- Blog-magazín o hodinkách -

Zaujalo nás

Baltic QP

Verva, s jakou do hodinářského světa vtrhly micro-brandy je obdivuhodná a do značné míry zaskočily jak zákazníky (v dobrém), tak zavedené a „klimbající“ značky (ve zlém). Postupně se navíc ukázalo, že v mnoha případech jsou schopny nabídnout za méně peněz více.

K takovým malým značkám, patří Baltic, francouzská firma s kořeny zakladatele v severním Polsku, a proto onen odkaz na Balt. Etienne Malec přiznává, že založení ateliéru v roce 2016 byl hold, kterým vzdal hold svému otci fotografovi-sběrateli hodinek. Postupně přišli tvůrci s pěticí modelových řad, největší je Aquascaphe, včetně titanového i bronzového pouzdra. Velký zájem vyvolalo i použití mikro rotoru modelu MR01 (strojek Hangzhou CAL5000). Nejvyšší řada Tricompax pak používá Sellitu SW510-M. I to napovídá, že značka se pohybuje v klasických vodách s relativně menšími průměry pouzder.

Ambice Etienne Maleca tím ale rozhodně nekončí, jak dokázal, když pro charitativní akci Only Watch připravil Premier Quantième Perpétuel. Klasická, jedna z nejvyšších komplikací (věčný kalendář) v klasickém pouzdře (průměr 37 mm, malá výška pro takovou komplikaci – 9,8 mm). Firma hovoří o tom, že jde o dvouleté dílo studia Baltic Experiments. Z čehož by vyplývalo, že vedle zajímavých cizích kalibrů, přicházejí na řadu také vlastní moduly.

„Vlastní“, řekli bychom, trochu zprofanované označení. Je totiž zjevné, že rozhodující díl práce měla na starosti společnost Maclef z Neuenburgu ve Švýcarsku, za kterou stojí vynikající hodinář Emmanuel Bouchet. Kromě jiného o jeho kvalitě mluví fakt, že je tvůrcem jednoho z modelů Harry Winston řady Opus. Dnes produkuje jak vlastní hodinky, nad nimiž jsme se jednou s ním sešli, tak jeho studio Maclef vyvíjí techniku na zakázku. V tomto případě modul věčného kalendáře s přesností 122 let, který je postaven na základě švýcarského strojku Vaucher 5401 s mikro rotorem.

Proč se tak zeširoka rozepisujeme o něčem, co bylo vytvořeno v jediném kusu? Protože je zjevné, že značka jako Baltic nemá až tolik prostředků na zbyt, aby věnovala peníze a dvouletou námahu jedinému „výstavnímu“ kusu. Jsme názoru, že je to jen první krok, a že tím následujícím bude běžná produkce, samozřejmě v limitované edici, zato předpokládejme, že za jiné ceny, než je tato komplikace u zavedených značek. Budeme doufat.

Foto: Baltic

Baltic  

Premier Quantième Perpétuel

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: průměr 37 mm, výška 9,8 mm, ocel/ titan tř. 5

Kalibr: Vaucher 5401 + modul QP

Frekvence: 21 600 polokmitů/h

Rezerva chodu: 50 h

Voděodolnost: 30 m

Edice: piece unique

Cena: 20 – 30 000 CHF

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...