- Blog-magazín o hodinkách -

Home Novinky Zaujalo nás SevenFriday: UFO k 10. výročí
Zaujalo nás

SevenFriday: UFO k 10. výročí

Dobře si pamatuji, jak jsme se poprvé setkali na výstavě Inhorgenta v Německu a následně v hotelu naproti výstavní haly Baselworldu ve Švýcarsku. To byly úplné začátky značky SevenFriday, kdy jsme jejímu zakladateli, kterým je Daniel Niederer, kladli my novináři do omrzení stejnou otázku. Proč ten název?

On měl radost z toho, že zvolil vhodný název – vyvolával otázky, zájem. Vysvětlení bylo nějak v tom smyslu, že je to nejlepší den v týdnu, před víkendem, a že takových by mělo do týdne být sedm. No, a jak to uteklo. Je to už deset let a Dan se nechává fotit před vozem Rolls-Royce, studio oslavila svoje výročí unikátním kusem Free-D, který působí jako UFO. Přitom je vše mnohem prozaičtější. Základ tvoří titanové pouzdro dokonce i tvaru, které značka běžně používá, ovšem vnější části časomíry jsou z polyamidu PA11 (nylonu) a ještě ke všemu tištěny na 3D tiskárně. Tato „plastová nadstavba“ rozměry pouzdra zvětšily na velikost 52,8 mm x 55,4 mm, přesto je hmotnost jen 70 g. Výsledkem je industriální a kosmický vzhled, který byl navíc s časem doplňován o nové barevné odstíny včetně verze Free-D 2 Red. Sklíčka na obou stranách jsou safírová. Jen připomeňme, že šedá „jednička“, stejně jako 3 Black a 4 Green jsou již vyprodány, nehledě na cenu 4 750/4 980 USD.   

Pokud jde o použitou časoměrnou techniku, tak tento model poprvé nepoužil mechanickou upravenou Miyotu, ale švýcarskou Sellitu SW300-1, nebo-li verzi ETA 2892-A2. Tedy velmi dobře hodnocený strojek. Samozřejmě, že byl, jak je to u SevenFriday běžné, upraven. Tentokrát jsou hodiny, minuty a sekundy zobrazeny pomocí trojice otočných disků, na něž míří na pozici 6 umístěný ukazatel tvaru obráceného V.

Co se nám zamlouvá, je, že zvolený styl a technika 3D jsou použity i na stěžejky, řemínek, box hodinek… Zkrátka je to UFO se vším všudy. Že se vám to nemusí zamlouvat, to je něco docela jiného.

V každém případě první desetiletí oslavil SevenFriday vskutku originálním kusem, který není jen limitovanou edicí s jiným odstínem číselníku, či tak něco. Z druhé strany, pokud je tohle začátek nové cesty i nové cenové hladiny, běžní kupci jedné z pěti nabízených modelových řad, kteří platili za hodinky kolem 1000 USD, budou asi zaskočeni. Ostatně tak jako by byl snad každý z nás, když se setká s UFO. Byť jen malým a upnutým na zápěstí.

Foto: SevenFriday

SevenFriday

Free-D 2 Red

Strojek: mechanický s automatickým nátahem

Pouzdro: 52,8 x 55,4 mm, výška 23,7 mm, titan, polyamid

Kalibr: SW300-1, průměr 25,6 mm, výška 3,6 mm

Frekvence: 28 800 polokmitů/h

Rezerva chodu: 42 h

Kamenů: 25

Voděodolnost: 30 m

Cena: 4 750 USD

timeforum_logo_new_dark

Nejčtenější

Žhavá témata

Related Articles

RGM 500-GMT a WT
NovinkyZaujalo nás

RGM: GMT + WT

Příliš mnoho zkratek, jak v názvu značky, tak i modelů hned vysvětlíme. Jméno...

Značka Behrens a její modely
NovinkyZaujalo nás

Behrens: Zvykejme si na Číňany

Dvanáct let existující značka už nejen našla cestu na evropský trh, účastnila...

Dílo vzniklé ze spolupráce s Konstantinem Chaykinem
VideoZaujalo nás

Behrens: Společný projekt s Konstantinem Chaykinem

Základ modelu čínské značky Behrens tvořil už ikonický Joker od Konstantina Chaykina,...

Amida Digitrend
NovinkyZaujalo nás

Amida: Příběh vášně

Skutečný začátek dnešní značky Amida se odehrál 24. dubna 1976 v hale číslo...