougezem jsem několikrát hovořil, a nakonec jsem si pořídil jeho model M.A.T. Diver Pro Destro. Při rozhovoru se nám majitel M.A.T. svěřil se se svým obdivem k legendě jménem Bianchi a proto mu nabídl spolupráci při samotné výrobě hodinek.

Když se na webových stránkách značky jacquesbianchi.com objevila nabídka možnosti koupě této retro řady, měl jsem chuť se připojit k zájemcům, ale čas letěl a najednou bylo vyprodáno. Nedávno mi přišel email od značky, že na nový model JB 200 Poulpro bude zahájena před objednávka 7. září od 15 hodin. Doslova jsem visel na počítači a povedlo se, omezená verze Blue bude moje. Pro mne jako fandu potápěčských hodinek je JB 200 Poulpro přitažlivý kus i tím, že za nám stojí osobnost pana Jaquese Bianchi, kterého obdivuji i za to, že ve svých více než 80 letech má stále elán a chuť tvořit nové kusy. V neposlední řadě pak jsem viděl samotný ateliér, který je v diskrétní budově s výhledem na Vieux Port v Marseille. Dost důvodů zajímat se o hodináře Made in Marseille.

Ti, kdo ho znají, o něm říkají, že je „památníkem hodinářského dědictví“ tohoto francouzského města, lidé ho snadno poznávají podle haleny stejné barvy jako jsou jeho vousy. Rád sedí u svého pracovního stolu po pozdních nočních hodin a ochotně si s vámi popovídá třeba o kráse historického strojku Valjoux 72. Nebo o moři a veslování, které má tak rád. Ze skromnosti pomíjí, že je například prezident National Federation of Crafts and Creations of Jewelry and Watchmaking. A stále dělá hodinářské řemeslo, tvoří a zdůrazňuje: „Bez mých zaměstnanců a spolupracovníků by projekt znovuzrození hodinek JB 200 nebyl možný. Život je týmová práce.“

Pouzdro novinky s průměrem 42 mm je totožné jako u Grand Diver. Změnou je náhrada strojku Seiko za Soprod P024, což je v zásadě ETA 2824-2. Soprod ze skupiny Festina Group ho začal vyrábět v roce 2020. Má stejné charakteristiky – frekvenci 28 800 polokmitů/h a rezervu chodu 38 h.

A další změna novinky JB 200 Poulpro. Nejen na černém, ale i modrém číselníku je tentokrát nikoliv silueta potápěče, ale „octopusu“, chobotnice. Tento hlavonožec s osmi rameny je symbolem vztahu obyvatel Marseille k moři. Nikoliv náhodou se právě v tomto přístavním francouzském městě v letech 2018 a 2019 konal Marseille Octopus Worldwide, takže na mnoha místech jsou dodnes umělecká díla oslavující toto inteligentní zvíře. Na číselníku se tedy neocitlo náhodou. Stejně jako název Poulpro je „marseillský“, vychází totiž ze starého provensálského nářečí, ve kterém toto slovo označuje chobotnici. Už se těším, až se „obtočí“ kolem mého zápěstí.

Foto: Jacques Bianchi

Jacques Bianchi

JB 200 Poulpro

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 42 mm, výška 13,3 mm, ocel

Kalibr: Soprod S024, průměr 25,6 mm, výška 4,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 38 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 200 m

Edice: limitovaná, číslovaná

Cena: 646 eur + DPH

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

Code41 Moon Inception
Top osobnosti

Claudio D´Amore: Úspěšný příběh

Jen si to představte, přijde někdo, kdo řeknete – cena našeho strojku...

Vlastimil Harapes odešel do uměleckého nebe. Měl rád i hodinky.
EditorialHomeNovinkyTop osobnosti

Vlastimil Harapes byl i milovníkem hodinek

Pro přátele Vlastík. Měla jsem tu čest, že jsem patřila mezi ně....

Hodinářský mistr Konstantin Chaykin
Top osobnosti

Konstantin Chaykin: Přiběhla zebra

Výčet jeho hodinářských dovedností by byl velmi dlouhý: byl tvůrcem prvního ruského...

Andreas Löffler vypráví o svém podnikání poradce
Top osobnosti

Andreas Löffler: Jsou to děti, které milujete

V českém hodinářském světě je podobná profese – poradce, ještě zcela v plenkách. Přitom...